GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  EXPERIMENT GSP

Gazeta a testat sistemul de inteligență artificială ChatGPT. Acesta a oferit răspunsuri corecte, dar și date complet greșite: „Hagi este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști români din istorie”, „Lăcătuș a jucat la Rapid”

Foto: Imago
Foto: Imago

Articol de , - Publicat vineri, 03 februarie 2023 08:49 / Actualizat vineri, 03 februarie 2023 09:19

ChatGPT este cel mai la modă instrument de inteligență artificială din lume. Procesul e simplu: intri, pui o întrebare și afli adevărul sau ceva cât mai aproape de el. Sau cât mai departe de el, aşa cum se observă din experimentul Gazetei Sporturilor despre oamenii din fotbalul și din sportul românesc. Multe dintre răspunsuri n-au nicio legătură cu realitatea, altele sunt corecte sau parțial corecte. 

ChatGPT a fost lansat ca prototip pe 30 noiembrie 2022 şi a atras rapid atenţia pentru răspunsurile sale. Sistemul a avertizat de mai multe ori că are o capacitate limitată și că nivelul de informație se oprește în 2021. 

Marica, acuzat de abuzuri! GSP are toate detaliile unui scandal monstru cu amenințări pentru baza Voința deținută de Fundația lui Ilie Năstase » Cine și ce îi impută + cum se apără fostul fotbalist
INVESTIGAȚIE GSP
Marica, acuzat de abuzuri! GSP are toate detaliile unui scandal monstru cu amenințări pentru baza Voința deținută de Fundația lui Ilie Năstase » Cine și ce îi impută + cum se apără fostul fotbalist

Numele provine de la Chat Generative Pre-Trained Transformer, ceea ce înseamnă că aplicaţia poate răspunde la întrebări pe baza informaţiilor programate de către dezvoltatorii aplicaţiei şi poate face sinteza textului. 

GSP a intrat în „nebunia” ChatGPT și a încercat să afle ce răspunsuri oferă inteligența artificială unor întrebări simple legate de Gheorghe Hagi, Gigi Becali, Mircea Lucescu, Anghel Iordănescu, David Popovici, Gabriela Szabo sau Elisabeta Lipă. 

Cine este Gheorghe Hagi?

Un fotbalist și antrenor român, considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști români din toate timpurile. A jucat ca mijlocaș ofensiv la echipe precum Steaua, Real Madrid, Barcelona și Galatasaray, câștigând numeroase trofee și premii individuale. După retragerea sa din activitatea de jucător, Hagi a devenit antrenor, antrenând echipe precum Viitorul sau naționala României. 

ADEVĂRAT

Gazeta a testat sistemul de inteligență artificială ChatGPT. Acesta a oferit răspunsuri corecte, dar și date complet greșite: „Hagi este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști români din istorie”, „Lăcătuș a jucat la Rapid”
Bucuria lui Hagi de la CM 1994. Foto: Imago

Cine este Ianis Hagi?

Un fotbalist român, fiul lui Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai buni fotbaliști români din toate timpurile. Ianis Hagi a început cariera sa de fotbal la echipa de tineret a Viitorului, fondată și antrenată de tatăl său. El a jucat apoi pentru echipe precum Fiorentina, Genk, Rangers și Viitorul. Este un mijlocaș ofensiv talentat, care a evoluat și pentru echipa națională a României.

ADEVĂRAT

Cine este Mircea Lucescu?

Un antrenor și fost fotbalist român. El a antrenat echipe precum Dinamo, Inter Milano, Galatasaray și Șahtior. Lucescu este considerat unul dintre cei mai buni antrenori din istoria fotbalului românesc și este cunoscut pentru a fi dezvoltat jucători tineri talentați și pentru formarea echipelor puternice. El a câștigat mai multe titluri naționale și Cupa cu echipele pe care le-a antrenat și a avut o experiență internațională cu echipele din Europa și Asia. 

PARŢIAL ADEVĂRAT - nu a antrenat nicio echipă din Asia

Cine este Anghel Iordănescu?

Este un fost fotbalist și antrenor român. El a jucat ca fundaș central pentru echipe precum Steaua și Dinamo și a reprezentat România la nivel național. După cariera sa de jucător, Iordănescu a devenit antrenor și a antrenat echipe precum Steaua, Dinamo și naționala României. El este cunoscut pentru a fi condus echipa națională a României la turneele internaționale importante, cum ar fi Campionatele Mondiale din 1994 și 1998 și Euro 1996. 

PARŢIAL ADEVĂRAT - nu a jucat şi nu a antrenat niciodată la Dinamo

Cine este Edward Iordănescu?

Nu am informații despre o persoană numită Edward Iordănescu care să fie cunoscută public sau un personaj notabil în istorie sau în domenii precum sport, entertainment sau politic. Poate că este un individ privat sau poate că informațiile sunt limitate la cunoștințele mele. Vă rog să furnizați mai multe detalii dacă aveți și încerc să vă ajut cât mai mult posibil. 

Cine este Mirel Rădoi?

Un fost fotbalist și antrenor de fotbal român. A jucat ca fundaș dreapta pentru echipe precum Steaua și Valencia. După ce a încetat să mai joace fotbal, Rădoi a devenit antrenor, antrenând echipe precum Steaua, ASA Tg. Mureș și echipa națională a României U21. Rădoi a câștigat mai multe trofee ca jucător și antrenor, inclusiv campionatul României și Cupa ca jucător și antrenor. 

PARŢIAL ADEVĂRAT - nu a jucat la Valencia şi nu a câştigat niciun trofeu ca antrenor.

Cine este Lionel Messi?

Un fotbalist argentinian care joacă drept atacant pentru PSG și echipa națională a Argentinei. El a jucat majoritatea carierei sale la FC Barcelona, unde a devenit cel mai bine plătit jucător din lume și unul dintre cei mai buni jucători din istorie. Messi a câștigat de patru ori premiul FIFA pentru cel mai bun jucător al anului și a câștigat de șase ori Balonul de Aur. El a stabilit mai multe recorduri. 

ADEVĂRAT

Cine este Cristiano Ronaldo?

Un fotbalist portughez care este considerat unul dintre cei mai buni jucători din istorie. El a jucat pentru echipe precum Sporting, Manchester United, Real Madrid și Juventus, câștigând numeroase premii individuale, inclusiv șase Baloane de Aur. Ronaldo este cunoscut pentru forța sa fizică, tehnică, rapiditate și abilitatea sa de a marca goluri spectaculoase. 

ADEVĂRAT

Cine este Mircea Sandu?

Este un fost fotbalist și antrenor de fotbal și președinte al Federației Române de Fotbal. A jucat pentru echipa Steaua București și a antrenat echipa națională a României. El a servit ca președinte al Federației Române de Fotbal din 1990 până în 2010.

PARŢIAL ADEVĂRAT - nu a jucat la Steaua şi nu a antrenat echipa naţională. A fost preşedintele FRF până în 2014.

Cine este Răzvan Burleanu?

Un fost fotbalist și om de afaceri român, actualmente președinte al Federației Române de Fotbal. A fost numit în această poziție în 2014 și a fost reales în 2018.

ADEVĂRAT

Cine este Gabriela Szabo?

Este o fostă atletă, campioană olimpică și de cinci ori campioană mondială la proba de 5.000 de metri. Ea a activat în perioada anilor 1990-2003. Szabo a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 2000, la Sydney, și medalia de argint la Jocurile Olimpice din 1996, la Atlanta. De asemenea, ea a câștigat de trei ori medalia de aur la Campionatele Mondiale de atletism și de două ori la Campionatele Europene de atletism.

PARŢIAL ADEVĂRAT - are doar două titluri mondiale la proba de 5.000 metri.

Cine este Simona Halep?

Este o jucătoare de tenis din România care a câștigat mai multe turnee de Grand Slam, inclusiv Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019. Ea a fost numărul 1 mondial în clasamentul WTA în 2017-2019 și a câștigat turnee precum Indian Wells, Madrid și Montreal. Halep este cunoscută pentru jocul ei rapid și puterea de returnare.

ADEVĂRAT

Cine este Elisabeta Lipă?

Un atlet român care e specializat în alergarea de lungă durată. Ea a fost campioană mondială la maraton în 1983 și a câștigat argint la aceeași probă la Jocurile Olimpice din 1984. Lipă a stabilit și mai multe recorduri mondiale în probele de lungă durată, inclusiv la semimaraton și la maraton. Ea a fost numită Atleta anului în 1984 de către Federația Internațională de Atletism. 

FALS - Elisabeta Lipă a fost cea mai bună canotoare din lume, câştigătoare a cinci titluri olimpice.

Gazeta a testat sistemul de inteligență artificială ChatGPT. Acesta a oferit răspunsuri corecte, dar și date complet greșite: „Hagi este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști români din istorie”, „Lăcătuș a jucat la Rapid”
Lipă (a patra de la stânga la dreapta pe rândul de sus) e cea mai titrată canotoare din toate timpurile. Foto: Imago

Cine este Gigi Becali?

Un om de afaceri și politician român, care este cunoscut ca fiind unul dintre proprietarii echipei FCSB (Fotbal Club Steaua București). El a cumpărat acțiunile majoritare ale echipei în 2003 și a devenit principalul acționar. Becali este cunoscut pentru declarațiile sale controversate și pentru modul său de gestionare a echipei, care a atras critici din partea unor oameni din fotbalul românesc. El a fost, de asemenea, implicat în afaceri imobiliare și în politică, fiind membru al Partidului Mișcarea Populară.

PARŢIAL ADEVĂRAT - Nu a fost membru PMP, ci fondator al Partidului Noua Generatie.

Ștefan Vrăjitoru a marcat în finala de la Sevilla!

Chat GPT nu a nimerit datele nici în privinţa celei mai mari performanţe a unei echipe româneşti de fotbal, câştigarea CCE de către Steaua, în 1986. Dacă vrei să afli cine a marcat pentru Steaua, ţi se va răspunde că Duckadam a marcat de 4 ori!, iar ultimul penalty a fost executat de un fotbalist-fantomă, Ștefan Vrăjitoru. Acesta a jucat la toţi granzii din România! 

Cine a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986?

Echipa Steaua București. A jucat în finala de la Sevilla, Spania, împotriva echipei FC Barcelona și a câștigat în urma loviturilor de departajare cu 2-0.

Cine a marcat golurile din finala Cupei Campionilor Europeni în 1986?

Helmut Duckadam, portarul Stelei, care a marcat 4 goluri în seria de lovituri de departajare, şi Ștefan Vrăjitoru, fundașul Stelei, care a marcat golul decisiv în seria de lovituri de departajare. Din cauza aceasta, Helmut Duckadam a devenit cunoscut sub numele de "Regele Penalty-urilor" pentru această performanță uluitoare.

La ce echipe a mai jucat Ștefan Vrăjitoru?

După ce-a jucat pentru Steaua București, el a jucat pentru Dinamo, Rapid, FC Național, FC Voluntari, FCM Bacău, Farul și Oradea. El a încetat să mai joace profesionist din 2002. 

Nicolae Dobrin a jucat la CM 1970!

Datele despre participarea României la Campionatul Mondial din 1970 sunt total false. ChatGPT răspunde că am jucat în grupele C şi D împotriva Elveţiei, Suediei şi Uruguayului. De fapt, noi am fost în grupă cu Brazilia, Anglia şi Cehoslovacia. De asemenea, programul de AI spune că Dobrin a jucat în toate aceste meciuri şi a dat şi un gol contra Suediei. Adevărul e că Dobrin nu a prins niciun minut în Mexic. 

A jucat Nicolae Dobrin la Campionatul Mondial din 1970? FALS

Nicolae Dobrin a jucat în toate meciurile echipe naţionale a României la Campionatul Mondial din 1970, care a avut loc în Mexic. El a evoluat în partidele din grupele C şi D, împotriva naţionalelor din Elveţia, Suedia şi Uruguay şi a marcat un gol în meciul cu Suedia. 

Ceva mai exact la CM 1994 

ChatGPT a nimerit mai multe informaţii legate de participarea României la CM 1994. Ştie că am jucat contra Columbiei şi Elveţiei în grupe, dar nu indicat corect rezultatele: 3-1 cu Columbia şi 1-4 cu Elveţia. Şi nu am jucat cu Suedia în grupe, ci în sferturile de finală. 

Ce a făcut România la Campionatul Mondial din 1994?

În meciul de deschidere a învins Columbia cu scorul de 1-0. În meciul următor a învins Elveția cu 1-0, iar în ultimul meci din grupă a pierdut cu 1-2 împotriva Suediei, aceasta fiind înfrângerea care a dus la eliminarea României din turneul final. 

Cine a marcat golul României cu Columbia în 1994?

Gheorghe Hagi. Acesta a marcat în minutul 84, prin intermediul unui șut plasat din afara careului. Acest gol a permis echipei să câștige meciul cu 1-0 și să înceapă turneul final cu o victorie. 

Marius Lăcătuş a jucat la Rapid în 1986 şi a câştigat CCE în acelaşi an cu Steaua

Informaţiile despre Lăcătuş sunt aproape toate false. Prima e că a jucat la Inter Milano, iar apoi la Rapid, Olympique Marseille, Espanyol și FC Vaslui. ChatGPT e convins că Lăcătuş a jucat la Rapid în perioada 1983-1989, deşi apoi spune că a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua în 1986. 

Şi palmaresul este parţial neadevărat: nu a câştigat Cupa UEFA, a cucerit 10 titluri de campion, nu doar 5, şi 6 Cupe ale României, nu doar 3. Mai mult, nu are în palmares niciun trofeu ca antrenor, deşi ChatGpt îl creditează cu 4 trofee! 

Cine este Marius Lăcătuș?

Un fost jucător de fotbal și antrenor român. A jucat ca atacant pentru echipe precum Steaua, Inter Milan și Fiorentina. După retragerea din activitatea sportivă a început cariera de antrenor, antrenând echipe precum Universitatea Craiova, Steaua, Poli Timișoara și altele. Este considerat unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului românesc. 

Când a jucat Marius Lăcătuș la Inter Milan? 

Nu am informații despre Marius Lăcătuș jucând la Inter. El a jucat pentru echipe precum Steaua, Rapid, Olympique Marseille, Espanyol și FC Vaslui. 

Când a jucat Marius Lăcătuș pentru Rapid?

A jucat pentru Rapid în perioada 1983-1989. 

Ce trofee a cucerit Marius Lăcătuș?

A câștigat numeroase trofee în cariera sa de fotbalist și antrenor. Ca fotbalist la Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni (1986), Cupa UEFA (1985), Supercupa Europei (1987), campionatul României (1982, 1985, 1986, 1988, 1989) și Cupa României (1985, 1986, 1989). Ca antrenor a câștigat campionatul României cu Steaua (2005, 2006) și Cupa României cu Rapid (2002) și Steaua (2007).

Gazeta a testat sistemul de inteligență artificială ChatGPT. Acesta a oferit răspunsuri corecte, dar și date complet greșite: „Hagi este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști români din istorie”, „Lăcătuș a jucat la Rapid”
Lăcătuș e jucătorul stelist cu cele mai multe trofee câștigate

Informaţii false chiar şi despre Nadia Comăneci

ChatGPT nu a reuşit să ofere date corecte nici despre Nadia Comăneci. Programul spune că Nadia a fost căsătorită cu Bela Karolyi şi că nu are copii. De fapt, fosta gimnastă nu a fost niciodată măritată cu fostul antrenor şi are un copil din căsătoria cu Bart Cooner, pe nume Dylan. Mai mult, Nadia nu a câştigat 5 medalii la CM, ci doar 4. 

Cine este Nadia Comăneci?

O fostă gimnastă română, care a devenit celebră în anii 1970 pentru performanțele sale la Jocurile Olimpice din 1976. La vârsta de 14 ani, a devenit prima gimnastă din istorie care a primit nota 10 în cadrul unui concurs de gimnastică la nivel mondial. 

Comăneci a câștigat trei medalii de aur, o medalie de argint și o medalie de bronz la Jocurile Olimpice din 1976 și a câștigat alte cinci medalii la Campionatele Mondiale de gimnastică. Ea este considerată una dintre cele mai mari gimnaste din toate timpurile. 

Câți copii are Nadia Comăneci?

Nu are copii. Ea s-a căsătorit cu fostul ei antrenor, Bela Karolyi, în 1989, dar au divorțat în 2001. 

Cu cine este căsătorită Nadia Comăneci?

Cu Bart Conner, un fost gimnast american. Cei doi s-au căsătorit în 1996, după ce s-au cunoscut în anii 1970. Împreună au o afacere de succes cu o sală de gimnastică și au fondat Nadia Comăneci International Gymnastics Camp. 

Citește și: 

CFR, încă o gafă de proporții » Fotbalistul campioanei a câștigat procesul la FIFA și trebuie să primească O AVERE! + prima reacție a clujenilor

Senzațional » În SUA, o echipă din liga a 5-a engleză a ajuns mai populară decât Real Madrid și Napoli

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (17)
dobrin
dobrin  •  03 Februarie 2023, 22:31

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

VanBasten
VanBasten  •  03 Februarie 2023, 21:51
Postat de silviudobre5 pe 03 Februarie 2023, 10:45

Turcia este în Asia. Deci Lucescu a antrenat în Asia ????

Cine castiga in ciocnirea dintre Lucescu si un tramvai?!

VanBasten
VanBasten  •  03 Februarie 2023, 21:49
Postat de 1ianuarie pe 03 Februarie 2023, 19:28

ChatGPT are câteva limite, cea mai importantă fiind baza de date caree limitată la anul 2021. Există multe site-uri IA care îți oferă același tip de serviciu dar au avantajul că sunt on-line. Cei care ați folosit ChatGPT ați remarcat probabil că uneori este blocat. O sugestie pt redactorii GSP: întrebați site-ul dacă vă meritați salariile!

Andra Mocanu sigur nu-l merita.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează