GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  MESAJ

EXCLUSIV Ion Țiriac cere reforme la nivel înalt: „MTS, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să se implice! Am ajuns la coada Europei”

Ion Țiriac vorbește despre situația sportului românesc
Ion Țiriac vorbește despre situația sportului românesc

Articol de , - Publicat duminica, 09 mai 2021 08:49 / Actualizat duminica, 09 mai 2021 09:25

Ion Țiriac, unul dintre numele mari din istoria sportului românesc, împlinește astăzi 82 de ani. Afaceristul își serbează ziua la Madrid, turneul pe care îl deține având programată finala în această după-amiază. 

În urmă cu două săptămâni, Ion Țiriac a acordat un interviu în exclusivitate pentru GSP.ro, în care a vorbit, printre altele, și despre o problemă delicată: orientarea tinerilor către sportul de performanță. Afaceristul solicită implicarea unor ministere esențiale pentru redresarea sportului. 

Ion Țiriac: „Sportul a ajuns zero în România”

„Sportul, în ziua de azi, e zero în România. Dacă sportul are un buget egal cu zero, e ca și cum n-am exista. Fără sport, nu știu unde ne ducem. Dintr-o țară care era în primele 10 în 2000 și putea sta la masă cu toată lumea, am ajuns, ca în alte domenii, la coada Europei, dacă nu la coada mondială!

Sportul n-are legătură doar cu datul cu piciorul în minge, are legătură cu sănătatea, cu educația. Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și MTS ar trebui să fie împreună și să se gândească la acest tineret care nu numai că nu știe să mai fugă, dar nu știe să mai meargă! Nu mai avem condiții. Nu spun doar de sportul olimpic sau de sportul de performanță, ci și de sportul de masă, care la noi nu mai există. 

Am spus întotdeaua. Nu absolut tot din perioada comunistă a fost rău. În perioada aia, tânărul era obligat să facă sport”, a declarat Țiriac, în exclusivitate pentru GSP.ro. 

Bornele lui Ion Țiriac

  • Data nașterii: 9 mai 1939, Brașov
  • Debut în turneele profesioniste de tenis: 1968
  • Anul retragerii: 1979
  • Victorii/înfrângeri simplu: 151/159
  • Cea mai bună performanță Grand Slam simplu: „sferturi" Roland Garros (1968)
  • Victorii/înfrângeri dublu: 293/140
  • Număr titluri dublu: 22
  • Cea mai bună performanță Grand Slam dublu: câștigător Roland Garros (1970, cu Ilie Năstase)
  • Între 1958 și 1964 a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la JO de iarnă Innsbruck și la CM
  • A jucat trei finale de Cupa Davis, toate pierdute în fața SUA, cu Ilie Năstase partener: 1969, 1970, 1972
  • A fost manager și antrenor al unor mari tenismeni: Ilie Năstase, Guillermo Vilas, Henri Leconte, Boris Becker, Marie Joe Fernandez, Steffi Graf, Marat Safin, Anke Huber, Goran Ivanisevici
  • A devenit primul român din istorie a cărui avere a depășit bariera unui miliard de euro în Topul Forbes

Vezi și: 

EXCLUSIV VIDEO Ion Țiriac, informații în premieră despre turneul de la Madrid: „Asta e socoteala! Știți de ce mă costă mai mult în 2021?”

EXCLUSIV VIDEO Cine l-a deranjat pe Ion Țiriac în proiectul Super Liga Europei: „Nu a fost o idee tâmpită, de ce s-a băgat acum?!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
itu52
itu52  •  09 Mai 2021, 20:23

Da, s-a ajuns prea departe. Cele două ministere trebuie să treacă la concilieri. Cel al Sănătății s-o lase mai moale, iar MTS să primească fonduri pentru atragerea tinerilor spre sport. Generații întregi au fost divizate și depărtate de sport în virtutea altor priorități, probabil justificate. Implicarea în sport s-a rupt după 1980, noroc că generația de aur avea bazele puse, altfel umfla rândurile celor „de sacrificiu”. Evident s-a mers din inerție. Va fi foarte greu, este ca atunci când un mare sportiv reia activitatea după o accidentare gravă, ne va luam mult timp reconcilierea și relansarea spotului.

1231782316848004
Gelu Viorel  •  09 Mai 2021, 16:23

Dar tu mai Tiriac ce ai făcut atâtia ani cât ai fost președintele COR?dar că președinte Frt?(in afara de a-ți promova nora la olimpiada)

1231782316848004
Gelu Viorel  •  09 Mai 2021, 16:13
Postat de Ion Popescu pe 09 Mai 2021, 11:05

Cine am fost si cine am ajuns ! Olimpiada din 1984 (fara Uniunea Sovietica), Romania locul 2 in lume cu 20 medalii de aur. Sub noi au ramas China, Germania, Angkia, Franta, etc. Olimpiada din 2016, locul 47 cu o singura medalie de aur !! Am avut cei mai nemernici conducatori !

Atunci și gura posibilitate să trăiești decent era ori sa fi in partid ori sa fi sportiv.multi alegeau să facă sport de performanta decat să învețe.in ziua de azi nu mai ai nevoie sa faci sport că să reușești,poți să înveți să faci o facultate și să ai un trai mai mult decât decent.statul nu poate să mă facă să-mi rup oasele făcând sport de performanta daca eu nu vreau.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează