GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  ANCHETĂ

Jonglerii cu bursele CIO » Federațiile admit că i-au ”sărit” pe olimpici: la atletism e singura excepție

Secretarul general de la schi, Puiu Gașpar, face parte și din Comitetul Executiv COSR
Secretarul general de la schi, Puiu Gașpar, face parte și din Comitetul Executiv COSR

Articol de - Publicat joi, 15 decembrie 2016 00:00

Șefii care au contribuit la distribuirea burselor CIO recunosc faptul că n-au existat negocieri cu sportivii beneficiari ai finanțărilor, ci împărțirea au decis-o în Birourile Executive. Atletismul e excepția.

Citește și: Reacții în scandalul burselor » Secretarul general COSR: ”Ar fi bulversant ca sportivii să nu fi fost informați”

E azi rândul federațiilor și antrenorilor să explice bizareriile bursei CIO pentru 33 de olimpici de la 7 discipline (atletism, canotaj, kaiac-canoe, gimnastică, judo, schi&biatlon, bob&sanie): circa 22% din sumele venite pe numele sportivilor români în intervalul 2012-2016 au ajuns la tehnicieni, din inițiativa șefilor și fără consultarea olimpicilor, cărora li s-au pus pe masă contracte cu o distribuire prestabilită a burselor.

Astfel, antrenorii au încasat în jur de 100.000 de dolari ca bani de buzunar dintr-un total de 500.000 de dolari trimiși de CIO.

Federațiile susțin că repartizarea s-a operat în conformitate cu regulile stabilite de furnizor, iar sportivilor nu li s-a adus niciun prejudiciu. Cam peste tot însă, șefii admit că finanțarea s-a împărțit fără să se ceară și părerea celor 33 de olimpici.

Există o singură excepție, atletismul, unde, de altfel, Bianca Răzor și Alina Rotaru au încasat bursele complete (câte 9.200 dolari), mai puțin 5.600 dolari plătiți pentru asigurări medicale la Allianz. "Ne-am consultat înainte și cu fetele și am convenit această repartizare", spune secretarul general, Ion Buliga.

"Nu știu dacă am adoptat cea mai bună soluție"

Mai departe, tonul merge pe o singură linie. Sandu Pop, secretarul general de la canotaj, explică: "A fost decizia conducerii federației. Banii vin pe niște criterii eligibile. Nu sunt sume personal pentru sportiv, ci în beneficiul sportivului. Am optat să direcționăm o parte din bursă către staff, fiindcă în România modalitățile de remunerare a tehnicienilor sunt restrânse.

În alte țări există chiar bugete separate pe fiecare sportiv în parte. Acum nu am luat din salariul fetelor, ci am distribuit niște bani așa cum ne permite CIO. Nu știu dacă am adoptat cea mai bună soluție, dar așa am gândit la momentul respectiv".

Președintele de la gimnastică, Adrian Stoica, e pe aceeași lungime de undă: "N-am făcut decât să respectăm criteriile eligibile CIO. Nu mi se pare corect să concluzionăm doar că antrenorul Lucian Sandu a luat mai mulți bani decât oricare dintre bursierele de la noi, fiindcă el a avut o cotă-parte de la fiecare sportivă și normal că, per total, s-a adunat în plus. N-am comis nicio nedreptate în împărțirea sumelor".

"Nu poți ține un antrenor cu 1.700 de lei"

Iar Puiu Gașpar, secretar general schi&biatlon, păstrează ideea: "Decizia am adoptat-o în Biroul Federal. La noi, antrenorul e mamă și tată pentru sportiv. Bursa n-am distribuit-o prin negociere, ci i-am prezentat sportivului formula agreată de conducerea federației, fiindcă fără antrenor nu poate face nimic. Nu era vorba de un venit datorat personal bursierului, ci de o finanțare pentru pregătirea lui pe diferite segmente. Nu avem cum să ținem un antrenor la lotul olimpic cu 1.700 de lei".

La sanie se premiază și soția!

Federația de bob și sanie a refuzat să prezinte defalcarea exactă a burselor și a oferit doar date parțiale legate de distribuirea banilor.

Oricum, printre antrenorii care au beneficiat de premiere s-a numărat și Sorina Țicu, singurul tehnician secund prins pe statul de plată. Este vorba despre soția secretarului general Florian Țicu, unul dintre oamenii care au contribuit la decizia de repartizare a sumelor!

"N-am cerut niciodată vreun ban din aceste burse. A fost decizia conducerii federației, care a insistat mult să vin la lot. Am lucrat patru ani și la masculin pe o indemnizație de 400 de lei, am și divorțat, probabil că federația s-a gândit acum să găsească o cale de compensare în ce privește munca mea".
Cristian Maliș, fost antrenor lot canotaj

"Dacă discuți cu sportivul, el vrea tot! Și-așa, dacă are prea mulți bani se lasă repede. La noi, cum fac 20 de ani, fug la SRI, că sunt gata pregătiți!"
Ion Bârlădeanu, președinte kaiac-canoe

"Nu cred că la gimnastică pot fi probleme cu distribuirea acestei burse. Banii s-au împărțit și la antrenori pentru că așa a decis federația. Eu n-am contribuit la decizia de distribuire a banilor de la CIO"
Lucian Sandu, fost antrenor lot gimnastică

"Eu am luat cât una dintre sportive, Roxana Borha? Nu se poate! Am fost sunat de la federație și mi s-a spus că voi primi lunar de la fiecare sportivă o cotă-parte din bursa de la CIO"
Bebe Zabet, antrenor lot kaiac feminin

"Nu vreau să fac niciun comentariu"
Florin Bercean, antrenor lot judo feminin

94.615 $au încasat antrenorii din bursele totale venite de la CIO pe numele a 33 de sportivi, finanțați în perioada 2012-2016 cu 433.550 dolari

Top antrenori la încasări

1. Cristian Maliș canotaj 9.600
2-3. Lucian Sandu gimnastică 5.130
2-3. Adela Popa gimnastică 5.130
4-5. Veronica Cochela canotaj 4.800
4-5. Doina Ignat canotaj 4.800

Top sportivi la încasări

1. Ania Caill schi 16.630
2-3. Bianca Răzor atletism 9.200
2-3. Alina Rotaru atletism 9.200
4. Andrei Muntean gimnastică 6.000
5-7. Andreea Boghian canotaj 5.100
5-7. Laura Oprea canotaj 5.100
5-7. Mihaela Petrilă canotaj 5.100

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează