GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism: „Un binevoitor a dus caseta la Tovarășă: «Să nu-l mai văd!»”

Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism
Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism

Articol de GSP - Publicat sambata, 26 decembrie 2020 17:00 / Actualizat duminica, 15 august 2021 18:30

Tudor Gheorghe a povestit exclusiv pentru GSP cum i-au fost interzise spectacolele de către Elena Ceaușescu din cauza repertoriului și ce probleme a avut în timpul regimului dictatorial condus de Nicolae Ceaușescu

Tudor Gheorghe, muzician, poet, cântăreț și compozitor, a venit în studioul Gazetei Sporturilor la „Prietenii lui Ovidiu", pentru o ediție eveniment.

Un luptător olimpic de taekwondo, lăsat într-o baie de sânge pe stradă! Atenție, imagini șocante
DUBLIN
Un luptător olimpic de taekwondo, lăsat într-o baie de sânge pe stradă! Atenție, imagini șocante

Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism

- Maestre, tatăl tău a avut probleme mari și a fost condamnat. Dumneavoastră n-ați avut?
- Eu n-am avut probleme, ai să râzi. Când am intrat în facultate, în 1962, tata era închis. La Teatru am intrat cu un dosar pe care am scris că nu am tată. Un avocat a învățat-o pe mama să divorțeze. Formal, au divorțat. Eu am scris că tata a dispărut, că ne-a lăsat pe mine, pe mama și pe două surori și nu știm unde e.

- Lasă că ai avut probleme după, cu spectacolele cenzurate.
- Dar fără legătura cu tata. Nicio legătură! De tâmpenia sistemului. De pildă, primul spectacol pe care mi l-au interzis a fost Caragiale. Poezia necunoscută a domnului Caragiale. Au venit și-au spus: "Asta în niciun caz!". Bine, era și îngrozitor. Era o poezie necunoscută, greu de suportat. Pentru că ăsta spunea așa: "Trec astăzi neștiut prin lume / Dar trainic las în viitor / Un semn, o glorie, un nume / Acestui imbecil popor". Nu merge nici azi, dar după '89 am reluat spectacolul. Mie mi-au fost interzise două spectacole.

- Apoi ai fost interzis trei ani, nu?
- Interzis definitiv din '86. N-am avut voie să apar pe scenă trei ani de zile, până la Revoluție. Mi-au spus de ce... A venit un tovarăș de la Comitetul Central, la teatru, a făcut o ședință cu membrii de partid, eu nu eram niciodată... Cum să fiu cu tata în pușcărie? Am făcut la Polivalentă un spectacol cu Ansamblul C.C. UTC. M-a pus dracu' și-am spus o poezie a lui Dinescu, "Avalanșa". Apoi am cântat un colind. Pfaaa!, în '86 colind, nu era bine! Și am mai spus o poemă a lui Sorescu, "Femeia". "Ce știe femeia? Ea să ţină de coada cârpătorului, să stea ciucită la vatră, să şteargă sticla de lampă și să lase politica!".

Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism: „Un binevoitor a dus caseta la Tovarășă: «Să nu-l mai văd!»”
Tudor Gheorghe la Prietenii lui Ovidiu

- Și?
- Și-am și cântat aia: "Fir-ați ale dracu' oltence / Iarna grea, muierea rea / Vacilor n-am ce le da / Să dau țâța dupe mână / Ca iarba prin coasă". Frumusețea de pe lume, din punctul de vedere al cântecului popular. Al liricii populare. Dar un binevoitor a înregistrat și a dus caseta la Tovarășă, la Cabinetul 2. Și asta zis: "Nicule, tu vezi ce zice ăsta?!". El o fi zis: "Lasă-l, fă, că el cântă cu «Acolo este țara mea»". "Fir-ar ăsta al dracu', să nu-l mai văd!". Și nu m-au mai văzut...

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de Youtube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

Moment halucinant între Tudor Gheorghe și Nicolae Ceaușescu: „Am intrat total sărit de pe fix! Și l-am auzit deodată că zice...”

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Ziua care i-a schimbat cariera lui Florin Prunea: „M-am dus la Steaua și mi-au zis: «Băi băiatule, du-te și apucă-te tu de altceva!». Plângeam de rușine”

EXCLUSIV Ciprian Marica nu-l iartă pe Victor Pițurcă: „Bre nea Piți, nu mă ajută scuzele. Eu n-am vrut să păcălesc pe nimeni”

Playtech: ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război


Comentarii (17)
talpaiadului
talpaiadului  •  18 Septembrie 2022, 19:09
Postat de karpathin pe 09 Mai 2022, 23:20

Pe bune? Tudor Gheorghe a fost un susținător feroce al comunismului și al lui Ceaușescu. Pe măsură ce trece timpul tot mai mulți lingăi și slugi ceaușiste își promovează o imagine mincinoasă, de disidenți, de militanți împotriva sistemului, de oameni care au suferit din cauza abuzurilor. În realitate, Tudor Gheorghe, la fel ca Sergiu Nicolaescu și Adrian Păunescu a fost folosit de sistemul comunism pentru a promova național-ceaușismul, iar omul a și-a asumat rolul. De acolo s-au născut melodii ca „Acolo este țara mea și neamul meu cel românesc”, de acolo s-au alimentat faptele domnului Tudor Gheorghe de la Revoluție, când era disperat că se prăbușește țara odată cu detronarea lui Ceaușescu. Este incredibil cât de multă nesimțire au acești farisei!

Poezia se numeste "Tara mea" si a fost scrisa de Ioan Nenitescu in secolul al XIX-lea, neavand nici o legatura cu comunismul. Este o poezie patriotica, foarte frumoasa, iar cantecul compus si interpretat de Tudor Gheorge este o adevarata capodopera. Sa-ti fie rusine!

brujo
brujo  •  24 Iulie 2022, 09:35

***. Pornind cu comunistii, terminand cu neocomunistii aia de la pesede. :)))))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

misu50
misu50  •  24 Iulie 2022, 07:58

Uite cum minte "maestrul", il citez : "In 1962 a declarat , ca sa intre la teatru, ca nu are tata, a disparut".( de fapt era in puscarie) In '86 in sedinta de partid l-au suspendat comunistii...El nu era membru de partid, "cum sa fiu cu tata in puscarie"...Cum de nu l-au intrebat comunistii cum si cand a aparut taica-sau?

Vezi toate comentariile (17)
Comentează