FOTBAL  »  NATIONALA  »  AMINTIRE

EXCLUSIV // VIDEO Dezvăluire incredibilă despre meciul România - Ungaria de la Jocurile Olimpice: „Arbitrul ne-a spus: «Voi jucați, că vă dau 11 metri!»”

Ion Ionescu, în studioul GSP
Ion Ionescu, în studioul GSP

Articol de GSP - Publicat joi, 22 iulie 2021 09:47 / Actualizat joi, 22 iulie 2021 13:24

Ion „Puiu” Ionescu (83 de ani), golgheterul all-time al Rapidului și participant la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964 alături de naționala României, a făcut o dezvăluire colosală în studioul Gazetei Sporturilor.

În ziua în care selecționala olimpică a României debutează la turneul olimpic de fotbal din acest an, emisiunea GSP Live s-a desfășurat cu un invitat special. Prezent în studioul Gazetei a fost Ion „Puiu” Ionescu, care a încheiat turneul olimpic de fotbal din 1964 pe locul 5 alături de selecționata României.

Atunci, trupa lui Gicu Constantin și Pavlovici a terminat pe locul 5, după ce a trecut de grupă (3-1 cu Mexic, 1-1 cu Germania, 1-0 cu Iran), a pierdut în sferturi cu Ungaria (0-2) și a învins Ghana (4-2) și Iugoslavia (3-0) în turneul de consolare.

Dezvăluire colosală despre meciul România - Ungaria de la Tokyo 1964

Cu privire la meciul împotriva maghiarilor, Ionescu a făcut o dezvăluire șocantă. La 0-1, arbitrul israelian Menachem Ashkenazi (n.r. - un evreu născut în Bulgaria și emigrat în Palestina. A oficiat la JO 1964 și la Mondialul din 1966, unde a arbitrat faimoasa întoarcere de scor din Portugalia - Coreea de Nord 5-3) le-ar fi transmis „tricolorilor” că îi va ajuta prin dictarea unui penalty!

„Ungurii au marcat la începutul meciului, în minutul 2. Noi eram favoriți la acea Olimpiadă, aveam echipă foarte bună, golul lor a fost o greșeală. Noi ne-am chinuit să egalăm, am avut o sumedenie de ocazii care nu s-au fructificat, și la un moment dat, arbitrul ne spune în românește: «Voi jucați, că vă dau 11 metri»

Nu chiar așa, dar a lăsat de înțeles că dacă va avea ocazia, va da 11 metri. Asta nu o știa nimeni, prima dată v-am spus-o dumneavoastră! Nu se putea ști, a fost o discuție pe teren.

Ocazia s-a ivit după minutul 80, după ce rataserăm noi o sumedenie de ocazii de a marca. În echipă era Carol Creiniceanu, care juca la Steaua, era Gicu Constantin, un foarte bun jucător, eram eu, care nu ratasem niciodată un 11 metri și doar eu băteam penalty-urile. Era și Pârcălab, care bătea 11 metri. 

L-am rugat pe Constantin să mă lase pe mine. A zis nu. L-a rugat Creiniceanu, nu a vrut, la fel Pârcălab, nu a vrut. A bătut el, a trimis pe lângă bară. Dacă egalam, ungurii nu aveau niciun fel de șansă.

Dar a fost penalty, da. Gicu Constantin a fost apăsat tare, mâhnit, pentru că nu a vrut să cedeze lovitura de la 11 metri către noi. De ce ar fi trebuit să o facă? A ratat un penalty și în meciul cu Mexic!”, a spus Ion Ionescu la GSP Live. 

Golurile acelui meci au fost înscrise de Tibor Csernai (minutele 2 și 84 - al doilea gol din penalty, la scurt timp după cel ratat de Constantin). Ungaria a câștigat turneul olimpic de fotbal din acel an.

România în meciul cu Ungaria de la Tokyo 1964: Ilie Datcu - Ilie Greavu, Ion Nunweiller, Bujor Halmageanu, Dan Coe, Gheorghe Constantin, Ion Ionescu, Carol Creiniceanu, Emil Petru, Nicolae Georgescu, Ion Pârcălab 
Rezerve: Emerich Jenei, Sorin Avram, Constantin Koszka, Marin Andrei, Mircea Petescu, Dumitru Ivan, Emil Dumitriu, Cornel Pavlovici, Stere Adamache 
Antrenor: Silviu Ploeșteanu

107 goluria înscris Ion Ionescu pentru Rapid. Este golgheterul all-time al clubului, peste Daniel Pancu (94)

Mai multe știri despre Jocurile Olimpice:

Pariul lui Gică Hagi e cel mai optimist „tricolor” de la Tokyo: „Am în minte o singură țintă: aur olimpic!”

GSP l-a provocat pe Marian Drăgulescu la Tokyo » 14 imagini de colecție: de la biberon la cea mai mare greșeală a carierei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (20)
iuliu
iuliu  •  23 Iulie 2021, 13:04

Nu e o dezvaluire "senzationala" , episodul e cunoscut de peste 50 ani . Traind in Israel , eu l-am auzit si pe arbitrul meciului povestindu-l . Israelianul Ashkenazi era dintr-o familie de evrei originari din Romania . Trei jucatori romani , extremele ( Parcalab si Crainiceanu ) si capitanul echipei ( Constantin) s-au prins ca omul vorbeste romaneste si dupa 1-0 pentru Ungaria au inceput sa se roage de el " Domnu' , nu ne pica si noua ceva ? " . " Aveti rabdare , baieti , ca vine " i-a incurajat Askenazi . Si ... a venit in minutul 80 cand ne-a facut cadou un penalty complet gratuit . A urmat o discutie intre cativa jucatori romani , dupa care capitanul echipei , Constantin ) a pus mingea la punctul de 11 metri , a sutat si ... a ratat . Askenazi a mai apucat sa-i spuna " regret , asta am putut sa fac pentru voi " . Spre sfarsitul meciului a inventat un penalty si pentru unguri si cu asta si-a asigurat viitoarele meciuri , a arbitrat si finala ( castigata de unguri ) Romania a terminat pe locul 5 . Tin minte cat de suparati am fost atunci , nu visam ca vom astepta 57 ani si 14 olimpiade pana la urmatoarea participare . Apropo , echipa Ungariei a jucat 2 finale mondiale 1938 2-4 cu Italia si 1954 2-3 cu Germania de vest

133691265471157
Marcello Kazan  •  23 Iulie 2021, 03:32

CRACANATUL Vedeta de curtea scolii - Gh. Constantin - poate Cel Mai Umflat fotbalist din Istoria fotbalului romanesc... Pin de Vedetism si Arogant cit cuprinde dar ca fotbalist, Un Zero Barat... In ceeace-l priveste pe Ion Ionescu, facut "fotbalist" de Dumitriu II, ce pot sa mai spun... Mai bine statea acasa decit sa mai vina la televizor doar ca sa ***... Mincinos Batrin...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ovidiu1
ovidiu1  •  23 Iulie 2021, 00:11

Nu ma intereseaza barfele astea.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează