GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  CSM REȘIȚA

FOTO + VIDEO Plânge Valea Domanului » Stadionul „Mircea Chivu”, din Reșița, vechi de aproape un secol, își trăiește în uitare ultimii ani

Stadionul „Mircea Chivu”, din Reșița
(foto: Vlad Nedelea/GSP) +42   FOTO
Stadionul „Mircea Chivu”, din Reșița (foto: Vlad Nedelea/GSP)

Articol de - Publicat marti, 18 mai 2021 14:05 / Actualizat marti, 18 mai 2021 16:27

Stadionul „Mircea Chivu" e unul dintre cele mai vechi din România. Încă e funcțional, a tot fost peticit, însă urmele trecerii timpului se văd din ce în ce mai clar la "casa" CSM-ului din Reșița. Șefii clubului sunt optimiști și anunță o nouă arenă, una modernă, la standarde europene.

Între Venus, Chinezul și Ripensia, la începuturile fotbalului românesc, vitrina de aur a găzduit și Uzinele și Domeniile Reșița. UD Reșița pe scurt. CSM mai apoi și astăzi. 

În Valea Domanului s-a simțit gustul celei mai prețioase medalii, s-a trăit la nivel înalt. Când în Statele Unite se inaugura Empire State Building, iar România primea primul număr al ziarului "Scânteia", Reșița triumfa pentru prima și ultima oară în campionatul național.

Casa CSM-ului din Valea Domanului

Și, cumva, s-au găsit mereu resurse de a contura legende, piese grele ale naționalei de fotbal. Reșița a dat și "locomotive" cu sute de meciuri în prima reprezentativă, nu doar celebrele locomotive cu abur. 

În roșu și negru, la "Milanul din Banat" au crescut Dorinel Munteanu, Cristi Chivu, Basarab Panduru, Ștefan Iovan, Ioan Goanță și chiar Dudu Georgescu pentru o scurtă perioadă. 

1954este anul în care CSM Reșița a câștigat Cupa României, singura din palmaresul "Milanului din Banat"

Toți au călcat iarba de la poalele Semenicului, între Văliug, Dognecea și Bocșa. Din 1926 și până azi, la 95 de ani distanță, în Valea Domanului n-a existat alt stadion. 

1931e anul în care Reșița a fost campioană a României

O arenă de-o vârstă cu prima locomotivă cu abur, construită în același oraș, poartă astăzi numele "Mircea Chivu", dobândit după tatăl fostului căpitan al naționalei, fost fotbalist și antrenor al Reșiței.

Stadion „Mircea Chivu”, Reșița
(foto: Vlad Nedelea/GSP)
Stadion „Mircea Chivu”, Reșița
(foto: Vlad Nedelea/GSP)
Stadion „Mircea Chivu”, Reșița
(foto: Vlad Nedelea/GSP)
Stadion „Mircea Chivu”, Reșița
(foto: Vlad Nedelea/GSP)
Stadion „Mircea Chivu”, Reșița
(foto: Vlad Nedelea/GSP)
+38 FOTO

Fraged și "veștejit"

A trecut aproape un secol peste stadionul ce se poate lăuda cu poate cel mai frumos cadru natural. Iar urmele se văd, structura e șubredă, în ciuda eforturilor pe care actualii "dirijori" ai clubului le fac. 

Lipsa culorii din tribune îl transformă parcă și mai mult. Și-l lasă să-și trăiască în tăcere ultimii ani. Bustul lui Mircea Chivu și pereții "împodobiți" cu istoria fotbalistică a Reșiței arată că aici a fost, cândva, o mare echipă, răpusă azi și ajunsă în Liga 3. 

Asta în ciuda șirului lung de tablouri cu citate motivaționale, de la Ronaldo până la Messi, Zlatan, Ramos sau Cruyff.

Își trăiește în uitare ultimii ani

Scurta prezentare pe care Cristi Bobar o face arenei arată că se vrea mai mult. S-au mai făcut ici-colo retușuri, s-a mai peticit unde era strictă nevoie, s-a mai dat o mână de var, există și o sală de forță, un jacuzzi, iar vestiarele sunt proaspăt amenajate.

E singurul cadru nou dintr-o serie de "antichități". Structura trădează cei 95 de ani de vechime. Sunt multe locuri cu tribuna "mâncată" de timp, cu pereții scorojiți, deși roșul și negru îți iau ochii de la distanță. 

Celebra tribună a doua, cu rânduri stil "crescendo", e susținută cu greu de stâlpii de sub ea, rezemată în zidul din spate, cu scaune în valuri. O palidă amintire a unui stadion cândva model.

Se face un nou stadion la Reșița?

Printre rânduri, la Reșița se discută despre un stadion nou, unul de peste 12.000 de locuri, la cele mai noi standarde. Însă proiecte au fost multe în fotbalul românesc. 

Până la ceva concret, CSM trage de utilitatea uneia dintre cele mai vechi arene din primele divizii. Una cu un istoric bogat, care deși peticită, încă oferă un peisaj aparte, dintre cele mai pitorești din fotbalul românesc. 

O arenă, fie ea "ruginie", care merită mai mult decât o echipă proaspăt retrogradată în Liga a 3-a.

Au fost câteva investiții în stadion: s-au schimbat 2.000 de scaune, s-au făcut lucrări de mentenanță la terenul de joc, s-a montat o stație de irigare a terenului, avem drenaj. Am făcut totul pentru fotbaliști, să aibă condiții bune, pentru că terenul nu mai fusese renovat din 1954.
-  Cristi Bobar, președinte CSM Reșița

Hotelul, minicantonamentul nostru, este renovat, avem 30 de locuri. Sala de mese este funcțională, jucătorii pot mânca acolo. Ne dorim ca în 3 ani să avem un stadion modernizat total. Sperăm să reușim.
- Cristi Bobar, președinte CSM Reșița

Noul stadion va avea 12.500 de locuri, să acopere toate regulamentele, să fie UEFA 3. Atunci vom avea o capacitate dublă față de acum, plus nocturnă. Vrem să fie în culorile clubului, roșu și negru.
- Cristi Bobar, președinte CSM Reșița

Citește și alte articole:

EXCLUSIV Dezvăluiri incredibile la 35 de ani după ce Steaua a câștigat CCE: „Madam Ceaușescu m-a interzis la Sevilla!”

EXCLUSIV Gică Hagi, despre jucătorii care l-au fermecat: „Maradona a fost un Dumnezeu pe pământ! Maldini era incredibil, nu puteam să trec de el”

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședință CHEIE la Rapid: Dan Șucu a luat deja decizia în cazul lui Cristiano Bergodi!


Comentarii (17)
107889588095945
George George  •  19 Mai 2021, 08:44

@ gogoas Da, Occidentul are mii de stadioane, cum ati scris, dar si la noi se "misca" lucrurile, mai ales in ultimii 10 ani, cu vreo 10 stadioane noi sau in curs de finalizare! Desi Spania si, mai ales, Italia nu stau grozav sub acest aspect, trebuie sa ne raportam la Estul Europei, unde doar Rusia, Polonia, Ucraina si Ungaria, care a ... recuperat spectaculos in ultimii ani, dupa o perioada de stagnare! In materie de infrastructura fotbalistica, stam chiar mai bine decat in cea a transporturilor, cu numai vreo 900 km (nu garantez ca-i exacta aceasta cifra) de autostrazi!

107889588095945
George George  •  19 Mai 2021, 08:24

Stadionul din Resita este mai mult exotic/interesant decat frumos; cel din Braga, pe care am am vazut un meci de la CE din 2004, are alt rang, fiind cu adevarat frumos!

catalin.palcu
catalin.palcu  •  19 Mai 2021, 07:52
Postat de Intunerikuss Intunerikuss pe 18 Mai 2021, 23:12

Fără discuție,cel mai frumos stadion din țară! Poate chiar din Europa! Mai era unul asemănător prin Portugalia, cred ca Braga, dar parcă, tot ăsta mai frumos! Păcat, mare păcat ca nu se ocupă nimeni de el!

e senzational stadionul, cadrul natural mai ales dar si tribunele alea vechi de piatra, mi-a placut de copil cand il vedeam la TV. daca se reface, ar trebui tinuta/prezervata tribuna de sub stanca sau macar reconstruita cat mai aproape de original. si facut totul cu bun gust in stil mai retro si cu beton si piatra, nu din astea de Mickey Mouse din tabla si teava. a, si fara distanta aia de 40 de metri de la tribuna la terenul de joc.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează