GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Marele Dorel Vișan și poveștile lui geniale: „Birlic a pierdut un milion la cazinou în Sinaia. Știți ce a făcut după?”

Grigore Vasiliu Birlic
Grigore Vasiliu Birlic

Articol de - Publicat joi, 08 iunie 2023 11:30 / Actualizat joi, 08 iunie 2023 11:54

Marele actor Dorel Vișan (85 de ani) a rememorat la „Prietenii lui Ovidiu” episoade memorabile pe care le-a petrecut alături de Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai iubiți actori de comedie pe care i-a avut România.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare săptămână, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- L-ați cunoscut pe marele Grigore Vasiliu Birlic.
- Care juca pe cursele de cai și la cazinou. Mi-a povestit cum a pierdut toți banii. Când s-a angajat la maestrul Constantin Tănase acolo, se dădeau banii artiștilor de două ori pe an. La începutul și la mijlocul anului. Nu era salariu lunar. I-a dat maestrul banii. Un milion! "Am urcat în tren și-am plecat la Sinaia! La ruletă i-am pierdut pe toți. Am venit înapoi nenorocit, dar nu m-am dus acasă. «Maestre, dă-mi și restul de bani!»".

- Și?
- I-a rupt inima maestrului și i-a dat banii. "Te duci direct acasă!". "Mă aștepta nevastă-mea, că ea împărțea banii... Dar eu m-am urcat în tren și m-am dus la Sinaia! Și am câștigat două milioane! Am venit acasă și i-am dat doar un milion lu' nevastă-mea", mi-a zis. Avea șarm și un har! Aici e puterea artistului, să ai harul pe care ți-l dă Dumnezeu. Doar că sportivul beneficiază de har în tinerețe, artistul beneficiază pe sfârșit prin acumulare.

Birlic, unul dintre cei mai tari pariori din lume. Grigore Vasiliu era fiert pe cai. Hipodromul de la Băneasa, care era al treilea din lume, sau cel puțin din Europa, era unde este Romexpo acum, pavilion mare, frumos, făcut cu Regina Maria. Niciodată n-a câștigat, în viața lui. Plecau cu tramvaiul de clasa a doua, pentru că nu mai aveau niciun ban. Și mai era mare fan al lui Progresu`, se ducea și vorbea cu jucătorii
Cătălin Oprișan, jurnalist

- Referitor la vârsta dumneavoastră, îmi spuneați că aveți...
- Am 50 de ani, colegi mei au peste 80.

- Vă place să credeți că aveți 50?
- Am fost odată la un trib în Africa și șeful tribului avea vreo 98 de ani. Îl întreabă o fată. "Dumneavoastră câți ani aveți?". "37!". "Parcă...". "50". "Dar, parcă...". "Auzi, domnișoară! Cât vrei dumneata". Este acest sistem de a te opri în gândire și nu-ți mai conştientizezi anii. Dacă vrei să știi câți ani am, am un buletin, scrie acolo.

- Vă ajută chestia asta?
- Mintea trebuie stăpânită, îmblânzită. Tot ce gândim aduce alte gânduri. Și-aduce credință. Aici este problema noastră fundamentală și a lumii. Relația omului cu Dumnezeu nu este o problemă a bisericii. Biserica este numai un loc unde întâlnești cuvântul lui Dumnezeu. A crede în Dumnezeu nu este o problemă a bisericii, ci a existenței fiecăruia dintre noi.

- Spuneți-mi...
- O societate trebuie să se ocupe de sănătate, educație, cultură, istorie. Atunci este o societate sănătoasă, dar, din păcate, trăim într-o lume bolnavă! O lume a dorințelor deșarte, a lăcomiei și a rătăcirii. Noi am încălcat regulile pe care Creatorul le-a lăsat pentru armonia Universului.

Citește și:

Dezvăluiri despre vânătorile organizate de Ion Țiriac: „Să se gândească cum este la abator! Să nu mai mănânce carne deloc, să nu mai vorbească”
PRIETENII LUI OVIDIU
Dezvăluiri despre vânătorile organizate de Ion Țiriac: „Să se gândească cum este la abator! Să nu mai mănânce carne deloc, să nu mai vorbească”
Valeriu Răchită recunoaște că a fost la un pas de Dinamo: „Dacă refuzam Steaua, ajungeam la sortat de cartofi la Târgu Mureș!”
PRIETENII LUI OVIDIU
Valeriu Răchită recunoaște că a fost la un pas de Dinamo: „Dacă refuzam Steaua, ajungeam la sortat de cartofi la Târgu Mureș!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (12)
adrian.7
adrian.7  •  09 Iunie 2023, 16:23

@itu52 ești bun ți-a ieșit

itu52
itu52  •  09 Iunie 2023, 13:02

Luat de val la cotitură, a-ncurcat teatru cu prefectura și a ajuns ... senatorul melcilor. Știe foarte bine sarcinile societății, dar, defect profesional, o scaldă în apele hazardului.

ionelvancea74
ionelvancea74  •  08 Iunie 2023, 23:27
Postat de Requiem66 pe 08 Iunie 2023, 18:55

Constatin Tanase moare in 1945. Birlic se naște in 1905. Vișan se naște in 1937 dar … povestea o știe de la Birlic care moare in 1970. Cred ca scrie destul de clar acolo ca i-a povestit Birlic totul. Face sens ? Bine , asta nu însemna ca povestea este adevarata , tot ce am vrut sa zic este ca matematic face sens. Probabil tu ai crezut ca Tanase Constatin i-a povestit despre milion și cazinou.

"Face sens" nu e din limba română. Prin țara noastră se spune corect "are sens".

Vezi toate comentariile (12)
Comentează