GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  CEL MAI BUN FOTBALIST AL ANULUI

Torje este fotbalistul anului 2011: "Cel mai frumos cadou primit vreodată de Crăciun!"

Echipa Gazetei l-a însoţit pe Torje la o plimbare prin centrul istoric din Udine.
Echipa Gazetei l-a însoţit pe Torje la o plimbare prin centrul istoric din Udine.

Articol de GSP - Publicat joi, 22 decembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 21 decembrie 2011 23:29

Mijlocaşul lui Udinese promite să fie măcar la fel de bun ca Adrian Mutu şi Cristi Chivu. Şi speră ca, alături de Papp, Chipciu, Găman sau Chiricheş, noua generaţie a ”naţionalei” să-i ducă pe ”tricolori” la Mondialul brazilian din 2014.

A fost un an nebun pentru Gabriel Torje. La 22 de ani a trecut în 2011 prin toate stările emoţionale pe care le oferă fotbalul. A pierdut finala Cupei cu Dinamo, în faţa Stelei, dar a prins un contract de vis în Serie A, la Udinese. Titlul de fotbalistul anului l-a flatat.

"Cum, am cîştigat eu în faţa lui Mutu şi a lui Chivu!? Eu n-am nici un trofeu cîştigat în carieră, Cristi, anul trecut, cînd a fost cel mai bun jucător român la voi în anchetă, a cucerit tot ce se putea cu Inter. Sînt foarte bucuros şi mîndru!", îşi începe Gabi discursul pe străzile din Udine, oraşul despre care-şi doreşte să-i fie doar o staţie în drumul spre gloria europeană.

- Gabi, a fost anul 2011 cel mai bun din cariera ta?
- Pe plan personal, cu siguranţă am avut multe realizări, mi-a ieşit jocul şi cred că am reuşit să cresc din punct de vedere sportiv şi mental. Îmi pare rău că nu am cîştigat nici un trofeu cu Dinamo, am pierdut finala Cupei împotriva Stelei, şi am ratat şi calificarea la Campionatul European cu echipa naţională.

- Cum te simţi să fii cel mai bun fotbalist român al anului în condiţiile în care nu ai cucerit nici un trofeu în carieră?
- Cînd eram mic, am cîştigat tot felul de premii, de statuete. (rîde) Pentru cel mai bun marcator, cel mai rapid fotbalist sau cel mai tehnic. Acest titlu acordat de voi, de Gazeta Sporturilor, este cel mai important trofeu din cariera mea şi cel mai frumos cadou de Crăciun. Simt o bucurie imensă, dar şi o mîndrie pentru că mă aflu printre fotbalişti celebri ce au cîştigat acest premiu.

"Dacă nu cîntam «Steaua e numai una», nu ajungeam la Udinese!"

- În trei ani şi jumătate la Dinamo nu ai cîştigat nimic, ce v-a lipsit?
- O scînteie în partidele hotărîtoare, am avut jucători buni, condiţii, antrenori şi nu-mi pot da seama unde am greşit de am pierdut şi campionate, şi Cupe. Poate a fost presiunea prea mare şi am cedat în acele momente.

- Ce ai învăţat în toată această perioadă petrecută în Ştefan cel Mare?
- Foarte multe pe plan sportiv şi apoi faptul că m-am maturizat. Cînd am venit la Dinamo, eram doar un copil, aveam 18 ani.

- Cît de mult te-a afectat "Scandalul maneaua"?
- Dacă nu era acel moment, poate nu ajungeam unde sînt acum! A fost lovitura care m-a trezit. O greşeală în viaţă este o greşeală doar atunci cînd nu înveţi nimic din ea.

- Chivu şi Mutu, doi dintre liderii echipei naţionale, vin din Serie A. Poate Gabi Torje să poarte această responsabilitate pe viitor?
- Sînt încă foarte tînăr, iar echipa naţională este în reconstrucţie cu mulţi fotbalişti tineri precum Chipciu, Găman, Chiricheş, Papp şi alţii cu care am jucat foarte puţin la lot. Omogenizarea grupului va aduce şi valoare. Mutu şi Chivu sînt jucători foarte valoroşi care au făcut lucruri notabile în fotbalul mondial, european şi românesc. Eu trăiesc acum doar cu dorinţa de a face şi mai mult de la meci la meci.

"Fără minte nu poţi ajunge în fotbalul mare"

- Cum a fost drumul pînă la semnarea contractului cu Udinese?
- Am avut o copilărie foarte grea, cu antrenamente şi şcoală. De la 8 ani nu am lipsit de la nici o şedinţă de pregătire şi nu am ratat nici un cantonament! Am avut norocul ca antrenorul meu să-mi fie profesor şi diriginte şi mi-a spus că în fotbal dacă nu ai minte, nu poţi ajunge în top.

- Şi încă mai continui studiile?
- Da, am terminat liceul sportiv, iar acum sînt la facultatea de sport, pe care o fac la distanţă. Mulţi spun că fotbaliştii nu sînt prea inteligenţi, dar eu zic că trebuie să ai ceva în cap, să gîndeşti acolo, pe teren, inteligenţa e un factor ce face diferenţa în teren. Nu poţi ajunge în fotbalul mare dacă nu ai minte!

- Ce ai găsit diferit la Udinese faţă de campionatul nostru?
- Fotbaliştii sînt foarte bine pregătiţi din punct de vedere fizic, tactic, psihic şi au un bagaj tehnic deosebit. Calitativ e diferenţă, dar să nu uităm că şi banii contează! Aici sînt contracte şi de zece milioane de euro pe an, iar în ţară cel mai mare e vreo 500.000 de euro, nu?

- Simţi că statura te dezavantajează în Italia?
- Dacă aveam patru centimetri în plus, poate pierdeam trei secunde la suta de metri, aşa că nu ştiu dacă e mai bine sau mai rău. Viteza face totul în ziua de azi nu doar în sport, ci şi în viaţa de zi cu zi, în funcţie de cum te descurci şi cum te mişti la serviciu sau în afaceri, îţi merge mai bine.

- Ce ţi-ai propus pentru anul 2012?
- Îmi doresc să joc şi să confirm la Udinese. Să obţinem o clasare în vîrful clasamentului şi să începem bine campania de calificare pentru Campionatul Mondial cu echipa naţională. Olanda este favorită clară, dar poate aşa e istoria, să ne calificăm tot cînd sîntem cu ei în grupă, cum s-a întîmplat în 2008!

"E bine că sîntem outsideri la calificările pentru Campionatul Mondial, putem veni din spate şi fără presiune pentru că valoare avem" (Gabriel Torje, mijlocaş Udinese)

"Gheorghe Hagi a cîştigat de şapte ori trofeul de cel mai bun fotbalist român? Wow, înseamnă că abia în şase ani îl ajung! Glumesc, Hagi a fost fabulos ca jucător" (Gabriel Torje, mijlocaş Udinese)

19 goluri a marcat Gabriel Torje în cele 145 de partide jucate în Liga 1 pentru Poli Timişoara şi Dinamo

4 milioane de euro a primit Dinamo de la Udinese în schimbul lui Torje, roş-albii putîndu-şi rotunji veniturile cu încă trei milioane de euro în funcţie de evoluţiile mijlocaşului de 22 de ani

Clasament general

1. TORJE 22p
2. L. Sînmărtean 20p
3. Săpunaru 14,5p
4. Dănciulescu 9p
5. Şt. Radu 4p
6. Mutu 3p
7. Chivu 1,5p
8. Tătăruşanu 1p

Click pe imagini pentru a vedea cum au votat redactorii Gazetei, ai GSP TV şi oamenii de fotbal
431842-fotbalistu-anului1.jpg 431843-fotbalistu-anului2.jpg

431870-torje.jpg

Cînd ştii, moştenirea apasă greu. Trebuie să ai umerii puternici. Dar el ştie? Ştii, Gabi Torje, ce înseamnă  să fii ales cel mai bun fotbalist român? Îţi dai seama, Gabi, că înaintea ta au fost Dobrin şi Dumitrache, şi Dinu, şi Balaci, şi Gică, şi Gică? Primul Gică, tocmai cel care te-a descoperit. El a ghicit ceva ce mulţi alţii nu ar fi băgat de seamă. Dar Hagi nu a ghicit! El a văzut fotbalistul, nu adolescentul micuţ care se lua la trîntă cu cei mai mari decît el. Aveai tupeu, ai rămas cu el, dar parcă mai trebuie ceva. Modestie?

Tu, Gabi Torje, eşti cîştigătorul unui an sărac. Nu din vina ta. Eşti cel mai bun fotbalist român într-un an în care ai alergat şi pentru alţii. La Dinamo erai cel mai bun, la naţională se simţea mereu cînd intrai pe teren. Nici naţionala, nici Dinamo nu au cîştigat nimic. Nu din vina ta. Te-ai transferat în Italia, unde ai observat că povestea cu fruntaşii satului şi codaşii oraşului este cît se poate de adevărată. Nu din vina ta.

Te vei maturiza repede şi vei înţelege peste ani ce înseamnă să fii ales cel mai bun fotbalist român. Atunci te vei speria şi vei simţi greutatea moştenirii. Vei şti că uneori viaţa ne face cadouri pe care nici nu-i sigur că le merităm. Fii fotbalist, Gabi Torje, şi vei merita acest premiu!

Mîine în GSP, un reportaj spectaculos, realizat la Udine, cu laureatul Superlativelor Gazetei!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (40)
agentel
agentel  •  23 Decembrie 2011, 10:27

Imi vine si mie sa plang dupa ancheta asta...poate asa reusesc sa iau premiu unu la scoala))

crisliv
crisliv  •  23 Decembrie 2011, 06:00

Vai de mama noastra daca 2 la metru asta de Torje este fotbalistul anului.

sibelius
sibelius  •  22 Decembrie 2011, 23:59

Probabil ar fi fost mai corect ca premiul sa nu se acorde. Nici Torje, nici Sapunaru nu au fost titulari la echipele de club. Pe principiul ca sunt in lot putea lua trofeul si Deac pentru spart seminte in timp ce Raul si Huntelar ajungeau in semifinalele UCL. Si Raducioiu a fost in echipa Milanului castigatoare de Cupa Campionilor, dar nu a castigat niciun premiu pentru purtarea tricoului.

Vezi toate comentariile (40)
Comentează