GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV Un club și o primă de instalare oferite mafiei pariurilor de un primar » Hotărârea 11 bis: finanțarea publică a finanțatorului privat

Articol de - Publicat vineri, 19 mai 2017 08:13

Numerele de telefon din China sunt închise, iar mailurile trimise pe adresele cunoscute ale fantomaticei firme Anping s-au întors în căsuța ziariștilor. 

“Adresa nu a fost găsită”.

Încercările Gazetei Sporturilor de a-l contacta pe chinezul Eric Mao - considerat de UEFA un “individ suspect”, asociat cu mafia asiatică a pariurilor - au fost sortite eșecului.

Potrivit primarului Adrian Budeanu, a fiului său, Valentin, și a asociaților acestora, chinezul nu mai are nicio treabă cu clubul Academica din Clinceni din aprilie 2016.

img 0330
Intrarea la tribuna I a stadionului din Clinceni. Sursă: GSP

Sursele Gazetei susțin, însă, că echipa de la marginea Bucureștiului a rămas sub influența lui Eric Mao chiar și după venirea misteriosului investitor Laurențiu Ilie, un român care derulează afaceri în Ghana!

Primar: a plecat și finanțatorul român din Ghana

Conform familiei Budeanu, Ilie a injectat 30.000 de euro pe lună în club, începând cu vara lui 2016, și a fost adus la Clinceni de Alex Dragomir, omul cheie care a acționat anterior și ca reprezentant al chinezului fără față.

E același Dragomir suspendat de FRF acum două luni pentru tentativa de trucare a unui meci din sezonul trecut!

Actualmente demisionar din club, Dragomir, prietenul lui Valentin Budeanu, continuă să conducă neoficial Academica în ciuda sancțiunii primite.

“Eu am ținut legătura cu Alex Dragomir. Ne știm de mulți ani, am jucat împreună, am fost și adversari. E normal să ținem legătura, mai ales că a adus la Clinceni o sumă foarte importantă. A adus în jur de 30.000 de euro lunar prin domnul Ilie Laurențiu”
Valentin Budeanu, fiul primarului din Clinceni

Acum vine prima surpriză.

Finanțarea lui Ilie s-a întrerupt, brusc, după declanșarea investigației Gazetei care a introdus Clinceni pe harta cluburilor (pe listă mai sunt cluburi din Letonia, Lituania, Portugalia și Irlanda) controlate de rețeaua chineză a lui Eric Mao.

Cel puțin așa susține primarul Adrian Budeanu:

“Tot ce a apărut afectează grav clubul. Finanțatorul echipei și-a retras sprijinul în urmă cu o săptămână. Sâmbătă n-au avut bani nici de barem de arbitraj. M-am împrumutat de niște bani să plătim baremurile. Au restanțe două luni. E situația critică de tot. Se cam închide treaba. Nu știu dacă terminăm campionatul”.

Gazeta a încercat să afle chiar de la investitor motivul plecării, dar Laurențiu Ilie a fost la rândul său de negăsit.

laureniu ilie
Laurențiu Ilie, românul care are afaceri în domeniul construcțiilor în Ghana. Sursă: Facebook

Într-un târziu, după repetate încercări ale reporterilor, Vali, fiul primarului, a devenit mesagerul investitorului: “Am vorbit cu el și domnul Ilie nu vrea să vorbească. Să-l lăsăm să se ocupe de afacerile sale”.

După retragerea lui Ilie, tatăl primar face balanța contabilă a clubului:

“Ne mai trebuie în jur de 30.000 de lei ca să terminăm campionatul. Rămâne partea de restanțe salariale pe vreo două luni de zile. 50.000 de lei pe două luni, cam așa”.

Tot ce se întâmplă la Academica trece prin filtrul familiei Budeanu, dar primarul susține că echipa nu mai este susținută din bani publici din momentul intrării în club a chinezilor, adică de la începutul lui 2016.

