GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism: „Un binevoitor a dus caseta la Tovarășă: «Să nu-l mai văd!»”

Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism
Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism

Articol de GSP - Publicat sambata, 26 decembrie 2020 17:00 / Actualizat sambata, 30 decembrie 2023 16:15

La Prietenii lui Ovidiu, muzicianul Tudor Gheorghe a povestit exclusiv pentru GSP cum i-au fost interzise spectacolele de către Elena Ceaușescu din cauza repertoriului și ce probleme a avut în timpul regimului dictatorial condus de Nicolae Ceaușescu.

Tudor Gheorghe, muzician, poet, cântăreț și compozitor, a venit în 2020 în studioul Gazetei Sporturilor la „Prietenii lui Ovidiu", pentru o ediție eveniment.

Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism

- Maestre, tatăl tău a avut probleme mari și a fost condamnat. Dumneavoastră n-ați avut?
- Eu n-am avut probleme, ai să râzi. Când am intrat în facultate, în 1962, tata era închis. La Teatru am intrat cu un dosar pe care am scris că nu am tată. Un avocat a învățat-o pe mama să divorțeze. Formal, au divorțat. Eu am scris că tata a dispărut, că ne-a lăsat pe mine, pe mama și pe două surori și nu știm unde e.

- Lasă că ai avut probleme după, cu spectacolele cenzurate.
- Dar fără legătura cu tata. Nicio legătură! De tâmpenia sistemului. De pildă, primul spectacol pe care mi l-au interzis a fost Caragiale. Poezia necunoscută a domnului Caragiale. Au venit și-au spus: "Asta în niciun caz!". Bine, era și îngrozitor. Era o poezie necunoscută, greu de suportat. Pentru că ăsta spunea așa: "Trec astăzi neștiut prin lume / Dar trainic las în viitor / Un semn, o glorie, un nume / Acestui imbecil popor". Nu merge nici azi, dar după '89 am reluat spectacolul. Mie mi-au fost interzise două spectacole.

- Apoi ai fost interzis trei ani, nu?
- Interzis definitiv din '86. N-am avut voie să apar pe scenă trei ani de zile, până la Revoluție. Mi-au spus de ce... A venit un tovarăș de la Comitetul Central, la teatru, a făcut o ședință cu membrii de partid, eu nu eram niciodată... Cum să fiu cu tata în pușcărie? Am făcut la Polivalentă un spectacol cu Ansamblul C.C. UTC. M-a pus dracu' și-am spus o poezie a lui Dinescu, "Avalanșa". Apoi am cântat un colind. Pfaaa!, în '86 colind, nu era bine! Și am mai spus o poemă a lui Sorescu, "Femeia". "Ce știe femeia? Ea să ţină de coada cârpătorului, să stea ciucită la vatră, să şteargă sticla de lampă și să lase politica!".

Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism: „Un binevoitor a dus caseta la Tovarășă: «Să nu-l mai văd!»”
Tudor Gheorghe la Prietenii lui Ovidiu

- Și?
- Și-am și cântat aia: "Fir-ați ale dracu' oltence / Iarna grea, muierea rea / Vacilor n-am ce le da / Să dau țâța dupe mână / Ca iarba prin coasă". Frumusețea de pe lume, din punctul de vedere al cântecului popular. Al liricii populare. Dar un binevoitor a înregistrat și a dus caseta la Tovarășă, la Cabinetul 2. Și asta zis: "Nicule, tu vezi ce zice ăsta?!". El o fi zis: "Lasă-l, fă, că el cântă cu «Acolo este țara mea»". "Fir-ar ăsta al dracu', să nu-l mai văd!". Și nu m-au mai văzut...

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de Youtube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

Moment halucinant între Tudor Gheorghe și Nicolae Ceaușescu: „Am intrat total sărit de pe fix! Și l-am auzit deodată că zice...”

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Ziua care i-a schimbat cariera lui Florin Prunea: „M-am dus la Steaua și mi-au zis: «Băi băiatule, du-te și apucă-te tu de altceva!». Plângeam de rușine”

EXCLUSIV Ciprian Marica nu-l iartă pe Victor Pițurcă: „Bre nea Piți, nu mă ajută scuzele. Eu n-am vrut să păcălesc pe nimeni”

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (48)
lefter_popescu
lefter_popescu  •  01 Ianuarie 2024, 22:46
Postat de zagna pe 18 August 2021, 15:26

N-ai fost comunist, dat ai fost fsn-ist și esti pontist, adică securist !

Amice, a fost un comunist. A trăit foarte bine în comunist. Prietenia dintre el și Adrian Paunescu era notorie. Au început împreună la " C. Flacara" ...dar căposi amândoi, se mai contrau uneori dar întotdeauna proslaveau regimul. Niciodată nu a fost interzis de regim. A cantat și jucat teatru la Craiova neîntrerupt pana-n 89. Ca o piesa pe versurile poeziei lui Cargiale i s-a spus sa n-o mai cânte, asta nu înseamnă, ca el ca persoana a fost interzis. Nu comentez povestea personala a tatălui sau. Legionar nu însemna că ești vinovat. Mai grav este ca ( după cum spune ) având tatăl închis de către comunisti a trecut de partea acestora cu tot " arsenalul" . Apropos, știe cineva dacă Tudor Gheorghe are certificat de revoluționar și dacă a beneficiat de a avantajele acestuia ? Ca a susținut comunismul și după 89 rămâne prietenia lui cu Ion Iliescu.

istet10
istet10  •  01 Ianuarie 2024, 20:11
Postat de lefter_popescu pe 30 Decembrie 2023, 23:43

Dacă nu ma înșel, s-a lansat cu " 7 balade" în care se acompania singur, zdranganind la o cobza dezacordata iar la chitara folosea doar trei acorduri care nu susțineau în totalitate linia melodica . Acompaniamentul era jalnic ( cred ca era în perioada acumularilor) dar avea acea voce nativa , cu înalte puternice, de țăran tupeist , cu care proslavea la greu regimul și pe Ceaușescu. Mare prieten a lui Paunescu, le arata tuturor unde le este tara. A dus-o foarte bine în acele timpuri , cu piesele sale simple și plictisitoare . Totuși, sa vii și sa spui ca ai fost interzis e o mare minciuna. Se plictisise lumea de el și de muzica lui fără muzica. De acompaniament ce sa mai spun...Atât putea în acele timpuri în care a proslăvit regimul. Era atât de mult "interzis " încât juca și in filme ...cică incepuse sa se creda Vasile Alexandri. Astăzi canta niște chiciuri ( cu aceeași voce caracterizata mai sus dar care a început sa " bata" ...cei care cunosc muzica știu ce spun) acompaniat de o orchestra simfonica ...te apuca rasul.

Ba leftere esti prost de bubui. Ba, tu nu intelegi ca asta nu a mai aparut dupa 1985 la tv sau radio? Filmula ala, prostule, este realizat inainte de 1985. Daca lumea era plictisita de el, nu era coada la spectacolele sale. El nu s-a plans ca a trait prost. Acum, referitor la repertoriul sau, in mare parte este folclor. Ca tie iti place Uraganul sau Minune e alta treaba.

istet10
istet10  •  01 Ianuarie 2024, 20:03
Postat de gicab pe 31 Decembrie 2023, 03:13

E rău să “fi” ***

Vezi ca esti prost!

Vezi toate comentariile (48)
Comentează