GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  FCSB

VIDEO Dezbaterea zilei, 5 august » Va reuși să rămână FCSB un club care contează, avându-l pe Gigi Becali patron și antrenor? De la „FCSB va dispărea în 2-3 ani" la „va fi în lupta la titlu în fiecare sezon"

„Dezbaterea zilei” din 5 august aduce în prim-plan situația unică de la FCSB, unde finanțatorul Gigi Becali și-a depășit de mult atribuțiile. În perioada recentă, imixtiunea lui a căpătat noi proporții.
„Dezbaterea zilei” din 5 august aduce în prim-plan situația unică de la FCSB, unde finanțatorul Gigi Becali și-a depășit de mult atribuțiile. În perioada recentă, imixtiunea lui a căpătat noi proporții.

Articol de GSP - Publicat joi, 05 august 2021 12:00 / Actualizat joi, 05 august 2021 12:02

„Dezbaterea zilei” din 5 august aduce în prim-plan situația unică de la FCSB. Discutăm azi despre cum vor evolua lucrurile în acest club captiv în mâinile și în toanele propriului patron așa cum nu mai e nicio altă grupare.

"În lumina evenimentelor recente de la FCSB, cu performanțe mărunte sau inexistente și imixtiuni fără perdea în treburile echipei, au apărut două curente de gândire. Unul spune că în ritmul ăsta FCSB se îndreaptă spre pieire, celălalt spune că echipa va rămâne fără probleme una care să conteze. Aceasta este, deci, întrebarea Dezbaterii de azi: va reuși FCSB să rămână un club care contează, deși merge din eșec în eșec, iar Gigi Becali este și patron, și antrenor, și scouter, și de toate în clubul acesta?”, a fost dezbaterea lansată de Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor. 

Țepelin a explicat și contextul: "Să lămurim și de ce vorbim atât de mult despre acest club? Răspunsul e simplu: pentru că are cei mai mulți susținători - nu e o presupunere, ci o realitate. Oricât de paradoxal poate părea, ultimul sondaj cu adevărat relevant pe această zonă spunea că 40% dintre microbiștii român o susțin pe FCSB , adică mai mult decât următoarele 5 echipe la un loc. La fel de adevărat este că FCSB nu e genul de club care îți poate fi indiferent, deci e de presupus că toți ceilalți 60% sunt, într-o măsură sau alta, rivali activi ai FCSB-ului, toți sunt oarecum interesați de cum merge FCSB-ul". 

În studioul Gazetei, alături de Cătălin Țepelin, au participat la Dezbaterea Zilei jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, sprijiniți cu argumente de invitații Valeriu Iftime, respectiv Mircea Rădulescu.

VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 5 august » Va reuși să rămână FCSB un club care contează, cu toate imixtiunile lui Gigi Becali?

CONTRA » Remus Răureanu: „FCSB ar putea chiar să dispară în 2-3 ani”

  • „Eu nu văd cum FCSB ar rămâne în continuare un club important. Ar sfida și tradiția sportivă, dar și logica. În ultimii ani a pierdut numele, emblema, o parte din suporteri.
  • Duminică seară, când Becali a schimbat 3 jucători dintr-un foc, mi-a părut bine că FCSB nu va juca în grupele Conference League, pentru că nu e în regulă ca UEFA să finanțeze așa ceva. Nu e în regula ca după ce i-a finanțat pe Adamescu și pe Bucșaru, care au încasat premiile și au fugit cu ele, să finanțeze acum și fantezia unui om care se crede călugăr, profet și stăpân de sclavi.
  • Mă aștept ca suporterii să se îndepărteze și ei în timp. Clubul nu mai are niciun miez. Mi se pare tot mai greu, ca pasionat de fotbal, să te legi de FCSB. Să fii susținătorul unui delir. Auzim discursurile de după meciuri, care jignesc jucătorii, jignesc ideea de sport. Nu ai cum să simți că ai o conexiune cu o astfel de societate, care te ignoră, te sfidează.
  • Becali nu ține cont de nicio regulă, el nu vrea nume, nu vrea galerie, nu vrea performanțe. Bravează, dar sună rău. Tu, dacă ești suporter, suferi pentru rezultate. Nu te interesează că are Becali 8 milioane în cont.
  • Un eșec în procesul cu CSA Steaua, în care se cer 36 de milioane de euro, ar duce la faliment. FCSB ar putea să dispară într-un an, doi, trei. Nu i-ar plânge nimeni de milă. Mi se pare un scenariu foarte posibil.
  • Au fost și sunt tot mai mulți fani ai celor de la FCSB tentați de planul Armatei. Vor fi și mai atrași când echipa va veni în prima ligă, în Ghencea, cu glorii în tribune, cu numele Steaua, nu ai putea să rămâi neutru.

Devine un caz periculos. Cred că nu iese nimic bun. El o face din ambiție, presa o să îl bușească de toate colțurile... E păcat. E ambiția dânsului să arate că e cineva. Are ceva, un mic diavol, cum zic eu. Face multe în virtutea unor trufii neomenești. Când vezi vă ești la malul prăpastiei, că ești împotriva oricărui curent firesc din lumea fotbalului și mergi în continuare cu schimbările astea.... 

Îl faci de râs pe antrenorul ăsta, săracu'. E subțire ca o coală de hârtie, îl mănâncă presa acum. E un sâmbure de adevăr care face un mare deserviciu imaginii fotbalului. FCSB e o echipă bună, cu copii valoroși. O zi pot juca bine, alta mai puțin bine, dar acest tip de acțiune e dăunător fotbalului. 

Clubul nu moare așa ușor, dar nu cred că va mai face performanța dorită. E greu cu tipul ăsta de implicare, când faci echipa de la televizor, fără o școală.  
- Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani

PRO » Dan Udrea: „Cât timp vinde jucători cu 13 milioane, FCSB va conta”

  • „Ce înseamnă ca un club să conteze? Să te bați la titlu an de an, să fii stabil financiar. Iar astea sunt foarte ușor de obținut pentru FCSB, în ciuda modului în care Gigi Becali conduce clubul. În ciuda faptului că nu a mers în Europa, FCSB a rămas în ultimii ani un club foarte stabil financiar. Chiar și în această vară a reușit să atragă jucători pe care alte cluburi, ca Universitatea Craiova, nu ar fi reușit să-i ia. FCSB plătește sume de transfer, plătește salarii mari, prime de instalare.
  • Având jucători de valoare, echipa trece cumva peste imixtiunile lui Gigi Becali. Anul trecut, FCSB a avut momente în care juca un fotbal foarte bun, era favorită la titlu. Iar lucrurile erau la fel, Becali făcea schimbările din fotoliu! Dacă nu ar fi marcat Burcă în minutul 90, în FCSB- CFR, poate era campioana en-titre.
  • Da, lucrurile se deteriorează din perspectiva modului în care Becali intervine, tot mai la vedere. Dar în ultimii ani a fost mereu pe 2. A fost acolo ducând lupta la titlu, aproape de ultima etapă. Acum 4 ani, dacă ne gândeam cum ar arăta acest club fără calificări în grupele cupelor europene, am fi spus că va intra în faliment. Iată, nu s-a întâmplat falimentul. Nu doar că nu s-a întâmplat, dar FCSB îl vinde pe Man cu 13 milioane de euro, record în România. Nimic nu prevestea un astfel de transfer, pentru că nici echipa nu a avut performanțe, nici Man nu a rupt norii pe la națională sau prin Europa.
  • Acum refuzi 8 milioane pentru Moruțan pentru că ești stabil financiar. Dacă ar avea nevoie de bani, ar obține câteva milioane bune pentru Moruțan, bănuiesc că ar lua la fel și pentru Olaru. FCSB își permite apoi să reîmprospăteze lotul, pentru că are bani. Poți să mergi la Viitorul, la Sepsi, chiar și la Dinamo, să iei ce jucători vrei. Pe Sorescu nu l-a vrut Gigi, deși l-ar fi putut lua. 
  • În România nu e greu să fii sus. Dacă ai bani reușești asta. Evident, ne punem întrebarea ce s-ar întâmpla dacă acolo ar fi lăsat să lucreze un antrenor profesionist, un Boloni, un Olăroiu.
  • Evident, acel proces de care vorbea Remus va avea greutate. Când va exista o decizie definitivă că trebuie să achite 36 de milioane de euro, lucrurile sunt închise. Dar pe configurația actuală, cred că FCSB se va bate în continuare la titlu în următoarele sezoane”.

E o problemă la care am meditat și eu. Pentru că patronul tot timpul a spus că pe banii lui face ce vrea, m-am gândit dacă lucrurile stau chiar așa. Că merg în faliment sau în progres, e treaba lor. Dar de aia avem Federație și Ligă, ca să gestioneze bunul mers al competițiilor. Nu e păcat de suporterii ăștia, de oamenii ăștia care vin la stadion? Nu trebuie să le dăm jocuri de valoare, jucători buni capabili de performanțe? Dar oamenilor le e frică să intervină la FCSB.
- Mircea Rădulescu

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „FCSB e un fel de junk-food al fotbalului. Produsul e nociv, dar e consumat în cantități industriale. Lumea îi face audiență lui Becali, care a transformat clubul într-un reality-show”

  • „FCSB va rămâne un nume relevant în peisaj în continuare. În primul rând pentru că stadardele fotbalului nostru sunt scăzute. Nu e ca și cum etica și regulile sunt respectate cu sfințenie peste tot. E un mediu propice pentru tot felul de combinații și cârpeli, iar Gigi Becali este un bun exponent al acestui mediu.
  • Al doilea argument ar fi că circul produs de Becali e un produs foarte consumat. Ce se întâmplă la FCSB nu le este indiferent nici celor care susțin echipa, nici celor care o detestă. Prin urmare, toată lumea consumă produsul lui Becali. Nu e un produs bun, ba din contră, e nociv. Dar e consumat. FCSB e un fel de junk-food al fotbalului. 
  • Prin implicarea asta brutală și fără perdea, Becali a mai adăugat niște ingrediente care îi vor garanta audiența. El a transformat clubul într-un reality-show. Și formatul ăsta de televiziune, deși detestat la nivel declarativ de toată lumea, a avut mereu succes mass-market în România. Ba chiar succesul a fost mai răsunător cu cât scenariul a fost mai intruziv în aceste reality-show-uri de TV. Iar fotbalul nu e diferit.  
  • Așadar, Gigi Becali își conduce echipa în văzul lumii și lumea îi face rating. Un club cu rating rămâne un produs vandabil, iar Gigi, dincolo de foarte multele rele pe care le-a făcut și le face în fotbal, rămâne un negustor care știe să își vândă marfa. 
  • Deci nu văd vreun pericol ca FCSB să ajungă un club oarecare de play-out decât în eventualitatea în care acel proces cu Armata va fi pierdut și Becali va trebui să plătească despăgubiri de zeci de milioane. Până atunci, FCSB va rămâne în picioare, chiar dacă pe dinăuntru e un club bolnav”.

Mai rezistă FCSB la nivel înalt cu Gigi Becali patron-antrenor?

DA
NU

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi și alte ediții din Dezbaterea Zilei: 

Dezbaterea zilei, 2 august » Cine e de vină pentru prestația dezamăgitoare a naționalei U23 la Jocurile Olimpice?

Dezbaterea zilei, 16 iulie » Va reuși Dario Bonetti la Dinamo?

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (124)
luisharcsa
luisharcsa  •  08 August 2021, 19:19

Atata timp cat exista gee-gee, exista si efsiesbi. Daca dispare gee-gee, dispare si efsiesbi. simplu

2241208129271030
Tudor Mihai  •  08 August 2021, 04:22

FCSB va rezista cu *** manager încă mult timp. Pentru că există o calitate incontestabilă a jucătorilor. Însă nu va pupa prea curând campionatul. Iar dacă o va face, acea echipă va avea nevoie de un antrenor adevărat, pentru că va fi capabilă de o performanță uriașă, poate chiar ca în 2006, din moment ce au putut lu campionatul singuri. Oricum, cât timp se va amesteca ***, FCSB va alerga de una singură și va ieși pe locul 2.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ripensistu
ripensistu  •  07 August 2021, 20:13

fecesebeaua e rusinea mileniului.

Vezi toate comentariile (124)
Comentează