GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INVESTIGAȚIE GSP

INVESTIGAȚIE Marica, acuzat de abuzuri! GSP are toate detaliile unui scandal monstru cu amenințări pentru baza Voința deținută de Fundația lui Ilie Năstase » Cine și ce îi impută + cum se apără fostul fotbalist

Devenit președintele fundației lui Ilie Năstase (76 de ani), fostul fotbalist Ciprian Marica (37 de ani) a început să scoată chiriașii din fosta bază Voința.
Devenit președintele fundației lui Ilie Năstase (76 de ani), fostul fotbalist Ciprian Marica (37 de ani) a început să scoată chiriașii din fosta bază Voința.

Articol de , , , - Publicat joi, 02 februarie 2023 22:38 / Actualizat vineri, 03 februarie 2023 15:06

Devenit președintele fundației lui Ilie Năstase (76 de ani), fostul fotbalist Ciprian Marica (37 de ani) a început să scoată chiriașii din fosta bază Voința. Primii vizați: o școală de fotbal și un club de tenis. Firmele vizate au făcut plângeri penale și se pregătesc de un proces. 

Acum un an, în plin conflict cu nașul său Ciprian Marica, pe care-l acuza că l-a scos cu acte false din propria fundație și din baza Voința, Ilie Năstase declara: „Marica îmi spunea să-i dau afară pe toți cei cu care am contract. I-am zis: «Băi, băiatule, dacă am contract nu pot să reziliez contractul». El voia să preia toată baza! N-a reușit. A fost un măgar”.

Omul ăsta nu e un om, l-am băgat aici cu un contract la terenul de fotbal și am ajuns să-mi fure fundația și tot terenul. Cum e posibil? Cu acte false. Asistență și reprezentare neloială, fals în înscrisuri oficiale, înșelăciune, uz de fals. Ăsta e dosărelul nostru și trebuie să răspundă tovarășul Marica
- Ilie Năstase, ianuarie 2022

VIDEO. Ciprian Marica, acuzat de evacuare abuzivă

În august 2022, Năstase și Marica s-au împăcat surprinzător, iar acum două zile Marica - președintele Fundației pentru Tenis Academia Ilie Năstase - a demarat evacuarea chiriașilor care derulau activități sportive în interiorul bazei aflate în nordul Capitalei, în dosul sediilor de corporații de lângă stația de metrou Aurel Vlaicu. Acțiunea sa este considerată abuzivă de partenerii contractuali ai fundației.

Marica, acuzat de abuzuri! GSP are toate detaliile unui scandal monstru cu amenințări pentru baza Voința deținută de Fundația lui Ilie Năstase » Cine și ce îi impută + cum se apără fostul fotbalist

Miercuri, 1 februarie 2023, la prima oră, reprezentanții firmei de pază Caldo Privat Security au început să blocheze accesul persoanelor în interiorul bazei care, potrivit extrasului de carte funciară, stă pe un teren proprietate publică a statului. Inclusiv angajații corporațiilor care își făcuseră un obicei din a străbate aleile bazei în drumul spre birouri au fost întorși de la poartă.

E o bază de utilitate publică. Se poate intra în bază, nu poți intra pe terenuri, dar nu ți se poate interzice accesul. Ministerul i-a dat-o spre administrare lui Ilie Năstase pentru crearea unei academii de tenis. Academia nu s-a creat nici până acum
- Mihai Piștalu, fost șef al bazei și președinte al clubului Voința

Pe geamul gheretei de la intrare era afișată o coală A4 cu numele a trei firme cărora le este interzis accesul în complexul Marica&Năstase - Dantes Sport, Tennis Performance Team și Fix Food Catering - , companii care în ultimii ani au avut contracte de închiriere cu Fundația pentru Tenis Academia Ilie Năstase pentru diferite spații din bază.

Evacuați: o școală de fotbal și un club de tenis

Dantes Sport este condusă de Ionuț Danteș (40 de ani), un fost fotbalist care are două meciuri în Liga 1 pentru FC Vaslui. Pe un teren de minifotbal situat pe latura bazei dintre cimitirul Herăstrău, firma derula de șapte ani activitatea unei școli de fotbal, Nord Sport, cu 75 de copii, iar după ora 18 închiria terenul pentru agrement firmelor din zonă și amatorilor de fotbal. Potrivit lui Ionuț Danteș, compania are un venit lunar de 4.000 de euro și cheltuieli de peste 3.000 de euro.

„Când ne-am prezentat la serviciu, în jurul orei 8:30, în timpul ședinței zilnice au apărut trei persoane pe care nu le-am mai văzut niciodată în bază. Aveau o hârtie în care ne anunțau că, începând cu 1 februarie, societatea noastră nu-și mai poate desfășura activitatea din cauză că ar fi expirat contractul dintre noi și fundație.

Contractul nostru expira pe 1 februarie 2023, dar se prelungea automat pe 10 ani fără nicio altă formalitate din cauza faptului că societatea nu și-a amortizat investițiile", susține Danteș, invitat în studioul GSP Live.

Marica, acuzat de abuzuri! GSP are toate detaliile unui scandal monstru cu amenințări pentru baza Voința deținută de Fundația lui Ilie Năstase » Cine și ce îi impută + cum se apără fostul fotbalist
Reprezentanții Dantes Sport au reclamat la Poliție faptul că au fost scoși cu forța din bază

Cu activitatea blocată, Ionuț Danteș și antrenorii de la Nord Sport au sunat la 112, apoi au mers împreună cu polițiștii la secția 2 pentru a depune o plângere penală împotriva reprezentantului fundației care le-a blocat accesul în bază. În replică, Alina Stângă, avocata lui Ciprian Marica, susține că decizia nu e un abuz de vreme ce contractul cu Dantes Sport s-a încheiat definitiv.

Nu se poate vorbi de o evacuare abuzivă, ci de o încetare a unui contract. De asemenea, din punct de vedere legal, fundația a comunicat către Danteș o notificare cu obiect înștiințare încetare contract la termen. Astfel că procedura a fost respectată și ne aflăm în prezența unui veritabil cancan
- Alina Stângă, avocata lui Ciprian Marica

A doua firmă evacuată este Tennis Performance Team, deținută de Cătălin Micula, fost antrenor federal de tenis și, până acum două luni, președintele comisiei pentru competiții din cadrul Federației Române de Tenis. Pe 6 terenuri de tenis aflate în partea de nord a bazei, compania susținea de 6 ani activitatea unui club de tenis afiliat la FRT.

Marica, acuzat de abuzuri! GSP are toate detaliile unui scandal monstru cu amenințări pentru baza Voința deținută de Fundația lui Ilie Năstase » Cine și ce îi impută + cum se apără fostul fotbalist
Baza condusă de Ciprian Marica în Nordul Bucureștiului

„Mie nu mi-a blocat accesul personal, m-a lăsat să intru, am fost la club, dar nu mi-a lăsat clienții să intre. Sunt clienți vechi, am copii legitimați la federație, în jur de 60, nu sunt puțini pentru tenis. Asta în afară de copiii care vin la inițiere. 

Aici s-au pregătit Marius Copil, Ana Bogdan, cei mai buni juniori de 18 ani din țară. Copiilor le trebuie pregătire încontinuu, au turnee, nu pot rata pregătirea, iar acum terenurile mele sunt blocate. Acțiunea lor mă afectează. 

Mie nu mi-a expirat contractul, ei spun că aș avea ceva datorii către ei, nu vreau să intru în detalii. Asta vor hotărî organele competente. Am primit notificări, nu am refuzat plățile. Ei au mers înainte, eu văd asta ca o șicană", a spus Micula la GSP Live.

Și patronul clubului de tenis a apelat la 112, urmând a începe o acțiune în instanță împotriva fundației conduse de Marica. Însă, potrivit avocatei lui Marica, firma lui Micula a adunat datorii și, după două notificări, este acum executată silit.

Societatea Tennis are înregistată în evidențele contabile o considerabilă datorie izvorâtă din chirie lunară, mai precis restanțe în plata chiriei, și în conformitate cu clauzele contractuale, fundația are dreptul de a aplica încetarea de drept a contractului
- Alina Stângă, avocat

VIDEO. Marica le-a propus funcții în administrația bazelor

Relația dintre cele două firme și fundația lui Năstase s-a degradat după apariția în peisaj a lui Ciprian Marica, la începutul 2021. Odată cu investițiile în bază - modernizarea terenurilor de tenis și de minifotbal -  fostul internațional român a încercat să negocieze cu Danteș și Micula o cale de a rezilia contractele de închiriere. Aparent, metoda folosită a fost identică.

10 milioane de leiera în 2022 valoarea investiției pe care Ciprian Marica susținea că a făcut-o în fosta bază Voința

Povestește Ionuț Danteș: „Prima dată am discutat civilizat, mi-a spus ce vrea să facă. Nu știa că am contract. La a doua discuție, mi-a zis că vrea să-i predau contractul, că îmi propune funcția de manager pe tot ce înseamnă parte de fotbal. 

M-am consultat cu colegii și ei au spus că nu avem nicio garanție că el ne va păstra ulterior în bază. La a treia discuție, l-a trimis pe tatăl său. Aceeași placă, să predau contractul. Pe un ton diplomat, dar nu mai era aceeași abordare. După ce am refuzat și a treia oară, lucrurile s-au schimbat radical".

Și Cătălin Micula a primit o ofertă: „Ciprian mi-a spus că trebuie să fie un singur club de tenis în bază, dar nu al meu, și că el ar vrea ca eu să mă ocup de tot clubul de tenis, cu condiția să renunț la contractul meu. Văd acum că e un precedent cu Danteș".

Danteș și Micula spun că tonul dialogului cu Marica s-a schimbat din momentul în care a fost refuzat, devenind rece spre amenințător. "Când i-am spus că nu pot accepta propunerea lui mi-a zis: „Ok, o să ai probleme în business", susține Micula.

Danteș adaugă: „I-am zis că vreau să fac și eu niște investiții la teren, iar el îmi spune: «Da, dar ai nevoie de autorizații…tu crezi că eu o să-ți dau aprobare? Tu mi-ai da mie?». I-am zis că nu e după el, că e un contract cu anexe în care scrie că am voie să investesc".

Din notificările primite de la ei, tonul era ca și cum suntem răufăcători. Noi am răspuns civilizat. Vrem să ne desfășurăm activitatea conform contractului. Deși e o legendă, Ilie Năstase ne saluta primul când trecea prin bază. Ei (n.r. - Marica și tatăl său) nici nu te bagă în seamă! Asta se întâmplă de când i-am refuzat
- Ionuț Danteș

VIDEO. Marica, acuzat că a început cu amenințări

Intrat în direct la GSP Live, Ciprian Marica a negat că ar fi făcut presiuni asupra chiriașilor: „Presiunile nu pot fi legale. Am avut discuții despre contracte. Asta nu înseamnă că s-au făcut presiuni. Pot să le spun orice le-aș spune, nu am făcut nicio presiune".

A urmat un dialog controversat:

  • Micula: Dacă a spune că "o să ai probleme în business!" nu înseamnă nimic…
  • Marica: Păi dacă nu plătești nu e normal să te dau afară?!
  • Micula: Abia acum devine cancan. N-am niciun conflict cu tine. Eu am spus ce s-a întâmplat.
  • Marica: Asta e o presiune? Că ți-am zis că te dau afară că nu plătești?!
  • Micula: Nu asta ai spus. Ai zis că o să-mi faci probleme în business. Lucrurile astea se puteau discuta și puteau să se termine altfel.
  • Marica: Păi am discutat și n-am ajuns la nicio concluzie. Și vă duceți la televizor să ce?!

Întrebat dacă are acordul lui Ilie Năstase pentru evacuarea firmelor chiriașe, Marica a oftat și a ezitat o secundă: „…Da, domnule, e discutat cu domnul Ilie Năstase. Știe speța. Ilie Năstase e membru în fundație”.

Noi vedeam discuții în bază ca la colțul blocului între Năstase și tatăl lui Marica. Se certau fără niciun stres că e lume de față. Nu ne-am plasat de nicio parte, știind cam ce se va întâmpla, că încet-încet Marica va prelua controlul asupra bazei. Ilie Năstase a început să sune chiriașii să-i fie alături. Peste câteva luni, am avut surpriza să constatăm că s-a întors la 180 de grade
- Ionuț Danteș

Danteș și Micula sunt, însă, siguri că primul lider din istoria ATP nu mai are nicio putere în fundația care încă îi poartă numele. "Marica și tatăl său conduc fundația în momentul ăsta. E clară situația. Pe Ilie Năstase nu l-am mai văzut în bază de mult. Nu a mai avut implicare în bază din 2020, de când a intrat Marica. Ordinele și directivele le dădea Marica", spune proprietarul școlii de fotbal Nord Sport.

Micula completează: „Am avut o relație foarte bună cu Ilie Năstase, ne-a ajutat la club. Am făcut Kids Day, venea la copii. Juca cu ei, făcea poze. Ne-a ajutat la turnee cu sponsori. Am stat lângă el la conferința de presă de anul trecut, când a avut problema cu Marica. După care s-a împăcat cu Marica. Acum președintele fundației e Marica. Pe Năstase nici nu l-am mai căutat".

Am analizat cu atenție și răbdare, alături de specialiști, aspectele de natură juridică ce au creat aceste dispute dintre noi și am înțeles că neînțelegerile noastre au avut la bază aspecte nereale, cărora li s-a dat o semnificație greșită
- Ilie Năstase, la împăcarea cu Marica din iulie 2022

VIDEO. Defrișare ilegală în interiorul bazei?

Nemulțumit de faptul că Ionuț Danteș și Cătălin Micula au ales să apară în direct la GSP Live, Marica susține că e pregătit de un proces: „Așa e când vrei să faci ceva, când vrei să faci lucrurile altfel, deranjezi. Cum arată baza astăzi și cum arăta baza înainte? 

Contractul cu Danteș a expirat, dacă are altă opinie îl rog să se adreseze instanțelor. Același lucru și cu domnul Micula. Contractul nu a fost onorat de firma dânsului din punctul nostru de vedere. Îl rog și pe dânsul să se adreseze instanțelor".

Totuși, deși Marica spune că a schimbat în bine fața bazei, există mai multe mărturii potrivit cărora fostul fotbalist a defrișat ilegal o parte din spațiul verde aflat în partea de sud, spre lac. Un client al terenului de tenis din bază care a dorit să intre în direct la GSP Live doar cu prenumele Adrian a declarat:  „Spre fostul clubul Gaia, a defrișat zeci de copaci. Există și video. Au chemat de la mediu, le-a dat amenzi, domnul Marica a spus că îl doare undeva. Dacă eu tăiam doi copaci aveam dosar penal. Cine îți dă voie să tai toți copacii?!".

Ionuț Danteș confirmă: „S-au tăiat arbori de 20 metri înălțime. Peste 70 de arbori. Frapant este că partea din bază unde s-au tăiat este peste lac de vila prezidențială. Probabil, dorește să facă un drum pe acolo. Nu cred că a avut autorizație să defrișeze pomi cum vrea el. În cartea funciară scrie clar că acolo e o pădurice".

Fost șef al bazei înainte și după Revoluție, Mihai Piștalu s-a rezumat să spună: „Există un recensământ al pomilor făcut în 1990, în 2000, în 2010. Din 2012, de când a intrat fundația acolo, e o diferență”.

Marica a răspuns acuzațiilor pe un ton ușor arogant: „Haideți, domnule! Au făcut 7.000 de reclamații. Au venit de la Mediu, au venit de peste tot. Astea cu a tăiat un pom aici, a tăiat o creangă… Am făcut totul pentru sport. Baza aia arată impecabil".

„Își bate joc, călcând pe cadavre”

Cu activitatea blocată, proprietarii firmelor Dantes Sport și Tennis Performance Team se pregătesc de acțiunea în instanță, dar înainte vor cere prin ordonanță prezidențială restabilirea dreptului de a-și relua activitatea în cadrul fostei baze Voința.

Ionuț Danteș spune că școala de fotbal își va reloca activitatea în următoarele zile: „În schimb, businessul de agrement e blocat în momentul ăsta. Sperăm în câteva zile să revină lucrurile la normal, facem astăzi niște acțiuni legale. Îl vom acționa în instanță. 

Noi avem clienți corporații mari, care au departament juridic foarte puternic. Avem contracte pe perioada mai lungă, când le-am semnat ne-au cerut contractul cu fundația. Nu ar fi încheiat niciodată un contract cu noi dacă era ceva în neregulă".

Cătălin Micula speră în continuare că va putea rezolva disputa prin dialog: „Cred că toată lumea are loc în bază. Voi merge pe o cale normală. Vom vedea cât de legal e ce face el. Sper că există justiție în România, nu cred că e normal să vină cineva și să-și bată joc de munca ta călcând pe cadavre, lăsând copiii să nu mai vină la tenis".

Marica este, însă, categoric: „Acum toți se duc la TV de parcă la TV își fac dreptate. Domnii ăștia bat grav câmpii”.

