GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REPORTAJ

FOTOREPORTAJ GSP Jungla din mijlocul Ploieștiului » Baza sportivă cedată de MTS federației de judo e abandonată de 11 ani!

Baza de la Ploiești a fost deja cucerită de jungla urbană: colțurile sălii abia se mai zăresc printre plante +4   FOTO
Baza de la Ploiești a fost deja cucerită de jungla urbană: colțurile sălii abia se mai zăresc printre plante

Articol de , - Publicat marti, 10 iulie 2018 09:00

MTS a cedat federației de judo o bază sportivă din Ploiești în 2007, cu titlu gratuit, pentru a fi folosită timp de 49 de ani. Complexul de 2.600 mp e abandonat de 11 ani, dar ministerul n-a mișcat un deget pentru a-l recupera. Spațiul arată acum ca o pădure amazoniană!

În 2007, Federația Română de Judo a intrat gratuit în posesia unei baze sportive de 2.600 mp aflate pe strada Latină din Ploiești, în imediata apropiere a stadionului "Ilie Oană". Alcătuită dintr-un teren de handbal cu o tribună de 1.500 de locuri, care pe timp de iarnă se transformă în patinoar, și dintr-o clădire prevăzută cu spații de antrenament, birouri etc, baza a trecut în posesia federației de judo pe 11 aprilie 2007.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 356, semnată de premierul Tăriceanu, șeful MTS, Octavian Bellu, și ministrul economiei, Varujan Vosganian, FR Judo, denumită structură sportivă de interes național, primea baza respectivă pentru 49 de ani. Potrivit înțelegerii cu MTS, în schimbul acestui cadou, FRJ se angaja să amenajeze o sală de pregătire a loturilor de judo, un teren de tenis acoperit, dotat cu nocturnă, o sală de forță cu grup de refacere și un microhotel pentru cantonament.


Vechile case de bilete arată ca o dugheană, iar poarta de intrare nici nu se mai vede din cauza vegetației

Lipsesc doar jaguarii și maimuțele

HG menționează că "dreptul de folosință al FR Judo asupra imobilului încetează dacă MTS constată că bunul nu este administrat în conformitate cu destinația sa". Din aprilie 2007 și până astăzi, FR Judo nu a deschis niciodată baza din strada Latină! Nici măcar pentru propriii sportivi, care se confruntă cu o lipsă acută de spații de antrenament! Investițiile asumate în 2007 au rămas doar pe hârtie, pe ușă e același lacăt de acum 10 ani, iar bălăriile au sufocat întregul perimetru.

Aleea de la intrarea în complex arată ca o ghenă de gunoi, lianele au acoperit aproape complet poarta de acces, iar fostele ghișee de bilete sunt în paragină. În spate, unde e desfășurată întreaga bază, zona e ruptă parcă din jungla amazoniană. Lipsesc doar jaguarii, anacondele, maimuțele și papagalii viu colorați!

Copacii neîngrijiți, plantele și buruienile au pus stăpânire pe toată suprafața, colțurile sălii din incintă abia se mai zăresc prin pădurea urbană, iar vecinii de jur împrejur sunt exasperați de câinii aciuați printre ruine. "Uneori atacă și trebuie să-i îndepărtez cu furtunul cu apă!", povestește unul dintre proprietarii aflați gard în gard cu baza părăsită.


Nu e o imagine din vreo rezervație naturală, ci un colț din baza părăsită de FRJ

Memorii rămase fără răspuns

Având în vedere lipsa acută de spații destinate sportului, DJST Prahova, diverse cluburi locale și mai multe federații au sesizat de-a lungul timpului MTS-ul, solicitând să-i ridice FRJ dreptul de folosință asupra bazei din Ploiești. Și s-o dea pe mâna unei entități care vrea cu adevărat să facă sport în perimetrul respectiv. În 2016, de exemplu, CS Petrolul solicita MTS să trimită o comisie care să constate că baza e o ruină. Răspunsul MTS e așteptat și în ziua de astăzi.

În ciuda acestor sesizări, MTS nu a catadicsit să miște niciun deget! Nici în privința bazei din strada Latină, nici în privința altora, lichidate de diverși samsari imobiliari sub privirile MTS, care, potrivit Legii 69/2000, ar trebui să fie câinele de pază al bazelor sportive din România.

"Lucrurile s-au tergiversat permanent"

Din 2007 până în ziua de astăzi, indiferent de numele celui care a păstorit ministerul ori de culoarea sa politică, baza din Ploiești a rămas închisă, cucerită de bălării și ținută sub lacăt de o federație, cu complicitatea MTS.

În decembrie 2017, după ce au fost cedați 140 mp printr-o retrocedare, directorul DJST Prahova, Laurențiu Nicolescu, a refăcut cadastrul, a scos un extras de carte funciară și a sesizat din nou MTS-ul, solicitând să reintre în posesia bazei și s-o redeschidă. Din nou, mingea e în curtea MTS!

"Noi am făcut procese verbale de control și sesizări anuale, dar nu s-a întâmplat nimic", povestește directorul Nicolescu. "Lucrurile au fost tergiversate permanent. Nu s-a luat nicio măsură în atâția ani. Poate acum, după ce am trimis noua documentație, cu cadastrul și cu întabularea, să se miște lucrurile".


Lacătul a devenit emblema complexului abandonat de la Ploiești

Un vecin s-a extins cu foișor și piscină gonflabilă!

Una dintre intrările laterale în complex, cea situată în vecinătatea stadionului "Ilie Oană", a fost obturată complet de un vecin cu inițiativă. Proprietarul și-a extins curtea, punând stăpânire pe aleea care permitea accesul în bază printr-o poartă secundară, devenită acum inutilă. În zona respectivă, omul, posesorul unei vile impozante, și-a amenajat un foișor și a desfășurat o piscină gonflabilă.

Alt cadou la Cluj

În ciuda complexului abandonat de la Ploiești, MTS pregătește de la finalul anului trecut o altă favoare identică pentru FRJ, federație detectată de ANAF cu un prejudiciu de 550.000 de euro din perioada 2011-2015: cedarea spre folosință gratuită, pe 49 de ani, a hotelului "Stadion" din Cluj, situat în zona centrală a orașului: P+3, 68 locuri, 35 camere. Printr-o comisie DJST, valoarea hotelului, imobil și teren (3.188 mp), a fost fixată la circa 1,4 milioane de euro.


Aleea de acces în complex s-a transformat într-un spațiu de depozitat gunoaie

MTS tace, FRJ dă vină pe lipsa sponsorilor

FRJ a explicat situația într-un punct de vedere remis Gazetei. Pasajele relevante: "În perioada 2007-2010, au fost efectuate studii de specialitate de ordin topografic, de o companie de profil, respectiv societatea Euro Topo-Cad. În 2011, s-a efectuat studiul de fezabilitate de societatea Axa Proiect, care a stabilit o valoare a investițiilor inițiale cifrată la suma minimă de trei milioane euro. Ulterior, între 2012 și 2014, s-au făcut eforturi în vederea identificării unor companii de profil pentru stabilirea unui partener public sau privat, cu scopul realizării proiectului. În prezent se întreprind eforturi pentru atragerea unor sponsori pentru demararea lucrărilor". MTS nu a oferit niciun răspuns pe marginea subiectului.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
485809194904413
Costel Tudor  •  10 Iulie 2018, 11:33

Tolontane , la FRJ , șef este prietenul tău cosmin gușă , cum reacționezi ?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează