GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  COSR

VIDEO UPDATE Președintele COSR, Mihai Covaliu, calcă în picioare legile olimpismului și face campanie electorală! Ce spune politicianul

Mihai Covaliu (42 de ani), președintele COSR, a apărut cu un clip de susținere pe pagina de Facebook a lui Veștea
Mihai Covaliu (42 de ani), președintele COSR, a apărut cu un clip de susținere pe pagina de Facebook a lui Veștea

Articol de - Publicat miercuri, 09 septembrie 2020 21:11 / Actualizat vineri, 11 septembrie 2020 21:17

Mihai Covaliu (42 de ani), președintele COSR, a apărut într-un clip de susținere pe pagina de Facebook a lui Adrian Veștea, președintele CJ Brașov, care candidează pentru un nou mandat la conducerea județului din partea PNL. Covaliu aduce în discuție candidatura Brașovului pentru JO tineret 2028 și-l felicită pe Veștea fiindcă „duce la îndeplinire” proiectul aeroportului din urbea transilvană.

UPDATE 11 SEPTEMBRIE:

Declarația mea, la care faceți referire,  susține intenția României de a depune o nouă candidatură pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret de iarnă, din 2028. Sunt de interes public, acțiunile deja consumate în acest scop, pentru a obține dreptul de a organiza Jocurile Olimpice de Tineret,  vizite ale factorilor implicați la sediul CIO și  scrisorile de intenție prin care Guvernul României, Consiliul Județean Brașov și Primăria Brașov au susținut și susțin acest demers.

Conform Statutului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român reprezintă mișcarea sportivă în relațiile cu instituțiile/organizațiile al căror obiect este contribuția  directă sau indirectă la dezvoltarea sportului sau la punerea în operă a funcțiilor sociale care îi sunt recunoscute. În îndeplinirea scopului său, COSR acționează pentru menținerea relațiilor de colaborare cu autoritățile  administrației centrale și locale și cu alte organisme guvernamentale, constituindu-se în partener de dialog și reprezentare a organizațiilor sportive neguvernamentale în raporturile sale cu autoritățile și instituțile publice.

Vreau să subliniez și să întăresc că Statutul COSR respectă prevederile Chartei Olimpice
-Mihai Covaliu

UPDATE 10 septembrie: 

Adrian Veștea, președintele CJ Brașov, a răspuns întrebărilor Gazetei Sporturilor.

- Care este motivul pentru care ați decis ca mesajul de susținere din partea d-lui Covaliu să apară în contextul campaniei electorale pe care o desfășurați pentru președinția CJ Brașov?
- Este doar o coincidență. Lucrăm împreună de foarte mulți ani, am făcut proiecte multe împreună și construim împreună proiectul de candidatură a Brașovului pentru JO pentru tineret din 2028. Implicăm cât mai mai mulți sportivi în acest proiect, domnul Covaliu este doar unul dintr ei. În plus, domnul Mihai Covaliu este brașovean și vorbește și în această calitate despre materializarea unui proiect de infrastructură dorit și așteptat de foarte mulți ani de brașoveni. 

- Până la JO tineret 2028 mai sunt 8 ani, procedura de desemnare e lungă, apreciați oportună introducerea acum a acestui eveniment atât de îndepărtat într-o campanie electorală politică?
- De-a lungul timpului mi-am exprimat dorința ca Brașovul să fie organizator al acestei competiții. Nu este primul pas, este unul dintre aceștia. Am construit la Râșnov o baza sportivă care găzduiește în prezent competiții mondiale, însă de la proiect până la competițiile în sine au fost pași mulți. Am pierdut anul trecut competiția pentru organizarea JO, nu o vom pierde și pe următoarea. Nu este vorba despre introducerea acestui eveniment într-o campanie politică, ci este un demers al administrației publice brașovene ce are susținerea comunității.

- Statutul COSR, CIO și Charta Olimpică interzic expres orice implicare a membrilor în zona politică, forurile fiind descrise chiar prin statute drept apolitice. În acest context, apreciați că apariția d-lui Covaliu în campania dvs electorală este conformă cu regulamentele după care se ghidează mișcarea olimpică?
- Domnul Covaliu nu îmi face mie campanie. Îi felicită pe toți cei implicați în proiectele amintite, însă mă evidențiază pe mine pentru că trambulinele de la Râșnov au fost realizate prin implicarea directă a mea, în calitate de primar al orașului Râșnov, de la faza de proiect până la finalizare, iar aeroportul Brașov se face în mandatul meu de președinte al Consiliului Județean. Pierderea organizării JO de tineret de anul trecut are legătură cu toată infrastructura, însă lipsa aeroportului a cântărit în defavoarea noastră. Prin urmare, dl Covaliu vorbește despre niște fapte, despre o echipă, despre proiecte! Nu îndeamnă pe nimeni sa voteze Adrian Veștea, așa încât consider că încercarea de a induce această idee este forțată.

Știrea inițială:

Șeful COSR, Mihai Covaliu, a apărut marți seara într-un clip electoral postat pe pagina de facebook a președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, care candidează acum pentru aceeași funcție din partea PNL la alegerile locale din 27 septembrie.

„Mulțumesc pentru încredere! Sunt onorat și recunoscător! Voi continua să fac treabă chibzuită pentru județul Brașov! E timpul ca faptele să vorbească pentru noi!", e comentariul care însoțește postarea liberalului.

VIDEO Mihai Covaliu: „Îl felicit în mod deosebit pe domnul Veștea"

Filmulețul cu discursul electoral al lui Covaliu durează 1:26 minute, conține pe fundal inclusiv imagini de la trambulina de schi din Râșnov, unde Veștea a fost primar anterior, iar speech-ul sună astfel:

„Pentru fiecare sportiv, câștigarea unei medalii înseamnă un vis împlinit. Câștigarea unei medalii în fața propriilor suporteri înseamnă mai mult de atât. Sportul românesc are nevoie de infrastructură pentru a organiza competiții de nivel mondial. Infrastructură structurală, pe de o parte, și infrastructură sportivă, pe de altă parte. Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2013, organizat la Brașov, rămâne un eveniment de referință în istoria Brașovului.

Am demonstrat că suntem capabili și știm să organizăm competiții de înalt nivel mondial. Brașovul poate deveni un candidat serios pentru organizarea Jocurilor Olimpice de tineret pentru iarnă din 2028. Îi felicit pe cei care au demarat cel mai important obiectiv și anume construirea Aeroportului Internațional Brașov, pe cei care au pus umărul ca acest proiect să devină realitate, dar în mod deosebit vreau să-l felicit pe domnul Adrian Veștea, cel care a inițiat, coordonează și va duce la îndeplinire acest obiectiv".

Statutul COSR și Charta Olimpică interzic implicarea în politică

Prin statut, COSR se definește inclusiv ca asociație apolitică, existând și precizarea că „îşi va păstra autonomia şi va rezista oricăror presiuni, de orice fel, incluzând, dar fără a se limita la presiunile juridice, politice, religioase sau economice ce ar putea să îl împiedice să se conformeze Chartei Olimpice și nu se va asocia niciunei activități contrare Chartei Olimpice".

La capitolul „Misiunea și rolul CIO", Charta Olimpică subliniază și rolul entității de a „se opune utilizării abuzive, politice sau comerciale, a sportului și a sportivilor".

Iar la „Misiunea și rolul Comitetelor Naționale Olimpice" apare sublinierea că „CNO trebuie să-și păstreze autonomia și să reziste tuturor presiunilor, inclusiv, dar fără a se limita, presiunilor politice, juridice, religioase sau economice care le-ar putea împiedica să se conformeze Chartei Olimpice".

Însăși jurământul de acceptare a unui membru CIO cuprinde în alocuțiune și amănuntul că „mă angajez să rămân străin față de orice influență politică sau comercială". Cu toate acestea, Covaliu s-a alăturat public pentru susținerea directă a lui Veștea la Brașov, fără să țină cont de faptul că demersul său intră în contradicție flagrantă cu regulamentele și principiile olimpismului.

Covaliu nu comentează, Veștea zice că “sunt doar speculații”

Contactat de GSP, Covaliu a refuzat în această seară să facă orice comentarii pe marginea subiectului, solicitând întrebările în scris pentru a oferi ulterior răspunsuri.

La rândul său, Adrian Veștea a refuzat inițial să i se formuleze orice întrebări la discuția telefonică, cerând, de asemenea, temele pe WhatsApp, spre a răspunde în viitor. El a explicat însă că "orice întrebare pe acest subiect nu trebuie să mi se adreseze mie, ci domnului Covaliu. Dânsul nu face parte dintre susținătorii mei în campanie, ci a fost vorba doar despre promovarea intenției de candidatură pentru Jocurile Olimpice de Tineret din 2028 la Brașov. Sunt fost primar în Râșnov, am fost inclusiv la Kuala Lumpur pe vremea domnului Petrache pentru a susține candidatura Brașovului și m-am implicat deseori în evenimente sportive. Dacă mă întrebați despre acestea, vă răspund. Restul le consider speculații și nici nu doresc să aflu întrebările dumneavoastră".

Citește mai multe știri de actualitate:

FCSB, nevoită să plece de pe Arena Națională! Unde vor juca „roș-albaștrii”

Dezvăluiri incredibile din interiorul FRF: „Sunt 10-15 care stau prin birouri și nu fac nimic. Stoichiță începuse să «spele morții»!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
1732600083445958
Popescu Stefan  •  11 Septembrie 2020, 18:06

http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000934199&id_inst=3

steaua.libera
steaua.libera  •  10 Septembrie 2020, 08:03

PNL și PSD sunt la fel, diferă doar culoarea. Călăii României de 30 de ani.

520143398153430
Pavel Radu  •  10 Septembrie 2020, 07:33

Incalca si el ce poate ! Unii incalca Constitutia si nimeni nu zice nimic ! Da-i inainte Covaliule dar daca poti uita-te in ochii brasovenilor si zi-le ce ai facut tu pentru sportul brasovean ! Unii zic ca nimic !

Vezi toate comentariile (11)
Comentează