GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  ZIUA JUDECĂȚII

UPDATE/VIDEO N-au înțeles nimic! Stupoare la sediul COSR, după audierile antrenorului agresiv la judo: "Îl susținem total pe Bercean"

Articol de - Publicat miercuri, 12 decembrie 2018 13:05

Comitetul Executiv al Forului Olimpic a analizat astăzi cazurile de agresiune reclamate la lotul olimpic de judo, după seria dezvăluirilor din investigația Gazetei. Nouă sportive îl acuză pe antrenorul Florin Bercean de agresiuni fizice și verbale în sala de sport.

UPDATE 13:40

Reacția incredibilă a lui Mihai Covaliu, președintele COSR, la finalul audierilor: "Am ascultat ceea ce au avut de spus reprezentanții FR Judo. S-au desprins câteva concluzii despre care vom vorbi pe larg într-un alt interviu. Am făcut o recomandare Comisiei de Etică să se întâlnească și să pună cap la cap informațiile care au apărut. Concluziile vor fi aduse în fața mass-media. Comisia de Etică va face demersurile pe care le consideră. Din ceea ce știm, nu există niciun fel de plângere penală înaintată către Federația Română de Judo. Ce pot să vă spun e că în cadrul COSR susținerea pentru performerul și antrenorul Florin Bercean este una totală!"

UPDATE 13:25

Constantin-Bogdan Matei, noul ministru al Tineretului și Sportului, a vorbit despre acuzele care îi sunt aduse lui Florin Bercean:

"După cum am dat și un prim comunicat, Ministerul a cerut o primă informare din partea FR Judo. Suntem preocupați de ceea ce se întâmplă. Noi am luat act de punctul de vedere. FR Judo se va adresa și justiției. Îi rog pe toți cei implicați să meargă în justiție și justiția să decidă. Sunt convins că toți cei implicați vor avea răspunsurile la ceea ce s-a întâmplat. Așteptăm raporturile de la COSR. Cred că pe domnul profesor Florin Bercean îl cunoaștem cu toții.

De modul lui de lucru, de cum vorbește sportivilor, cred că cel mai bine e să-i întrebați pe sportivii cu care au avut rezultate notabile. Datoria noastră e să ascultăm ambele părți. Comisia va înainta un raport. După ce vom pune cap la cap toate informațiile vom face o concluzie și o vom transmite. E un semnal de alarmă. Nu agreez asemenea practici când vine vorba de pregătirea sportivilor. Deocamdată nu mă pot plasa în niciuna dintre cele două categorii. Așteptăm să vedem ce spune Comisia de Etică".


UPDATE 12:38

S-a încheiat ședința de la COSR, după o oră și jumătate de discuții. Cei prezenți la audieri au început să plece, în frunte cu Cozmin Gușă, președintele FRJ.

Vom reveni cu detalii

update 11:03

Antrenorul Florin Bercean și Cozmin Gușă, președintele FRJ, au ajuns la sediul COSR, unde antrenorul va fi audiat. Florin Bercean a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnalistul Gazetei Sporturilor, în timp ce Cozmin Gușă a avut ieșire nervoasă: "Ți-am zis că nu vorbim cu securiștii din presă!".

 

clipboard01

 

CONTEXT: 

Scandalul agresiunilor din judo ajunge azi pe masa de lucru a COSR. Comitetul Executiv al forului olimpic se va întruni azi, la ora 10, pentru a discuta pe marginea dezvăluirilor despre violențele sălbatice și teroarea reclamate de foste componente ale lotului de la Cluj, condus de tripleta Florin Bercean - Gianina Andreica - Ana Maria Mititelu.

Președintele FRJ, Cozmin Gușă, și antrenorul Florin Bercean, principalul acuzat, vor fi prezenți pentru audieri, urmând ca la finalul întrevederii COSR să indice poziția oficială pe marginea dosarului.

 

Priviți rezumatul video al investigației coordonate de jurnalistul GSP Justin Gafiuc:

Până acum, opt fete și un băiat intră pe lista publică a abuzurilor de la Cluj, toți reclamând bătăi, loviri, jigniri, neglijențe medicale și umilințe repetate din partea staff-ului.

Cătălina Rob Ditan (18 ani, București)
La lot în 2013/2014, între 13 și 14 ani
"Bercean m-a lovit violent peste cap, de la spate, și m-a proiectat cu fruntea într-un dulap de fier. Stăteam ghemuită și tot continua să mă lovească. Andreica mi-a rupt degetul mic de la piciorul stâng. Sportivele erau tratate ca niște animale"

Anonima 1
La lot în 2012/2017, între 12 și 17 ani
"Bătută de Bercean cu pumni, palme și picioare până a învinețit-o și a făcut pe ea fiindcă a ratat un concurs extern din pricina neîncadrării în categorie"

Anonima 2
La lot în 2011/2015, între 12 și 17 ani
"M-a lovit în cap cu capătul cauciucat al unei frânghii. Îmi țiuiau urechile, a început să-mi curgă sânge din nas"

Roxana Pavel (19 ani, Bistrița)
La lot în 2011/2013, între 12 și 14 ani
"Andreica m-a bătut pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră. În timp ce mă lovea cu sete, mă înjura, îmi cerea să nu plâng și să nu spun nimic părinților. Mi-am rupt degetul mic de la mâna dreaptă, au refuzat cei de la lot să mă ducă la orice control medical. Am rămas cu sechele"

Anonima 3
La lot în 2011/2013, între 13 și 15 ani
"Am fost bătută pe spate cu o coardă de cauciuc de antrenoarea Gianina Andreica. Eram plină de vânătăi. I-am spus mamei că mă sinucid dacă nu mă ia acasă. Aveam de gând să mă arunc în fața unei mașini din cauza regimului de teroare"

Anonima 4
La lot în 2012-2014, între 19 și 21 ani
"Andreica nu mă scotea din vagaboandă, pentru că eram o tipă mai rebelă. Eram virgină, iar ea striga prin sală, umilindu-mă: «În ce gaură mai ești tu virgină? Să spui oricui, nu mie!». Am văzut cum Bercean a lovit patru colege fiindcă luaseră Furosemid"

Rareș Rotaru (20 ani, Bacău)
La lot în 2018, la 20 de ani
Tatăl său, George, a reclamat agresiunile și mediul toxic de la Cluj
"Bercean a vrut să-i sară în gât, fi-miu s-a ferit, dar l-a pus pe liber. I s-a părut că nu e implicat în antrenamente. Urla prin sală «Îl f.. eu pe mu..tu' ăsta!». Bercean îi umilește pe toți. A pocnit câțiva puști și de la lotul masculin"

Alina Croitoru - Alecu (35 ani, București)
La lot în 2000-2007, între 16 și 23 ani
"Bercean m-a împins violent într-o scară, care a căzut peste mine. M-am speriat rău. A vrut să mă distrugă ca om și ca sportiv. M-a suspendat doi ani fără motiv"

Alexandra Mătăsaru, 31 ani,  a noua voce care vorbește despre agresiunile de la lotul olimpic de judo, condus de Florin Bercean. Povestește cum antrenorul sărea deseori s-o lovească și descrie cum l-a înfruntat în momentul în care a văzut cum o atacă pe colega ei, Alina Croitoru, altă victimă care a vorbit deja pentru GSP.

Cine face parte din Comitetul Executiv COSR

Mihai Covaliu (președinte)
Octavian Morariu (vicepreședinte, membru CIO)
Camelia Potec (vicepreședinte, președinte natație)
Alexandru Dedu (vicepreședinte, președinte handbal)
George Boroi (secretar general)
Irina Deleanu (membru, președinte gimnastică ritmică)
Sandu Pop (membru, secretar general canotaj)
Cristinel Romanescu (membru, președinte tenis de masă)
Adrian Stoica (membru, președinte gimnastică)
Gheorghe Vișan (membru, președinte volei)
Alina Dumitru (membru)
Doina Melinte (membru)
Georgeta Andrunache (membru)
Viorica Chermeș (membru)
Puiu Gașpar (membru, președinte schi/biatlon)
Alexandru Hălăucă (membru, președinte hochei)
Amato Zaharia (membru, președinte kempo)
Vasile Iuga (membru, trezorier)

"În spatele acestor lucruri sunt oameni fără pic de omenie"
Florin Bercean, coordonator lot olimpic, la TV Telekom Sport

"Vreau să mulțumesc unui om special, care și-a pus efortul și viața în slujba celor mai bune rezultate în judoul românesc. Un om extraordinar. Nu e doar un antrenor bun, ci și un om bun, un mare performer"
Mihai Covaliu, președinte COSR, la Gala Judoului Românesc, 8 decembrie

EXCLUSIV Un alt episod sinistru povestit de un antrenor român: "Bercean și-a ieșit din minți! El și Andreica trebuie să fie anchetați penal”

GALERIE FOTO Cui îi pasă de victime? Distracție între acuzatul Florin Bercean și judecătorul Boroi la turneul Champions League la judo

Prima reacție oficială a Ministerului în cazul abuzurilor din judo: "Acuzațiile sunt prea grave pentru a fi ignorate"

VIDEO Incredibil! Cozmin Gușă și președintele forului european de judo ridiculizează mărturiile victimelor: ”Spirit de turmă”

EXCLUSIV A șasea victimă povestește coșmarul trăit la lotul olimpic de judo: ”Îmi striga în sală: «În ce gaură mai ești tu virgină?»”

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

EXCLUSIV A 8-a victimă a lui Bercean face mărturii cutremurătoare despre teroarea de la lotul de judo: "M-a izbit violent de scară! M-a înjurat și jignit. Nimic nu rămâne neplătit în viață"

Episod halucinant: "I-am zis: "«Prietene, ești călău? Bătăuș? Ce faci?» Ținea pumnii strânși, gata să dea" » Ce a urmat

  • Cunoști cazuri de abuz în sportul românesc juvenil? Scrie-ne povestea ta într-un mesaj pe www.NuAbuz.ro. Noi o vom verifica si o vom publica, pastrand confidentialitatea surselor

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (53)
truiad
truiad  •  14 Decembrie 2018, 19:20

De cand a plecat Tolontan, ziaristii de investigatii gsp au ajuns un fel de Romania tv-can-can si atat. Pai fara plangeri la Politie sau Parchet, macar depuse la COSR, ce sa dezbati si sa decizi, niste vorbe-barfe !? Fetele sa-si asume raspunderea si sa faca plangeri scrise, ce bani iau de la ziaristi pentru dezvaluiri incendiare nu au valoare nici macar pe net.

1945402098872603
Paul Horatiu Stan  •  12 Decembrie 2018, 22:45

Eu am fost antrenat de domnul profesor Florin Bercean. Eram juniori și pe unii dintre noi ne-a chemat la antrenament cu lotul de senioare al CSM. Pentru noi era o mândrie să participăm la antrenamente cu lotul de senioare. Noi am fost surprinși când domnul profesor se adresa cu apelativul "Dumneavoastră" fiecărui sportiv inclusiv nouă care eram juniori. Niciodată în 2 - 3 ani de zile cât m-am antrenat eu (1997-1999) nu am văzut vreo șcenă de violență verbală sau fizică cu vreun sportiv. Asta a fost experiența mea. Acum nu practic Judo, nu am nici un interes, am vrut doar să spun care a fost experiența mea cu domnul profesor Bercean.

pma77
pma77  •  12 Decembrie 2018, 20:52

Daca fata aia a fost batuta pana a facut pe ea de ce nu s-a dus la politie?

Vezi toate comentariile (53)
Comentează
Close