FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21

ROMÂNIA U21 // VIDEO Adi Mutu în 15 idei: loc păstrat pentru Ianis Hagi

Articol de - Publicat duminica, 19 ianuarie 2020 16:36

Adrian Mutu (41 de ani), proaspăt numit selecționer la naționala U21, și-a expus ideile de antrenorat într-o conferință de presă la Benahaivs, unde se află pentru câteva zile pentru a lua contact cu jucătorii eligibili pentru naționala de tineret 

1. Selecționer vs antrenor de club 

„Îmi place viața de selecționer pentru că intru în contact cu multe persoane. Cu antrenorii echipelor de aici. Vorbim despre fotbal, asta îmi place cel mai mult. Fiecare are ideile lui, filosofia lui. Toate interesante. Iar eu pot culege ceea ce îmi place și pot folosi pe viitor. Singura diferență față de perioada de la club e că nu antrenez în fiecare zi. Dar muncesc altfel. Vizualizez foarte multe meciuri. La club nu făceam eu totul, mai aveam secunzi care se ocupau de astfel de lucruri. Îmi prinde bine, reușesc să învăț multe lucruri. Voi avea o muncă mai ușoară în discuțiile cu analiștii video. Știu ce îmi doresc să le arăt jucătorilor”. 

2. Ce urmărește în Spania și Turcia 

„Am intrat în contact și cu jucători posibili selecționabili pentru U21. Să-i văd în unele meciuri pe alte poziții, cum a fost la FCSB cu Moruțan inter și cu Olaru în spatele atacanților. Am vrut să-i văd în aceste posturi. M-am uitat la atitudinea jucătorilor. M-am uitat la modul cum interpretează rolul pe care îl au. Am vorbit și cu antrenorii. 

Astea sunt lucrurile importante în pregătire. Mă feresc să dau verdicte. Nu reflectă realitatea acum. Această perioadă a cantonamentelor e altceva. Jucătorii sunt mai obosiți aici. Toți jucătorii pe care i-am văzut au avut atitudinea corectă. Mă voi duce și la antrenamente, și la meciuri. Cu această călătorie nu se termină procesul ăsta de cunoaștere a jucătorilor. Mă voi duce până pe 31 ianuarie peste tot. Să cunosc pe toată lumea”.

3. Florinel Coman, șanse mici pentru U21 

„Îmi place Florinel Coman. A dat un gol mai frumos decât unele pe care eu le-am dat eu. Nu știu dacă m-aș băga la un concurs cu el. Eu dacă aș avea șansa asta, înseamnă că el ar fi la U21, ceea ce ar fi foarte bine pentru mine. Dar acum nu știu dacă am prea mari șanse să îl văd la U21”.

4. Naționala mare primează 

„Mirel nu mă încurcă, ba din contră, naționala mare are prioritate. Bineînțeles, targetul meu e să calific echipa. Dar celălalt target e să formez jucătorii în meciurile internaționale. Să fie gata de meciurile naționalei mari. Ăsta e următorul pas. Nu am discutat încă despre selecție, vom mai avea două luni pline de campionat până la meciurile naționalei. Mirel își va face lotul lui, apoi voi vedea și eu. Interesul național e pentru echipa mare. Are prioritate!”.

5. Atent la imaginea și conduita jucătorilor 

Nu l-am certat pe Moldoveanu pentru noul look. I-am atras atenția. Știu foarte bine că suporterii sunt sensibili la astfel de lucruri. Am trăit-o și eu pe pielea mea. Și de freza mea se legau acum 20 de ani. Am fost criticat și fluierat la meciurile naționalei. Nu vreau să i se întâmple și lui. Vreau ca lumea să se uite la prestația lui, nu la freza pe care a avut-o.

Le voi da sfaturi jucătorilor, vreau ca ei să fie concentrați. Nu vreau să apară în relief lucrurile extrafotbal de la jucătorii mei. Tocmai pentru că am o experiență în astfel de lucruri le pot spune multe. Lucrurile pe care ei le fac acum, le-am făcut și eu. Îmi dau seama că nu mi-au adus nimic nou, în plus, vreo 50 de goluri marcate. Nimic! Ba din contră, au adus un val de antipatie la 21 de ani, o vârstă la care nu aveam nevoie de asta. Nu vreau să li se întâmple și lor". 

6. Despre Mircea Lucescu și alți contestatari 

„Știu ce a spus. A zis că nu-s antrenor sau că nu voi fi. Acum ce sunt? Sunt și contestatari, bineînțeles. Până la urmă declarația lui Mircea Lucescu n-a fost foarte rea. Eu n-am de demonstrat nimic contestatarilor, ci tuturor. Inclusiv mie. Trebuie să avansez în cariera mea, să progresez. Nu mă voi supăra dacă cineva va spune lucruri despre mine. Vreau să-mi văd de treaba mea. Dacă aș sta să ascult tot ce se spune despre mine, n-aș mai avea timp să fac lucruri cu adevărat importante. Sunt încrezător că voi reuși! Am încredere în mine și în băieții de la lot". 

7. Discuție cu Liverani despre Romario Benzar 

„Am vorbit cu Liverani, care nu e mulțumit de cum joacă. De asta nici nu-l bagă. Mai multe nu vreau să spun. Dar antrenorul vrea mai mult de la el. Am fost coleg cu Liverani, mi-a cerut informații despre el, despre perioada când era la națională”.

8. Presiune suplimentară după semifinala lui Rădoi 

„Da, normal că este. În momentul când o generație atinge un target important. Atunci acel target e unul clar pentru toată lumea. Când faci mai puțin, nu contează. Trebuie să faci mai mult. Iar asta ne obligă pe noi, toți. Inclusiv pe mine! Nu mă sperie! Asta e meseria pe care mi-am ales-o. E o provocare, sper să fiu capabil să o înfrunt”.

9. Arie mare de selecție, 60 de jucători pe listă 

„Am mulți jucători de unde alege. Foarte buni. Dacă aș avea posibilitatea să-l iau pe Coman, normal că l-aș lua. Dar nu înseamnă că dacă nu e Coman, n-am jucători. Tot cam 60 de jucători sunt pe listă. În jur de 50-60 de jucători. Inclusiv cei care au făcut pasul spre echipa mare rămân pe lista noastră. Pot apărea jucători care sunt peste 21 de ani, care să devină interesanți pentru Mirel, atunci poate cădea unul de sub 21”.

10. Locul păstrat pentru Ianis Hagi 

„Sper să joace. Pentru că e important pentru echipa națională. E prea mult să mă gândesc că l-aș avea la mine, deși e în targetul de vârstă pentru U21. Dar dacă va avea continuitate, sigur va fi la naționala mare. Dar dacă nu va la naționala mare, va fi sigur chemat de mine la U21”.

11. Împăcare istorică cu Victor Pițurcă 

„Am vorbit cu dânsul. Nu după ce am semnat. Doar prin mesaje. Aș vrea să mă întâlnesc cu dânsul să bem o cafea. Aș vrea să vorbesc puțin cu el. A fost mult timp selecționerul României. Vreau să-mi dea niște sfaturi. E în măsură să îmi dea sfaturi. Vreau să văd cum vedea nea Piți lucrurile din postura de antrenor. Inclusiv în povestea cu mine. 

Noi ne-am împăcat, bine nici nu știu dacă am fost certați. Cert e că am lămurit lucrul ăsta. Acum nu e niciun fel de problemă. Îi mulțumesc că a vorbit frumos despre mine. Atunci când se întâmplă lucruri de genul, te face să-ți pară rău că am spus anumite lucruri cu ani în urmă. Mă bucur că lucrurile au trecut". 

12. „Nu-mi permit să spun că am o filosofie”

„Să spun că am o filosofie mi se pare cam mult. Sunt la început. Acum nu-mi permit să spun asta. Nici măcar la experiențele mele trecute. Să vă explic. Nu înseamnă că nu știu ce vreau. Dar eu trebuie să mă adaptez la realitatea care este. Eu nu-mi pot pune amprenta pe un lot de jucători așa cum vreau eu pentru că nu am timp. Ei vin cu automatismele de la club. Trebuie să mă adaptez la calitățile jucătorilor. Apoi îmi voi da seama și de sistemul pe care îl vreau”.

13. Cesare Prandelli, model pentru antrenorul Adrian Mutu 

„Țin legătura cu Prandelli, vorbesc foarte des cu el. Nu e neapărat model, dar știe foarte mult fotbal. M-a influențat mai mult decât alții, la nivel tehnic. Iar ceea ce a făcut la Fiorentina a demonstrat asta”.

14. Va fi „secundul” lui Mirel Rădoi la Jocurile Olimpice 2020 

„Mirel se duce la Olimpiadă. Din ce am vorbit cu el, am înțeles că el a discutat asta cu Federația. El se va duce ca principal, iar antrenorul de la U21 va merge cu el. I-am spus și lui că totul depinde de el, dacă își dorește acest lucru, să vin cu el. Cum să nu? Sunt lângă el! Stăm amândoi pe bancă, iar el va fi cel care are ultimul cuvânt. Important e să facem treabă bună! Sper să nu fie ultima! E foarte important pentru România”.

15. Cât timp se vede selecționer 

„Sigur, sigur, mi-aș dori să fiu selecționer până vara viitoare. Din 2021. Dar nu se știe niciodată. Am un obiectiv important. Dacă sunt până atunci, e bine”.

Vezi și:

VIDEO UEFA a dat răspunsul în cazurile Adi Mutu și Mirel Rădoi, antrenorii fără licență angajați de FRF: „Am fost special acolo”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

FOTO: frf.ro

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
vasiledumi
vasiledumi  •  19 Ianuarie 2020, 23:39

Super ! Se pare ca antrenorul Mutu e altceva , chiar se vede și se simte ca acest om s-a schimbat in bine .Bravo lui !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează