GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

Ziarist din New York despre investigațiile GSP: „Mărturie despre jurnalismul de teren, cel al «pantofilor tociți», un elogiu al celei de-a patra puteri în stat”

Articol de - Publicat miercuri, 07 aprilie 2021 14:09 / Actualizat miercuri, 07 aprilie 2021 14:15

Brent Lang, editor al revistei The Variety, l-a intervievat pe Cătălin Tolontan, jurnalistul Gazetei, publicație a cărei muncă e numită de ziaristul american „coloana vertebrală a filmului «Colectiv»”.

Jurnalistul Brent Lang, editor al revistei The Variety, a publicat ieri un articol despre munca ziariștilor români surprinsă în documentarul „Colectiv”.

Realizat de Alexander Nanau, Colectiv este al doilea film din istoria premiilor Oscar care este nominalizat la categoria Documentar și la cea de Film Internațional.

Tolontan i-a dezvăluit lui Lang că inițial echipa GSP refuzase propunerea lui Nanau de a fi filmată munca redacției în timpul investigațiilor la care ziarul lucra. „Am avut o mulțime de rezerve. Trebuia mai întâi să ne protejăm sursele!”, spune Tolontan.

După ce echipa ziarului a primit toate asigurările că echipa de producție nu va influența munca jurnaliștilor. Iar la final vor primi varianta finală a filmului, doar ca să se asigure că nu fi expuse informații și numele unor surse. Apoi, redacția a oferit acces echipei de filmare. Această echipă a fost una redusă, un om sau cel mai mult trei oameni.

Jurnalistul Brent Lang, scrie în The Variety: „Poate că cel mai uimitor lucru este că această uriașă poveste națională nu a fost expusă de un reporter politic, ci de unul dintre principalii jurnaliști sportivi ai țării. Imaginați-vă, dacă vreți, comentatorul sportiv Skip Bayless postând exclusivități despre scandalul Trump-Ucraina, pe lângă faptul că oferă comentarii la ESPN”.

Tolontan: „«Colectiv» nu este despre sistemul de sănătate și nici despre corupție”

„Dar liniile par mai estompate în România, unde Tolontan a scris despre un caz unde a fost implicat și Gică Popescu, căpitanul echipei naționale de fotbal a țării, precum și Monica Iacob Ridzi, ministrul tineretului și sportului. Aceste povești au scos la iveală scandaluri de corupție care au dus în cele din urmă la închisoare”, mai scrie Lang.

„Pentru mine «Colectiv» nu este despre sistemul de sănătate și nici despre corupție. Este vorba despre democrație. Jurnaliștii și cetățenii trebuie să fie implicați. Doar atunci un Guvern va înregistra progrese”, spune Tolontan.

Am făcut investigații timp de 25 de ani despre politicieni sau oameni din sport. Suntem imparțiali și echilibrați în relatarea noastră. An de an, facem această muncă și câștigăm încrederea cititorilor noștri, pentru că ei văd că obținem rezultate.
- Cătălin Tolontan, editor coordonator Gazeta Sporturilor-Libertatea

În cadrul dialogului cu Brent Lang, Tolontan a ținut să precizeze: „Nu sunt un erou! Adevărații eroi sunt oamenii care vorbesc cu presa, medicii, victimele și familiile acestora. Profesia noastră este riscantă, dar este riscant să fii și șofer de taxi în New York”.

Tolontan speră să participe la ceremonie personal, dar nu este sigur dacă restricțiile COVID îl vor împiedica să facă călătoria la Los Angeles. Dacă merge pe covorul roșu, s-ar putea să se regăsească față în față cu Aaron Sorkin.
- Brent Lang

Jurnalistul Gazetei a spus că nu știe dacă va ajunge la Gala Oscar din 25 aprilie, dar că este onorat că este pe aceeași listă, „desigur una foarte lungă”, cu nume precum Aaron Sorkin, autorul serialului său preferat: „The West Wing” - „Viața la Casa Albă”. Aaron Sorkin este anul acesta nominalizat la Gala Premiilor Oscar de la Los Angeles cu „The Trial of the Chicago 7”.

Cea de-a 93-a gală de decernare a Premiilor Oscar va avea loc pe 25 aprilie la Los Angeles. Gala va fi transmisă în direct în peste 225 de ţări din întreaga lume.

Citește și alte articole despre #colectiv

Colectiv la Oscar! În sfârșit România nominalizată, iar Gazeta Sporturilor e prima publicație de sport a lumii care ajunge pe covorul roșu!

Curg mesajele după dubla nominalizare Oscar a documentarului „Colectiv”: „Una dintre cele mai semnificative lucrări de jurnalism”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
elgabri
elgabri  •  07 Aprilie 2021, 15:38
Postat de blochin pe 07 Aprilie 2021, 15:33

Pacat ca e un nou film despre 'cat de naspa e Europa de Est'. Astea le plac la americani. Daca era un film pozitiv despre Romania nu-l baga nimeni in seama. Ceea ce nu intelege Tolontan and Co este ca filmul lor perpetueaza niste preconceptii, le confirma americanilor exact ceea ce credeau deja.

Preconceptii care le au si despre ei care traiesc intr o bula umflata de media dar cand se vor trezi la realitate va fi prea tarziu

blochin
blochin  •  07 Aprilie 2021, 15:33

Pacat ca e un nou film despre 'cat de naspa e Europa de Est'. Astea le plac la americani. Daca era un film pozitiv despre Romania nu-l baga nimeni in seama. Ceea ce nu intelege Tolontan and Co este ca filmul lor perpetueaza niste preconceptii, le confirma americanilor exact ceea ce credeau deja.

10218332765774770
Cristian Tataru  •  07 Aprilie 2021, 15:28

"După ce echipa ziarului a primit toate asigurările că echipa de producție nu va influența munca jurnaliștilor. " Poate ca un corector care sa stie oleaca de gramatica nu v-ar strica. Sau o "minte limpede" mai calificata, pentru ultima corectura. Daca mai exista asa ceva in jurnalismul de azi.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează