GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV. Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism: „Un binevoitor a dus caseta la Tovarășă: «Să nu-l mai văd!»”

Articol de GSP - Publicat sambata, 26 decembrie 2020 17:00

Tudor Gheorghe a povestit cum i-au fost interzise spectacolele de către Elena Ceaușescu din cauza repertoriului și ce probleme a avut în timpul regimului dictatorial condus de Nicolae Ceaușescu

Tudor Gheorghe, muzician, poet, cântăreț și compozitor, a venit în studioul Gazetei Sporturilor la „Prietenii lui Ovidiu", pentru o ediție eveniment.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de Youtube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Maestre, tatăl tău a avut probleme mari și a fost condamnat. Dumneavoastră n-ați avut?
- Eu n-am avut probleme, ai să râzi. Când am intrat în facultate, în 1962, tata era închis. La Teatru am intrat cu un dosar pe care am scris că nu am tată. Un avocat a învățat-o pe mama să divorțeze. Formal, au divorțat. Eu am scris că tata a dispărut, că ne-a lăsat pe mine, pe mama și pe două surori și nu știm unde e.

- Lasă că ai avut probleme după, cu spectacolele cenzurate.
- Dar fără legătura cu tata. Nicio legătură! De tâmpenia sistemului. De pildă, primul spectacol pe care mi l-au interzis a fost Caragiale. Poezia necunoscută a domnului Caragiale. Au venit și-au spus: "Asta în niciun caz!". Bine, era și îngrozitor. Era o poezie necunoscută, greu de suportat. Pentru că ăsta spunea așa: "Trec astăzi neștiut prin lume / Dar trainic las în viitor / Un semn, o glorie, un nume / Acestui imbecil popor". Nu merge nici azi, dar după '89 am reluat spectacolul. Mie mi-au fost interzise două spectacole.

- Apoi ai fost interzis trei ani, nu?
- Interzis definitiv din '86. N-am avut voie să apar pe scenă trei ani de zile, până la Revoluție. Mi-au spus de ce... A venit un tovarăș de la Comitetul Central, la teatru, a făcut o ședință cu membrii de partid, eu nu eram niciodată... Cum să fiu cu tata în pușcărie? Am făcut la Polivalentă un spectacol cu Ansamblul C.C. UTC. M-a pus dracu' și-am spus o poezie a lui Dinescu, "Avalanșa". Apoi am cântat un colind. Pfaaa!, în '86 colind, nu era bine! Și am mai spus o poemă a lui Sorescu, "Femeia". "Ce știe femeia? Ea să ţină de coada cârpătorului, să stea ciucită la vatră, să şteargă sticla de lampă și să lase politica!".

- Și?
- Și-am și cântat aia: "Fir-ați ale dracu' oltence / Iarna grea, muierea rea / Vacilor n-am ce le da / Să dau țâța dupe mână / Ca iarba prin coasă". Frumusețea de pe lume, din punctul de vedere al cântecului popular. Al liricii populare. Dar un binevoitor a înregistrat și a dus caseta la Tovarășă, la Cabinetul 2. Și asta zis: "Nicule, tu vezi ce zice ăsta?!". El o fi zis: "Lasă-l, fă, că el cântă cu «Acolo este țara mea»". "Fir-ar ăsta al dracu', să nu-l mai văd!". Și nu m-au mai văzut...

Moment halucinant între Tudor Gheorghe și Nicolae Ceaușescu: „Am intrat total sărit de pe fix! Și l-am auzit deodată că zice...”

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Ziua care i-a schimbat cariera lui Florin Prunea: „M-am dus la Steaua și mi-au zis: «Băi băiatule, du-te și apucă-te tu de altceva!». Plângeam de rușine”

EXCLUSIV Ciprian Marica nu-l iartă pe Victor Pițurcă: „Bre nea Piți, nu mă ajută scuzele. Eu n-am vrut să păcălesc pe nimeni”

Playtech: BOMBĂ! italienii au făcut anunțul astăzi despre Ianis Hagi. Acum e totul clar


Comentarii (4)
remarque
remarque  •  11 Februarie 2021, 12:10

ca sa vezi unde se ascundea dizidentul. Incet incet aflam ca in afara de Ceasescu, toti eram dizidenti. Jenant

108619431219316
Costica Muresan  •  11 Februarie 2021, 11:42

si ne miram dupa 100 de ani ca *** asta de popor sta aplecat sa fie condus de toate leprele pamantestiii hu

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

kwd2018
kwd2018  •  10 Februarie 2021, 13:39

De aia ai ramas comunist, ca te a interzis ceauseasca si acum recuperezi?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează