FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRAGERE

Un tricolor și-a anunțat retragerea din fotbal: "A venit momentul să pun punct carierei" + Reacția lui Mircea Lucescu

Articol de GSP - Publicat miercuri, 18 iulie 2018 12:18

Răzvan Raț (37 de ani) a anunțat astăzi că s-a retras oficial din cariera fotbalistică, după ce ultimul contract l-a avut cu ACS Poli Timișoara, echipă care a retrogradat în liga secundă la finalul sezonului trecut.

"Cred că e cazul să pun punct! V-am mai spus că îmi e foarte greu să-mi găsesc motivația și cred că e mai bine așa. Sunt într-un moment în care cred că trebuie să mă retrag, să pun punct", a explicat Răzvan Raț decizia grea pe care a luat-o.

Mircea Lucescu a rămas surprins de retragerea lui Raț: "Mă aşteptam să mai joace, fizicul îi permitea asta, iar experienţa îi permitea să fie un lider. Nu e uşor, eu am scris în cartea mea din 1981 şi o pagină despre ce înseamnă să te retragi. Mâine nu va şti ce va face şi vor începe preocupările. Va trece această perioadă şi îşi va găsi locul în fotbal. Sigur că va rămâne în domeniu, are ce transmite celor din fotbal. E păcat să nu împărtășească experienţa acumulată".

"Două centrări senzaţionale ale lui mi-au rămas în memorie, cea din finala Cupei UEFA, cu Werder Bremen, şi cea cu Salzburg, pentru Lucarelli, care ne-a calificat mai departe. Astea două au fost decisive şi pentru Şahtior, şi pentru noi din punct de vedere profesional"
Mircea Lucescu

"e un moment pe care n-ai cum să-l uiți"

Fundașul stânga cu 113 meciuri la echipa națională a rememorat cum a primit  vestea primei convocări sub tricolor, pe 13 februarie 2002, la Franța - România 2-1, pe Stade de France.

"Nu mă așteptam să joc și să debutez într-un astfel de meci cum era cel cu Franța. Țin minte că atunci am crezut că am fost chemat să fiu introdus în atmosferă. La masa de prânz din ziua meciului m-a chemat nea Puiu și mi-a zis foarte apăsat «Vezi că joci azi!». E un moment pe care n-ai cum să-l uiți. Franța avea în componență nume mari.

Sunt mai multe meciuri de ținut minte: cel de debut la echipa națională, meciul cu Germania (n.r. în 2004, 5-1 pe Giulești), chiar dacă era unul amical. E un meci pe care îl pot povesti oricui, fără falsă modestie. Cel mai mare regret e că nu am fost la un Campionat Mondial. Am participat la foarte multe campanii, dar am reușit doar două calificări la EURO. Sunt foarte mândru de ce am realizat până în acest punct. Evident că se putea și mai mult", a povestit Raţ.

Raț e românul care a adunat cele mai multe prezențe în Liga Campionilor, 57, fiind urmat de Marius Lăcătuș, cu 54, și de Gheorghe Hagi și Cristi Chivu, cu câte 52.

"Nu este o ţintă să-mi organizeze FRF un meci de adio de la echipa naţională. Asta nu înseamnă că marcarea în vreun fel a retragerii mele m-ar deranja. Pentru mine, cei care mă cunosc ştiu foarte clar asta, echipa naţională a însemnat enorm"
Răzvan Raț

20 de trofee a câștigat Raț în cariera sa: o Cupă UEFA, 7 titluri de campion, 5 Cupe și 4 Supercupe ale Ucrainei (toate cu Șahtior), 2 titluri și o Cupă a României cu Rapid

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
pavel_dumitrescu
pavel_dumitrescu  •  18 Iulie 2018, 14:46

Stimabililor, Raț s-a retras din fotbal de vreo 5 ani, doar că abia acum a aflat și el..!

dinamo_fan
dinamo_fan  •  18 Iulie 2018, 13:58
Postat de gazistu pe 18 Iulie 2018, 13:38

trebuia mai devreme , nu sa iti inchei cariera cu o retrogradare directa (ACS Poli)! Trebuia sa accepti oferta de la Dinamo, macar acolo sigur poate poate mai trageai de tine si mai jucai si sezonul ce sta sa inceapa!!!

nu a existat nici o oferta de la Dinamo. si daca ar fi fost, ar fi stat pe tusa ca si Torje. macar asa a mai jucat omul. pacat totusi ca a terminat in felul asta, la viata lui a fost fotbalist, unul din ultimii pe care i-a avut Romania.

gazistu
gazistu  •  18 Iulie 2018, 13:38

trebuia mai devreme , nu sa iti inchei cariera cu o retrogradare directa (ACS Poli)! Trebuia sa accepti oferta de la Dinamo, macar acolo sigur poate poate mai trageai de tine si mai jucai si sezonul ce sta sa inceapa!!!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează