CARTE  ·  CARTE CU GAZETA

Psihanalistul Vasile Dem. Zamfirescu: "Dacă înţelegem de unde vine problema, avem mai multe şanse să o depăşim"

Articol de — Miercuri, 13 Aprilie 2011

Psihanalistul Vasile Dem. Zamfirescu vorbeşte despre cum cărţile de psihologie practică îţi pot schimba viaţa. Mereu în bine

Vasile Dem. Zamfirescu este o somitate în domeniul psihanalizei. Şi este, deopotrivă, o somitate în domeniul editării de carte, fiind directorul general al Editurii Trei. De mîine, Gazeta Sporturilor şi Editura 3 vor aşeza pe tarabe Top 10 cărţi esenţiale care te ajută să evoluezi. Cărţi din domeniul psihologiei, volume scrise de specialişti de clasă mondială, bestseller-uri care să sprijine dezvoltarea personală, motivarea, înţelegerea mai bună a întîmplărilor din viaţa noastră. Cărţi despre care Vasile Dem. Zamfirescu a vorbit cu drag şi pasiune, pentru că el a îngrijit, prin ştiinţă şi implicare, colecţia "Psihologia practică".

- Ce a fost mai întîi, pasiunea pentru cărţi sau cea pentru psihanaliză? Cînd aţi decis să le împletiţi?
- Dacă încerc să fixez în timp momentul cînd am început să citesc, nu pot spune altceva decît "dintotdeauna". Cărţile de psihanaliză le‑am descoperit tîrziu, după ce am terminat facultatea.

- Cum s-a modificat percepţia românului faţă de terapie, psihanalişti, cabinete, în ultimii 20 de ani?
- Psihoterapia este unul dintre domeniile cele mai dinamice din zona psihologiei. Mai ales în ultimii zece ani se înregistrează aici un adevărat boom. Pe lîngă psihanaliză, s‑au dezvoltat puternic, la fel ca în Occident, alte psihoterapii. Oamenii obişnuiţi încep să înţeleagă distincţia dintre psiholog, psihiatru, psihoterapeut şi să apeleze mai frecvent la psihoterapeuţi.

- Cărţile pe care le-aţi editat de-a lungul anilor au venit în sprijinul înţelegerii la scară largă a conceptelor provenite din psihologie. Cine ar trebui să citească aceste cărţi?
- Cărţile pe care Editura Trei le publică în colecţia "Psihologie Practică" se adresează tuturor celor care vor să se înţeleagă mai bine, să se dezvolte continuu, să‑şi rezolve problemele sufleteşti cu propriile forţe, într‑un cuvînt, celor care vor să se simtă mai bine în propria piele.

- Este cititul în sine o terapie?
- Cititul cărţilor de psihologie practică poate fi o terapie în sensul că oferă cunoştinţele indispensabile pentru schimbarea psihică. Dacă înţeleg de unde vine o problemă, de exemplu eşecul repetat în relaţiile de cuplu, am mai multe şanse să ies din repetiţie.

- Aveţi o carte preferată dintre cele zece care vor apărea cu Gazeta Sporturilor? De ce aceasta este preferata dumneavoastră?
- Dintre cele 10 cărţi din colecţia pe care o coordonez, publicate de Gazeta Sporturilor, preferata mea este "Cum să ne purtăm cu personalităţile dificile". O consider cea mai clară, cea mai bună descriere a personalităţilor "accentuate" pe care le întîlnim foarte des în viaţa cotidiană. Citind‑o, ţi se oferă mijloacele să recunoşti un nevrotic, (isteric sau obsesional), un paranoic, un pervers sau un psihopat. Mai mult, eşti sfătuit competent de cei doi autori francezi, ambii psihoterapeuţi cu experienţă, cum să abordezi eficient personalităţile dificile, pentru ca relaţia cu ele să funcţioneze.

- De ce femeile par mai atrase de acest gen de literatură decît bărbaţii?
- Femeile sînt mai puternice psihic şi au de aceea capacitatea de a recunoaşte că au o problemă, pe care doresc să o rezolve. Bărbaţii sînt mult mai orgolioşi (citeşte "slabi") şi au, deci, mai puţin curaj să se uite în oglinda cărţilor de psihologie.

- Experienţa de pedagog a contribuit cu siguranţă la dezvoltarea psihologului Vasile Dem. Zamfirescu. În ce măsură?
- Mă refer la un singur aspect: generaţiile de studenţi pe care i‑am avut din 1990 nu m‑au lăsat să mă plafonez şi, prin curiozitatea, întrebările şi criticile lor, m‑au ajutat să mă dezvolt în continuare.

- V-aţi impus pe piaţa cărţii din România cu volume scrise de autori extrem de competenţi, volume care oferă siguranţă şi care inspiră încredere. Ce urmează în plan editorial?
- Vrem să menţinem nivelul de competenţă atins acum şi să acoperim şi alte zone ale psihologiei practice, cum ar fi mijloacele psihice de luptă împotriva bolilor incurabile (cancerul), ajutarea copiilor cu ADHD, relaţiile dintre om şi animalul de casă etc.

- Aceste cărţi îi ajută pe oameni să evolueze. Care este cel mai important progres pe care îl fac cei mai mulţi dintre ei?
- Conştiinţa faptului că în problemele de suflet nu poţi face singur totul, că ai uneori nevoie de o carte, de un psiholog sau psihoterapeut pentru a reuşi.

CV
Vasile Dem. Zamfirescu
Născut pe 28.10.1941, la Bucureşti
- doctor în filosofie cu tema etică şi psihanaliză, prima lucrare de doctorat cu temă de psihanaliză din România postbelică
- unul dintre discipolii lui Constantin Noica, cel mai important filosof non-marxist din România postbelică.
- 1994: membru fondator al revistei de cultură psihanalitică Psihanaliza şi al Editurii TREI; coordonator al colecţiilor "Biblioteca de psihanaliză" şi "Psihologia practică".
- 1998: profesor titular de psihanaliză la Facultatea de Psihologie, Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucureşti; din 2000 şef de catedră
- 7 cărţi publicate, peste 50 de articole şi studii
- 1988 - debutul practicii psihanalitice
- din 1994: vicepreşedinte al Societăţii Psihanalitice Române (SRP)
- 1998-2006 - preşedinte SRPReacția actorului Adrian Titieni după ce s-a aflat despre idila dintre fosta sa soție și Alexandru Papadopol. Mesaj pentru fosta nevastă și noul ei iubit

Libertatea

Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
18:00 Fotbal, Liga 1

Poli Iași - Chindia

Digi 1, Telekom 1, Look
19:30 Fotbal, Bundesliga 2

Erzgebirge Aue - Stuttgart

Digi 4
21:00 Fotbal, La Liga

Granada - Sevilla

Digi 2
21:00 Fotbal, Liga 1

Craiova - Astra

Digi 1, Telekom 1, Look
21:30 Fotbal, Bundesliga

FC Koln - Borussia Dortmund

Digi 4
22:00 Fotbal, Premier League

Aston Villa - Everton

Eurosport 1
23:00 Fotbal, La Liga

Levante - Villarreal

Digi 2
Program TV complet

Liga 1