GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  JUDO

VIDEO Incredibil! Cozmin Gușă și președintele forului european de judo ridiculizează mărturiile victimelor: ”Spirit de turmă”

Articol de - Publicat joi, 06 decembrie 2018 20:31

Șeful FRJ, Cozmin Gușă, și președintele forului european, Serghei Soloveicik, ridiculizează mărturiile victimelor de la lotul olimpic de judo, agresate fizic de antrenorii Bercean și Andreica.

În weekend, Bucureștiul va găzdui finalele Ligii Campionilor și Europa League la judo, iar competiția de elită a nimerit în mijlocul unui scandal amplu pe tatami: agresiuni fizice și psihice multiple acuzate de sportivi la lotul olimpic de la Cluj, condus de Florin Bercean, Gianina Andreica și Ana Maria Mititelu.

Iar într-o conferință de presă organizată azi la Rin Grand Hotel, președintele FRJ, Cozmin Gușă, și șeful federației continentale, Serghei Soloveicik, au preferat să bage sub preș și să ridiculizeze mărturiile victimelor expuse până acum public.

Președintele judoului european se spală pe mâini

"Trebuie să spunem că sportivele respective nu erau membre ale lotului olimpic, ci se pregăteau acolo. Am discutat cu persoanele implicate, cu Florin Bercean și Gianina Andreica. N-am găsit nicio probă care să dovedească aceste tratamente. Ne vom prezenta însă săptămâna viitoare în fața Comitetului Olimpic, unde s-a deschis o investigație, și vom oferi toate explicațiile necesare", a punctat Gușă.

Iar rusul Soloveicik a avut un discurs similar: "În familia judoului se pot întâmpla și lucruri negative. Ar trebui să ne asigurăm însă că aceste chestiuni s-au petrecut. Aș prefera însă acum să vorbesc despre lucrurile frumoase din judoul românesc, unde există personalități precum Croitoru, Dumitru sau Chițu".

"Vom comenta fiecare caz în investigația de la COSR"

Ulterior, pentru GSP, Gușă a detaliat poziția FRJ: "Părerea fetelor va conta din momentul în care nu voi fi mulțumit de raportul intern pe care-l voi primi. Dar cred că e destul de concludent, fiindcă sunt amănunte care nu corespund realității, acte de indisciplină, chestiuni neconforme cu statutul judokanilor. Dacă ele ar fi avut ceva de spus, mi-ar fi înaintat un memoriu. Am toată disponibilitatea de a discuta cu oricine. Nu m-a mulțumit opțiunea lor de a-și exprima opiniile în public".

El a completat că "voi comenta fiecare caz în parte în fața Comitetului Olimpic. Ne-au invitat și, chiar dacă e o instituție care nu are autoritate juridică asupra federației, vreau să respect spiritul olimpic. Vom merge acolo, și eu, și domnul Bercean, vom explica punctul nostru de vedere la o masă cu personalități din sportul românesc".

"N-a existat decât bătaia de pe tatami"

Cum explică șeful FRJ multitudinea de mărturii despre regimul de teroare de la Cluj? Îl îngrijorează numărul tot mai mare al vocilor care reclamă bătăile și umilirea practicate la lotul olimpic?

"E spiritul de turmă. Nu-mi ridică niciun semn de întrebare aceste declarații. Nimeni nu e bucuros de succesul altora, nimeni nu decontează trecutul. Bătaia în judo este doar pe tatami, după care te îmbrățișezi, te saluți. Alte bătăi nu au avut loc. De când a apărut însă mirajul mass-media, fiecare vrea să devină celebru fără să vină cu dovezi. Mi-a părut rău, de exemplu, că un părinte din Norvegia, George Rotaru, a comentat fără să aibă el ce să caute în acest subiect. Sportivul ar fi avut tot dreptul. Pe băiat, Rareș, îl cunosc, e la aceeași categorie cu fiul meu. Din păcate, nu se mai pregătește suficient în ultima vreme".

 

"Nu e în regulă această mediatizare. Gâlceava internă din judo durează de 10, 20 de ani, iar pe mine mă deranjează. Ședințele Comitetului Director sunt deschise pentru oricine din fenomen are ceva de spus"Cozmin Gușă, președinte FRJ

"E o sarcină ingrată a antrenorilor să-i disciplineze pe sportivi, în interesul cărora lucrează. La competițiile importante, tehnicianul ia doar 10-20 la sută din premii, iar laureatul olimpic încasează o indemnizație între 2.500 și 4.000 de euro pe lună, toată viața, fără ca antrenorul să mai beneficieze de ceva"Cozmin Gușă, președinte FRJ

"Ditan nu vrea decât să facă scandal pe spatele judo-ului"

La GSP Live, Cătălina Rob Ditan, prima sportivă care a vorbit despre agresiunile suferite la lot, îi transmisese un mesaj șefului FRJ: "Să mai lase diplomația și să gândească și cu sufletul".

Răspunsul lui Gușă: "Îi doresc sănătate și succes, dar nu am auzit de niciun succes al ei în judo. Dacă dorea să-și obțină dreptatea, venea cu părinții la mine, nu la ziar. În rest, n-o bănuiesc decât că vrea să facă un scandal public pe spatele judo-ului, al federației".

Șeful MTS: "Am cerute amănunte la FRJ, acuzațiile nu pot fi ignorate"

Ministrul Tineretului și Sportului, Bogdan Matei, a anunțat ieri pe pagina de Facebook a instituției că "am cerut directorului nostru general să solicite oficial Federației Române de Judo amănunte și un punct de vedere.

Acuzațiile transmise prin presă de către sportivele de acolo sunt prea grave pentru a fi ignorate, chiar dacă, din păcate, victimele nu au făcut plângeri sau reclamații, așa cum ar fi fost normal. Am vorbit astăzi și cu președintele federației internaționale, Marius Vizer. Suntem pe aceeași lungime de undă și nu vom tolera niciun fel de abuzuri în măsura în care acestea se confirmă".

  • Cunoști cazuri de abuz în sportul românesc juvenil? Scrie-ne povestea ta într-un mesaj pe www.NuAbuz.ro. Noi o vom verifica si o vom publica, pastrand confidentialitatea surselor

CITEȘTE TOATE MĂRTURIILE FETELOR AGRESATE LA LOTUL DE JUDO:

EXCLUSIV A șasea victimă povestește coșmarul trăit la lotul olimpic de judo: ”Îmi striga în sală: «În ce gaură mai ești tu virgină?»”

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (31)
deva1
deva1  •  10 Decembrie 2018, 17:23

o cacialma arangata de trustul gazetei si unde e bagat la inaintare pe justin gafiuc, un om incapatant in sens negativ, care face mult rau lui Guse, lui Bercean si F R Judo si judoului romanesc. niste neadevaruri care sunt produse pentru a distruge acum in post si ajunul Nasterii Domnului sportul acesta greu dar frumos.

649127862095673
Dan Jack  •  08 Decembrie 2018, 10:50

gUSA UN FILORUS pus langa alt filorus de cercuri antiatlantiste si ANTI NATO din RO...un autointitulat analist ce se da singur in direct la TV de fu...fardelele trecute pe sub birouri.

112383043130512
Corneliu Brincoveanu  •  08 Decembrie 2018, 08:58

Gusa nu are nimic in comun cu sportul ! El a ajuns in fruntea federatiei de judo prin masinatiuni ! El va trebui demis din aceasta functie de catre ministrul sporturilor , iar federatia reasezata pe criteriul valorii si al onoarei ! Gusa nici ca om nici ca entitate conducatoare nu merita respect , priviti cum incearca precum un hot de buzunare sa nege realitatea ! A fost prins asupra faptului si cu tupeu si obraznicie , neaga ! Adica, toate fetele si familiile alea mint, numai Gusa si pitecantropii de la Cluj au mainile si constiinta nepatate! Sa fim seriosi !!!

Vezi toate comentariile (31)
Comentează