“Primăria nu mai finanțează clubul în niciun fel. Ajută doar grupele de copii și juniori cu o sumă modică. În jur de 10.000 de lei…”, completează fiul Valentin Budeanu, care recunoaște că acum este “un fel de director sportiv” la echipă.

vali budeanu 4
Vali Budeanu, fiul primarului din Clinceni. Sursă: Facebook

Primăria dă “prime de instalare” chinezilor

Astăzi, Gazeta publică un document care demonstrează că, în ciuda propriilor declarații, primarul Budeanu a făcut un cadou de bun venit investitorului chinez care figura și la acel moment în baza de date UEFA cu persoane suspectate de legături cu mafia pariurilor!

“Le dădeam banii sub formă de subvenție. Cum dai la biserică”
Adrian Budeanu, primar Clinceni

Pe 28 ianuarie 2016, Dolce Sport anunța în premieră că Academica Clinceni va avea un patron chinez. “Noii acționari au planuri mari. Vor ca echipa să promoveze anul acesta în Liga 1 și să devină una dintre forțele din prima ligă”, se scria în știrea preluată ulterior de aproape toate siteurile de sport din România.

O zi mai târziu, pe 29 ianuarie, Consiliul Local al comunei Clinceni emitea hotărârea 11 bis. Hotărârea cu numărul 11 nu există pe site-ul primăriei.

screen shot 2017 05 19 at 08.38.37

“Nu știu de ce. Trebuie să o văd. Probabil e greșit, nu știu”, a spus primarul încurcat, apoi a aruncat responsabilitatea în vina “doamnei secretare”.

“A fost o greșeală de redactare a doamnei secretare. Vin tot felul de acte adiționale. I-am zis doamnei secretare să le țină într-un singur contract, că apar tot felul de schimbări din urmă. La un moment dat, nu mai înțeleg nimic”
Adrian Budeanu, primar Clinceni

Documentul aflat pe site-ul primăriei reprezintă aprobarea unui act adițional la asocierea dintre Consiliul Local și asociația non-profit Academica Clinceni, valabil pe o perioadă de 30 de ani, până la 1 februarie 2046!

Deși, conform negocierilor, chinezii urmau să investească “masiv” în club, Consiliul Local se obligă în act la o serie de investiții surprinzătoare din bani publici.

Prima obligație a Consiliului Local prinsă în Hotărârea 11 bis este “plata datoriilor existente la 01.02.2016: restanțe salariale (decembrie-ianuarie 2016), restanțe buget de stat, transport, pază, licența taxe FRF, salvare”.

“Inițial, Alex Dragomir m-a sunat pe mine, dacă echipa e de vânzare… I-am zis că nu e de vânzare, că nu aveam pe ce să cerem bani. Pe mine și pe tata ne leagă alte sentimente față de echipa asta de fotbal, nu cele materiale. Eram într-o situație critică. A venit cu oportunitatea asta, oamenii au fost serioși. Au plătit datoriile din urmă, salariile la zi…”
Valentin Budeanu, fiul primarului

Curios, familia Budeanu și ceilalți oameni aflați în club la sosirea chinezilor susțin că Eric Mao, prin intermediarii săi Omar Scafuro și Alex Dragomir, a plătit imediat 70.000 de euro, adică datoriile clubului, și mai achitat 10.000 de euro pentru restanțele salariale!

Ce datorii a plătit atunci Consiliul Local și de ce?

Situația devine și mai bizară la parcurgerea tuturor obligațiilor asumate de primarul Adrian Budeanu.

Pe lângă punerea “gratuită” la dispoziția Academicii Clinceni a bazei sportive, Consiliul Local se obligă să plătească toate cheltuielile de întreținere, inclusiv utilitățile.

Dar asta e mărunțiș pe lângă următoarea obligație asumată:

“Consiliul Local va executa lucrări de modernizare și amenajare la bazele sportive din Clinceni în cuantum de 100.000 de euro pe an”.

screen shot 2017 05 19 at 08.39.33

Asta înseamnă 3 milioane de euro pe toată durata contractului de asociere!

Consilier local și administrator. Conflict de interese?

Primarul Budeanu spune că banii aceștia, deși menționați cu titlul de obligație, nu au fost cheltuiți niciodată! “Acolo scrie că va executa lucrări. Nu ești obligat să le faci. Noi nu le-am făcut. Doar dacă era necesar, dacă promovam la Liga 1 trebuia să facem modernizări”.

Dar cei 100.000 de euro lunar "necheltuiți" nu sunt ultima obligație asumată de Adrian Budeanu.

66%
din suma unui eventual transfer făcut de Academica Clinceni urma să fie luată de investitorii chinezi. 33% reveneau Consiliului Local care se obliga să reinvestească suma în club

Conform hotârârii 11 bis, Consiliul Local își asuma să subvenționeze Academica Clinceni cu suma de 180.000 de lei pentru primul trimestru al anului 2016!

Practic, primarul a contribuit cu 60.000 de lei pentru “susținerea activității sportive” în fiecare dintre lunile ianuarie, februarie și martie!

Conform lui Alex Dragomir, actele de intrare în club a părții chineze s-au semnat pe 5 martie 2016!

Dragomir și Omar Scafuro au intrat în Consiliul de Administrație al asociației, unde i s-au alăturat consilierului local Constantin Bigan, fostul președinte de la FC Bihor și Jiul Petroșani și foarte bun prieten cu primarul Budeanu.

Neoficial, însă, clubul a fost condus de oamenii suspectului Eric Mao încă de la finalul lui ianuarie, lucru confirmat de toți cei contactați de Gazetă!

Practic, mafia asiatică a pariurilor a primit cadou un club și o primă de instalare din bani publici!

“Ce contează cine erau investitorii? De ce să verific cine sunt? Ei vin cu finanțare. Vin niște bani de undeva…”
Adrian Budeanu, primar Clinceni

Primarul Budeanu a negat acest cadou, legându-se de data de semnare oficială a actelor. “Nu, nu, decizia e mai demult luată. Din februarie”

  • Reporter: Decizia e luată în ianuarie. 29. Scrie clar.
  • Primar: Da, hotărârea de asociere, spuneți…
  • Reporter: Da, e luată după anunțul venirii chinezilor. Știați că vor veni niște investitori…
  • Primar: Apăruse ceva, da?! Nu știu.
  • Reporter: Am verificat. Știrea a apărut pe 28 ianuarie.
  • Primar: (Confuz) Da, da.
  • Reporter: Pare că îi sponsorizați pe chinezi până în martie. 
  • Primar: Nu aveam de unde să știu eu…Am luat și eu o decizie pe acolo.

Un alt personaj important prezent la negocierile cu reprezentanții lui Eric Mao este Constantin Bigan. Până în 29 martie 2016, când a demisionat din funcția de consilier local, Bigan a ocupat o dublă funcție în relația cu clubul sportiv.

primarul si ceilalti
Țiți Dumitriu, primarul Budeanu și Constantin Bigan (al doilea din stânga), în loja Stelei la meciul cu Astra. Sursă: Raed Krishan

Omul care zilele trecute l-a adus antrenor la club pe Eric Lincar susține și el că Academica a primit bani publici doar pentru finanțarea centrului de copii și juniori.

“Am stabilit cu domnul primar și cu Consiliul de Administrație. L-am adus antrenor pe Eric Lincar pe care îl știu foarte bine de când era copil la Oradea”
Constantin Bigan, fost consilier local

  • Reporter: În ianuarie 2016, Consiliul Local a făcut o altă finanțare către club, imediat după anunțul venirii chinezilor…Erați consilier local și erați și în asociație. Nu era un conflict de interese?
  • Bigan: Nu, nu, nu. Nu-mi aduc aminte.
  • Reporter: Există contractul pe siteul primăriei…
  • Bigan: Da?! Nu știu. Cred că… nu-mi mai aduc aminte.
  • Reporter: Ca funcționar public nu puteați semna în două părți odată…
  • Bigan: Să vă spun ceva. Eu nici nu eram eu angajat la asociație, nu eram salariat.
  • Reporter: Erați în Consiliul de Administrație…
  • Bigan: Asta era cu numele, dar eu n-am profitat de nimic.

Misterul celor 30.000 de euro pe lună

Budeanu și Bigan nu par să-și amintească foarte limpede detaliile finanțării cu bani publici a unor investitori veniți teoretic să finanțeze ei clubul!

Conform aceleiași hotărâri 11 bis, asociația non-profit avea și ea obligații. Cea mai importantă era de a asigura o finanțare de 350.000 de euro pe an din surse proprii. În caz contrar, contractul de asociere se rezilia, iar investițiile deja realizate reveneau primăriei.

Coincidență sau nu, este suma pe care familia Budeanu susține că Laurențiu Ilie a investit-o în club după aparenta plecare a chinezilor.

30.000 de euro pe lună. 360.000 de euro pe an.

Asta în condițiile în care primăria plătea utilitățile, iar asociația avea în grijă salariile, transportul, masa și cazarea jucătorilor.

Potrivit lui Adrian Budeanu, salariile - grosul cheltuielilor - reprezintă “cam 50.000 de lei pe două luni”.

img 0337
Primarul Budeanu pe gazonul stadionului din Clinceni. Sursă: GSP

Adică 25.000 de lei pe lună, echivalentul a până în 6.000 de euro.

În ce a investit Ilie restul de 24.000 de euro pe lună invocați de primar și cum sunt justificate aceste cheltuieli?

Întrebarea rămâne suspendată într-un mesaj trimis de Gazetă spre un număr de telefon din Ghana.

În episodul următor, Gazeta va prezenta legăturile neregulamentare dintre lumea pariurilor și fiul primarului din Cliceni!

CITEȘTE AICI EPISOADELE ANTERIOARE ALE INVESTIGAȚIE GSP DESPRE INTRAREA MAFIEI ASIATICE A PARIURILOR ÎN ROMÂNIA

EXCLUSIV Mafia chineză a pariurilor a ajuns în România! Anping: rețeaua dubioasă implicată la cluburi din cel puțin 4 țări. Un fotbalist român, suspect în Irlanda + Reacția UEFA

UPDATE Primarul care a dat clubul mafiei chineze a pariurilor, dar nu crede în "blaturi" » Menționat de surse, Marius Vizer reacționează: "Nu mai am nicio legătură cu fotbalul, nu-i cunosc". Raidul poliției austriece în hotelul românilor

PREMIERĂ! Cum arată un document secret UEFA despre meciuri trucate » Avertizare despre chinezul “suspect” care a intrat la Academica Clinceni + Noi legături periculoase în fotbalul românesc

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
alexbibirica1
alexbibirica1  •  19 Mai 2017, 19:00

locul 3 in Liga 1 si bancruta frauduloasa !

khal_37
khal_37  •  19 Mai 2017, 18:41

Daca nu erati asa concentrati pe razboiul cu Gigi Becali descopereati sute de astfel de cazuri, sute de meciuri trucate chiar in liga 1( vezi dinamo-astra, viitorul dinamo etc etc), cazuri de dopaj( vezi mdinamo, astra, cfr, asa tg mures etc), descopreati adevarul despre moartea lui Ekeng si cum dinamo a ajuns pe locul 3 in play off!!!!!

135479786808884
Leonard Crassas  •  19 Mai 2017, 18:07

tot jud. ilfof si bucurestiul sunt focare de hotie si frauda a tarii.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează