FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - SPANIA

ROMÂNIA - SPANIA / Xenofobie! Nebunie în tribune! Vom avea porți închise!

Articol de - Publicat joi, 05 septembrie 2019 22:58

ROMÂNIA - SPANIA / Câteva sute de ultrași au stricat totul. Au fluierat minutul de reculegere pentru fata lui Luis Enrique, au aprins torțe, au aruncat cu petarde și au lansat nelipsitele atacuri împotriva maghiarilor. Ne așteaptă porțile închise cu Norvegia și Suedia.

Jucăm cu Spania. Meci mare la București. Respirăm aerul înălțimilor Europei. Ce bine te simți să ai în față vedete de la Real, Barcelona, Atletico, Valencia. Nu mai avem o generație de aur, dar visăm, facem calcule, sperăm. 

"Așteptăm un egal, sperăm o victorie" 

Sperăm la o surpriză, la un miracol. Ca acești puști blonduți, Tudor și Andrei, veniți pe Național Arena împreună cu părinții. "Ce așteptăm? Așteptăm un egal, dar sperăm o victorie", spune Tudor. Amândoi joacă fotbal la juniori și sunt îmbrăcați în tricourile galbene ale naționalei, la fel ca majoritatea fanilor care ne înconjoară la intrarea în arenă. Toți zâmbesc, cântă, scandează și flutură steaguri tricolore. 

Falemi, fostul stelist, așteaptă să intre și, pe repede înainte, vorbește de tactica lui Contra. E mulțumit de sistemul revoluționar, 5-3-2 sau 3-5-2, și crede că "îi putem bate pe spanioli". Serios? "De ce nu?". Nu glumește. E foarte optimist.  

+2 FOTO

Sanchis și Ferrer aud "România, ole, ole, ole!" 

Ne mai despart doar trei sferturi de oră și tribunele încep să se populeze. Crainicul dă semnalul și spectatorii se aprind. "România, România, ole, ole, ole!" De la Mondialul din '94 repetăm cu frenezie acest refren. Și "România, victorie!". Ce bine ar fi. E imposibil? 

La masa presei, îl observăm pe Manolo Sanchis, legendarul căpitan al Realului și al Spaniei. Comentează pentru TVE. Vine la microfonul televiziunii naționale și Albert Ferrer, fostul fundaș al Barcelonei. Amândoi sunt foarte relaxați, par siguri de succesul echipei lui Robert Moreno. 

Suporterii noștri, tot mai mulți, dau viață arenei. Crainicul le spune de banderolele de căpitan de pe scaune: "Suntem milioane de căpitani". 
"Ungaria, Ungaria ne suge p..." 

La peluza sud, un grup de câteva sute de ultrași din brigada "Uniți sub tricolor" strică toată atmosfera frumoasă. Scandează puternic împotriva Ungariei și a maghiarilor. Aceleași insulte: "Ungaria, Ungaria ne suge p...". Și "Afară, afară cu ungurii din țară!". 
 

Ce legătură are România - Spania cu Ungaria și maghiarii? Am fost avertizați că UEFA e cu ochii pe noi și, dacă se repetă atacurile xenofobe, riscăm să jucăm cu porțile închise la cele mai importante partide din preliminarii. Cu Norvegia și Suedia. Și se repetă. Le aud toți. Le aude și UEFA? 

Extremiștii desfășoară un banner pe gardul din față: "Vă susținem mereu și așteptăm vremuri mai bune. Să străluciți și pe teren precum o facem în tribune". E mesajul lor pentru "tricolori". Dar totul se transformă în furie, nebunie.

Au distrus totul 

Când ambele echipe se aliniază la cercul de la centrul terenului pentru un minut de reculegere în memoria Xanei, fata lui Luis Enrique în vârstă de numai nouă ani ucisă de un cancer osos, aceiași ultrași în tricouri negre fluieră, huiduie. Și aprind torțe, lansează petarde. 

E oribil. Întreg stadionul protestează, însă ei continuă minute în șir. Arbitrul îi privește și, în cele din urmă, decide să pornească jocul. Se joacă. Dar rămânem cu un gust amar. Au distrus sărbătoarea. 

ROMÂNIA - SPANIA // FOTO Sergio Ramos, cartonaș galben neînțeles de nimeni!

ECHIPELE DE START

ROMÂNIA: Tătărușanu - Benzar, Nedelcearu, Chiricheș, Grigore, Toșca - N. Stanciu, R. Marin, C. Deac - Pușcaș, Keșeru
Rezerve: I. Radu, Niță - Rus, Grozav, Maxim, I. Hagi, Păun, Anton, Bordeianu, Fl. Ștefan, Cicâldău, Fl. Andone
SELECȚIONER: Cosmin Contra

SPANIA: Kepa - J. Navas, Ramos, Llorente, Alba - Saul, Busquets, Fabian Ruiz - Rodrigo, Alcacer, Ceballos
Rezerve: De Gea, Pau Lopez - Carvajal, Hermoso, Sarabia, Thiago, Suso, Oyarzabal, Gaya, Rodri, Unai Nunez, Parejo
SELECȚIONER: Robert Moreno

VEZI ȘI:

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (40)
boierasul
boierasul  •  06 Septembrie 2019, 19:47
Postat de Daniel Cara pe 06 Septembrie 2019, 08:44

Turmele de copii exaltati, care se cred urmasii lui Codreanu, nu au fost prezenti cand ungurii au facut iures pe Arena Nationala. Tot ce pot sa faca este sa huiduie la momente de reculegere si sa injure niste batrane unguroaice prin cimitirele din Harghita.

Nu mai plange tu de mila ungurilor, ungurii care se simt persecutati numai la noi in tara. ***. Nu sunt de acord cu patrunderea suporterilor pe teren si din aceasta cauza vom juca fara spectatori nu din cauza petardelor sau a scandarilor ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

depeche
depeche  •  06 Septembrie 2019, 09:06
Postat de deusdat pe 06 Septembrie 2019, 01:46

Eu le dau dreptate ultrașilor. Ce obicei e ăsta să ții minut de reculgere ? În fiecare zi se întâmplă sute de tragedii ca a lui Enrique. Și? Îi pasă cuiva? Ce facem, ne reculegem la nivel internațional de fiecare dată când îi moare cineva vreunui fotbalist, antrenor sau arbitru? Asta e o boală spaniolă, reculegere la fiecare meci.

Asa este, daca ti se intampla tie un lucru nasol ca asta (Doamne fereste!), sper ca ai tai prieteni si colegi sa nu te sustina si sa spui ca e normal, ca asta se intampla doar in Spania.

267911416890124
Daniel Cara  •  06 Septembrie 2019, 08:44

Turmele de copii exaltati, care se cred urmasii lui Codreanu, nu au fost prezenti cand ungurii au facut iures pe Arena Nationala. Tot ce pot sa faca este sa huiduie la momente de reculegere si sa injure niste batrane unguroaice prin cimitirele din Harghita.

Vezi toate comentariile (40)
Comentează