FOTO Zvastică nazistă nu a fost mereu un simbol negativ: cele mai inedite moduri în care a fost folosită

În cultura europenilor timpurii, zvastica reprezintă un simbol al spiritualității. (În cultura europenilor timpurii, zvastica reprezintă un simbol al spiritualității.)   Galerie foto (10)

Articol de GSP miercuri, 18 noiembrie 18:59

Crucea cu brațe egale, dar îndoite la capăt în unghi drept a devenit unul dintre cele mai detestate simboluri după ce a fost utilizată de naziști.



Pînă să fie preluată de Adolf Hitler, istoricul zvasticii e plin de referințe pozitive și chiar religioase. Spre exemplu, ea a fost folosită ca simbol de primii creștini și utilizată, în special, atunci cînd creștinii erau persecutați de romani. Unii preoți din acea perioadă aveau chiar cusute zvastici pe hainele lor. Simbolul a mai fost folosit și în religia hindusă, dar și în unele comunități budiste.

În Finlanda semnul era considerat aducător de noroc, iar în Tibet reprezenta o formă de energie electrică cosmică. Simbolul a fost folosit și în cultura americanilor nativi, în special de cei din tribul Navajo, dar și pe coperta unei cărți scrise de britanicul Rudyard Kipling.