GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  U CLUJ - CFR CLUJ

Cum "citeşti" 63 de meciuri fără să te plictiseşti » "Cluj contra Cluj", istoria celui mai vechi derby local din România

Articol de GSP - Publicat sambata, 01 decembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 30 noiembrie 2012 20:06

Înainte de "era Cadu" şi departe de haosul în care se zbat astăzi studenţii, s-a scris istoria unor meciuri fabuloase şi a respirat o rivalitate frumoasă, începută cînd "murea un imperiu şi se năştea o ţară nouă"


Înainte de orice, proiectul "Cluj contra Cluj" este unul necesar: nu doar că povesteşte istoria celui mai vechi derby local din România, care se mai dispută şi azi, dar vine să fundamenteze rivalitatea contemporană. Aprinde lumina, sub duşmănie şi huliganism, peste temelia istorică a întîlnirilor începute în 1920, cu un meci între studenţi şi muncitori. Scris de doi suporteri declaraţi, unul al "şepcilor roşii" şi altul al "feroviarilor", volumul e viu şi deopotrivă riguros.

Exista viaţă înainte de Walter şi Paszkany!
Povestea derby-urilor e organizată în perioada interbelică, cea comunistă şi epoca de după 1991: anul cînd "U" şi CFR se înfruntă pentru prima oară după Revoluţie. Capitolele sînt completate de o anexă cu date statistice, curiozităţi şi o cronologie sumară a fotbalului clujean. Dar nu structura cărţii cucereşte, cît modul de prezentare al fiecărei partide. Te gîndeşti că nu e genul de carte pe care s-o citeşti cap coadă, ci mai degrabă un material de consultat. În fond, e istoria fiecărui meci dintre aceleaşi echipe!

"Avem un derby mai vechi decît istoria unor ţări. Bunicii noştri au tropăit în tribune de lemn, înainte să plece la război. Apoi, copiii lor au coborît din Dacii în faţa stadioanelor de beton, pentru a-şi lua raţia de libertate, lungă de 90 de minute, plus prelungiri. Acum, noi ne scandăm insomniile sub miile de lucşi care luminează curţile sportului-rege din oraş"
Tiberiu Fărcaş şi Bogdan Stanciu

Ei bine, formula autorilor e seducătoare pentru fiecare partidă în parte: un teren pe care sînt prezentate datele întîlnirii şi echipele, un text care îmbină savuros cronica şi ecourile în presa vremii, lămureşte contextul fotbalistic şi deseori punctează atmosfera oraşului din rîndul suporterilor. Iar la finalul fiecărui material, o casetă cu informaţii inedite: inaugurarea tabelei electronice de pe "Municipal", reacţia spumoasă a lui Sdrobiş, antrenor la U în 1991, sau defilarea de 23 august la care jucătorii echipelor participau împreună!

Emoţionează numele, dar unde sînt chipurile?
Cei tineri vor vedea că înainte de Sougou şi Viorel Dinu au existat Mihai Adam, Ivansuc şi Ţegean. Că au existat noncombaturi, acuze de blat, răsturnări dramatice şi dueluri ale antrenorilor precum Ştefan Dobay - Ştefan Kovacs, în 1957. Ori că în '79, CFR a jucat pe o primă de 5.000 lei la victorie, cînd salariul mediu nu sărea de 2.500. Însă nu-i doar savoarea unor epoci apuse, ci transformarea inevitabilă şi constantă pe care a suferit-o acest derby.

Minusurile cărţii se strîng, majoritatea, în dreptul capitolului grafic. Fotografiile au dimensiuni meschine, sînt reproduse într-o cantitate infimă şi la o calitate dezamăgitoare. Ai senzaţia că asculţi spovedania unui bătrîn înţelept cu tinereţe de film american, dar toate s-au petrecut într-un timp cînd nu exista aparat foto! E nevoie, fără îndoială, de un volum, poate unul care să conţină exclusiv imagini, şi care să acopere ca un mal drept, cu chipurile eroilor, apa cînd tulbure, cînd senină, a acestui meci început în 1920.

"Cluj contra Cluj"
Autori: Tiberiu Fărcaş, Bogdan Stanciu
Editura: Eikon, 2012, 156 pagini
Preţ: 10 RON

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
walhalla
walhalla  •  01 Decembrie 2012, 15:50

Se va stinge curand si acest "derby local", ca cel dintre "Poli" Timisoara si UTA Arad.

romanescu
romanescu  •  01 Decembrie 2012, 04:22

..petrecut la Universitatea Babes-Bolyai. In vremuri apuse , eram prieteni , eram frati . Acum , oameni rai din lumea rea ne tot atin cararea . QUI PRODEST ? Clujului meu iubit , in nici un caz . Ce n-as da sa revad acele vremuri !!!!

romanescu
romanescu  •  01 Decembrie 2012, 04:18

Sigur , pentru romanii din alte parti ale tarii asta nu inseamna mare lucru ! Dar, pentru mine , inseamna mai mult de o juma' de secol , inseamna multa vreme scursa pe apa Somesului . Chiar daca o parte din sangele meu este "alb-visiniu", recunosc ca cealata parte este "alb-negru". Voi, stelistii va iubiti Ghencea , voi rapidistii , Giulestiul, voi ,dinamovistii , Stefan cel Mare, EU, iubesc Gruia , dar si Parcul Central ! Cum sa nu fie asa , atunci cand , pentru mine "Iarba verde de acasa" este gazonul stadionului "Dr. Radulescu", cand familia mea este ingropata in cimitirul Crisan de langa stadion, cand , "juventutea mea studenteasca" s-a

Vezi toate comentariile (3)
Comentează