50 de milioane de euroera în 2007 valoarea pe piața imobiliară a terenului pe care statul român i l-a acordat lui Ilie Năstase pentru ridicarea unei academii de tenis

Citește și:

Curtea de Conturi: deconturi ilegale din bani publici la clubul lui Marica. Detaliile finanțării: jucători fantomă în cantonament + plăți de la Farul către mama lui Marica

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (25)
mihailazarbudu
mihailazarbudu  •  06 Februarie 2023, 17:39

Dragi jurnalişti sunt alàturi Florin Suciu şi trebuie sà afle toată lumea adevàrul despre ilegalitàțile Guvernului şi ale lui Ilie Nàstase în detrimentul Cooperatorilor Meşteşugari care au construit şi constituit Clubul Voința din banii lor începând cu anul 1956 pe terenul de 63.568 metri pàtrați atribuit în folosința pe termen nelimitat de Consiliul de Miniştri ce guverna Țara atunci! Tot patrimoniul Clubului Voința este acum la discreția lui Ciprian Marica! Eu împreunà cu Florin Suciu reprezentàm legal Confederația Națională a Sindicatelor Libere din Cooperație România(CNSLCR) în calitàțile de Preşedinte şi Preşedinte Executiv! Încercàm printr-o luptà teribilà sà recuperàm ce se mai poate din Patrimoniul CASCOM (Casa de.Asiuràri Sociale a Cooperației Meşteşugàreşti)constituit exclusiv din banii Cooperatorilor! CASCOM prin Legea nr. 34 din 14.06.1993 îşi înceteazà activitatea iar Patrimoniul sà treacà în administarea MinisteruluiMuncii şi ulterior prin Legea nr.19/2000 art.174 al 2 lit.b)în proprietate! Guvernul nu a respectat Legea 34/1 aşa cum spune art.2 al.5 sà întregeascà şi sà preia Patrimoniul CASCOM làsându-l la dispoziția UCECOM care a fàcut ce a vrut cu el! Prin Raportul Curții de Conturi din sept.1997 s-a constatat un PREJUDICIU adus Statului Român de49,8 miliarde de lei în formà continuatà! Asta face Guvernul ne-a luat Proparietatea unde intrà şi Clubul Voința şi a fraudat bugetul Statului în formà continuatà! Và stàm la dispoziție cu docuumente. Cu stimà.

FlorinSuciu63
FlorinSuciu63  •  05 Februarie 2023, 15:17

Uppsss! Dragii mei, fara mine, Florin Suciu , Ilie Nastase nu ar fi avut in viata lui Academie de Tenis! In loc sa-mi multumeasca si sa se tina de cuvant, ca un om respectabil cum il credeam, nu a facut decat saisi tradeze asociatii si promotorii proiectului vietii lui, si sa se piarda un priect evaluat in 2008, la 2 miliarde de dolari! Ca sa "intrati cu adevarat in poveste" cititi acest articol, si urmatorul si poate ma invitati ca sa va arat actele in baza carora a aparut acest proiect! https://romanialibera.ro/special/ilie-nastase-acuzat-de-fostii-asociati-117851/ https://romanialibera.ro/special/fostii-asociati-promit-inca-10-ani-de-procese-118201/ In rest totul este o sarada si un penibil can-can ... cladit pe proiectul meu!

FlorinSuciu63
FlorinSuciu63  •  05 Februarie 2023, 15:07

Stimati Domni, poate vorbiti si dumneavoastra cu cine a "pornit" Academia de tensa a lui Ilie Nastase, in 1998 ... De 25 de ani asistam la aceasta sarba schiopatat, dansata de niste "fosti, parati, si dovediti" anti sport! O prima impresie despre acest proiect-poveste o gasiti aici ( redactata) dar care pot sa v-o prezint IN DETALIU cu DOCUMENTE, si chiar va rog sa-mi acordati dreptul la replica in aceasta speta! https://romanialibera.ro/special/fostii-asociati-promit-inca-10-ani-de-procese-118201/ La rugamintea tatalui meu, fost profesor de sport, care m-a ajutat la amenajarea Academiei STAS ( Show Tennis Academy Suciu) incepand cu 1996 in incinta bazei Vointa, L-am iertat pe Ilie Nastase, pentru nefericita asociere cu el, dar nu si pe Autoritatile Statului care au creeat aceasta speta! O intreaga saga, catre a fost plimbata prin toate tribunalele tarii,( de catre Ilie Nasstase, ANS si Guvernul Romaniei) si vre-o cinci ani la CEDO, si care chiar daca am avut castig de cauza in cateva din actiunile cheie, in final a castigat NUP-ul Romanesc! Astept sa fiu invitat la dumneavoastra!

Vezi toate comentariile (25)
Comentează