GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SĂNĂTATE

Pericolul global care amenință toate generațiile: „Stă în puterea fiecăruia dintre noi să ia măsuri”

În 2018, România se afla pe locul 2 în Uniunea Europeană în ceea ce privește sedentarismul / Sursă foto: Guliver/Getty Images
În 2018, România se afla pe locul 2 în Uniunea Europeană în ceea ce privește sedentarismul / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat marti, 18 ianuarie 2022 04:14 / Actualizat luni, 31 ianuarie 2022 15:31

Sedentarismul, unul dintre marile pericole ale vremurilor actuale. Fenomenul, amplificat și mai mult de pandemie, provoacă motive de îngrijorare la nivel național și global. 

În 2018, România se afla pe locul 2 în Uniunea Europeană în ceea ce privește sedentarismul, 63% dintre români recunoscând la acel moment că nu practică niciodată niciun fel de sport. O cifră mai mult decât îngrijorătoare, dacă e să ne raportăm la riscurile ce vin la pachet cu un astfel de stil de viață. 

Situația nu-i mai roz nici în țări importante ale Europei. Între 2002 și 2017, procentul de adulți cu un stil de viață sedentar a crescut cu 3,9% în Spania, 7,4% în Germania, 17,85% în Franța și 22,5% în Marea Britanie, arată studiile. 

Cum combatem sedentarismul? „E în puterea fiecăruia dintre noi să luăm măsuri”

Stă în puterea fiecăruia dintre noi să luăm măsuri de combatere a sedentarismului, astfel încât să ne menținem starea de sănătate a organismului și să prevenim apariția bolilor sau a complicațiilor acestora”, a punctat pentru GSP medicul Daciana Toma. 

„Când să începem să ne gândim la sedentarism? Din clipa în care se naște un copil este necesar să îl învățăm ce înseamnă un stil de viață sănătos, cu o alimentație sănătoasă, activitate fizică, menținerea greutății optime, evitarea fumatului, somn odihnitor”, a adăugat aceasta.

Sedentarismul crește riscul organismului uman la diferite afecțiuni cu impact major asupra stării de sănătate: obezitate, diabet, hipertensiune arterială, boală venoasă cronică, boală artrozică, etc.

Vom alege tipul de activitate sau efort fizic care ne e cel mai la îndemână și ne face plăcere, dar respectând recomandarea de a desfășura cel puțin 30 de minute de activitate fizică de intensitate medie zilnic, cel puțin cinci zile pe săptămână.

- Daciana Toma, medic

Antrenoarea de fitness, Vica Topal, demonstrează ce exerciții ne pot ține în formă acasă.

VIDEO Cele mai bune exerciții fizice pentru acasă. 

Vezi toată seria de recomandări ale antrenoarei Vica Topal

Citește și alte știri de actualitate: 

Vraiște! 3 probleme pe care Dinamo trebuie să le rezolve urgent în 2022, anul în care retrogradarea bate la ușă

Survivor 2022 cu mulți nervi și amenințări! 3 propuneri pentru eliminare și declarații războinice: „Un om ca Zmărăndescu nu este benefic!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează