1 comentarii. Scrie și tu!

Cele mai tari 10 "duble" din fazele finale ale Ligii Campionilor

Reveniri fantastice, goluri marcate în ultimele minute, meciuri decise în prelungiri: de la Leeds - Depor până la "cel mai spectaculos meci din istorie"

Articol de
marti, 04 aprilie 10:24

CUPRINS:
Doar o săptămână a mai rămas până la "sferturile" Ligii, meciuri care anunţă un spectacol total.
 Top 10 cele mai disputate dueluri din fazele finale ale Ligii Campionilor, cu Real - Manchester în prim-plan
 Surprize mari pe următoarele locuri, unde nu putea lipsi nici celebrul 4-4 dintre Chelsea şi Liverpool

 Care sunt cele mai spectaculoase " duble" din fazele finale ale Ligii Campionilor? GSP.RO a rememorat cele mai tari 10 astfel de dueluri înainte de şocurile Juventus - Barcelona şi Real Madrid - Bayern Munchen din sferturile competiției-regină a fotbalului european de club.



10) Străluceau în 2001: Leeds - Deportivo 3-0, 0-2

 Două dintre echipele care stârnesc încă pasiuni, deși și-au pierdut strălucirea de pe vremuri. Leeds nu mai e în Premier League, în timp ce Deportivo se zbate în zona retrogradării în La Liga. Dar acum mai bine de 15 ani, cele două erau echipe extrem de spectaculoase. Astfel au fost şi cele două meciuri din sferturile Ligii Campionilor din 2001. Leeds i-a spulberat pe spanioli pe teren propriu, scor 3-0, după un duel entuziasmant.

La fel a fost şi returul, de această dată cu Super Depor în rol principal. Djalminha a deschis repede scorul, iar Diego Tristan l-a majorat în repriza secundă. Chiar dacă a forţat o intrare în prelungiri, Depor nu a mai reuşit să puncteze măcar o dată. Totuşi, 3 ani mai târziu, SuperDepor a reuşit una dintre cele mai importante reveniri din istoria fotbalului împotriva lui AC Milan

 9) Şoc în sferturile din 2010: Bayern Munchen - Manchester 2-1, 2-3 

Manchester a părut echipa mai bună pe parcursul ambelor jocuri, dar Bayern şi-a luat din nou revanşa după finala de coşmar din 1999 când a primit două goluri în prelungiri şi a pierdut trofeul. Rooney a deschis scorul, dar golurile lui Ribery şi Olici din ultimele 15 minute le-au adus o victorie nesperată bavarezilor.

În retur, englezii au început senzaţional, având 2-0 în minutul 7 după reuşitele lui Gibson şi Nani. Acelaşi portughez a dus scorul la 3-0 în minutul 41, însă din acel moment totul s-a schimbat. Olic a readus-o pe Bayern cu şanse la calificare înainte de pauză şi lovitura de graţie a dat-o Robben cu 15 minute înainte de final. Nemţii s-au calificat datorită golurilor mai multe marcate în deplasare.

Manchester a rămas cu cel mai frumos gol al "dublei", marcat de Nani cu un superb călcâi.

 8) Derby din Premier League: Arsenal - Liverpool 1-1, 2-4 

Liverpool avea să meargă în semifinalele Ligii la un an după finala pierdută cu Milan la Atena. A întâlnit-o pe Arsenal, echipă care a fost mai bună în tur, pe Emirates, dar Liverpool a profitat de o greșeală și a plecat de la Londra cu un egal: 1-1.

Nebunie de meci pe Anfield însă, unde am asistat la 6 goluri spectaculoase: Diaby a deschis rapid scorul pentru ”tunari” (13), iar Hyypia a egalat după ce s-a scurs o jumătate de oră. ”El Nino” Torres face 2-1, dar Arsenal răspunde în minutul 84 prin Adebayor, moment în care oaspeții erau calificați. S-au simțit așa doar un minut: Steven Gerrard a egalat (85), iar Ryan Babel a completat tabela în prelungiri: 4-2.

7) Erou la penalty-uri » Optimi: Fenerbahce - Sevilla 3-2, 2-3 (3-2 pen.)

Puţină lume îşi mai aduce aminte de "dubla" dintre Fenerbahce şi Sevilla din 2008. Turcii, cotaţi cu a doua şansă, au câştigat meciul tur cu un gol marcat în minutul 87, scor 3-2. Chiar şi aşa, tot Sevilla era favorită la calificare pe "Ramón Sánchez Pizjuán".

Şi calificarea părea jucată, mai ales că spaniolii controlau jocul. Au condus cu 2-0 şi 3-1, suficient pentru sferturile Ligii Campionilor, dar un nou gol pe final, de această dată în minutul 80, a dus meciul în prelungiri. Nimeni nu a mai forţat, s-a ajuns la penalty-uri, acolo unde Volkan a apărat de 3 ori pentru o calificare istorică.

6) Déjà vu după Mourinho: Inter - Bayern 0-1, 3-2

După şocul din 2010 cu Manchester United (locul 9 în top), Bayern s-a găsit la un singur an distanţă în postura echipei care pierde neaşteptat calificarea. La doar 9 luni după ce italienii câştigaseră Liga chiar în faţa lor. Fără Mourinho, plecat la Real Madrid, Inter a pierdut acasă, scor 0-1.

Lucrurile păreau să se îndrepte către o calificare fără probleme a lui Bayern pe teren propriu. Gomez şi Muller au făcut 2-1 după ce Eto'o a deschis scorul, dar Sneijder ('63) şi Pandev cu două minute înainte de final au adus o calificare senzaţională. Pentru Inter, Chivu a jucat până în minutul 87, în timp ce Kharja, fostul jucător al Stelei, a intrat în prelungiri.

gettyimages 110128186

5) Show Lewandowski în semifinale: Dortmund - Real 4-1, 0-2

"Galacticii" erau mari favoriţi înaintea acestei "duble". Dar polonezul Lewandowski a realizat o performanţă galactică. A deschis scorul repede, iar Cristiano Ronaldo a egalat până la pauză. Repriza secundă a însemnat însă un tăvălug polonezo-german la poarta spaniolilor. Lewa a mai marcat de 3 ori şi a dus scorul la un neverosimil 4-1.

În retur, spaniolii au sperat doar în ultimele 5 minute. Benzema ('83) şi Ramos ('88) au adus o şansă mică pentru calificare, insuficientă însă până la final.

Tot în acel an în semifinale, Bayern a eliminat-o pe Barcelona cu un devastator 7-0 la general. Bavarezii aveau să câştige trofeul, scor 2-1.

4) Noroc înainte de noroc în 1999: Juventus - Manchester United 1-1, 2-3

Englezii căutau primul trofeu european după 31 de ani, dar în semifinalele din 1999 întâlneau marele Juventus. Conte a deschis scorul pe Old Trafford şi doar ghinionul a făcut ca torinezii să nu plece cu o victorie din Insulă. O pasă a lui Beckham către Giggs în minutul 92 i-a readus pe englezi în cărţile calificării.

Returul a fost de poveste, Inzaghi a făcut "dubla" după doar 11 minute, dar Manchester avea să egaleze până în minutul 35 prin Keane şi Yorke. Pe final, când Juventus forța reușita accederii în finală, Andy Cole a punctat pentru 3-2. Finala din acel an a fost meciul celebru cu Bayern [2-1, golurile date în prelungiri de Sheringham şi Solskjær]

3) Drama din minutul 91: Juventus - Bayern 2-2, 2-2 (2-4 după prelungiri)

Una dintre cele mai spectaculoase duble eliminatorii din Liga Campionilor a avut loc chiar anul trecut, în optimi. Sorţii le-au adus faţă în faţă pe Juventus şi Bayern, cu germanii pornind ca favoriţi. Muller şi Robben au punctat la Torino şi totul părea încheiat după nici 60 de minute. Totuşi, Dybala şi Sturaro au marcat şi torinezii sperau în retur.

Iar acolo au început entuziasmant, cu goluri Pogba şi Cuadrado în prima jumătate de oră. În acel moment, Bayern trebuia să marcheze de două ori pentru a merge măcar în prelungiri. Lewandowski a redus din diferenţă, iar dramatismul a apărut. Ratări mari de ambele porţi, dar golul a venit până la urmă de la acelaşi Muller, în minutul 91.

În prelungiri, oarecum previzibil, Juventus nu a mai rezistat presiunii şi a mai primit două goluri. Thiago şi Coman au adus calificarea lui Bayern în sferturi.

2) "Trăiască fotbalul": Liverpool - Chelsea 1-3, 4-4

Chelsea și Liverpool au pus în scenă una din cele mai spectaculoase duble din Champions League în sferturile din 2009: s-au marcat nu mai puțin de 12 goluri! ”Cormoranii” au început bine pe Anfield și au deschis scorul prin Fernando Torres, însă Chelsea a întors repede scorul. Ivanovici a intrat în teren și a reușit să egaleze. Tot Ivanovici a făcut dubla pe Merseyside, pentru ca Drogba să stabilească scorul final.

„Trăiască fotbalul” titra presa internațională după returul de la Londra, unde Liverpool și Chelsea au readus spectacolul la el acasă: un 4-4 nebun! Aurelio a deschis scorul după un șut magnific de la distanță, Alonso a făcut 2-0 pentru ”cormorani”, iar suporterii lui Liverpool credeau într-o revenire. Reina a gafat însă monumental, Drogba a profitat, pentru ca 5 minute mai târziu Alex să egaleze 2-2.

Lampard a marcat și el cu un sfert de oră înainte de final, dar meciul nu era terminat. Lucas a tras de la 25 de metri, 3-3, iar Kuyt a aruncat stadionul în aer (83), 3-4. În acel moment, un gol ar fi însemnat eliminarea londonezilor. Liverpool s-a deschis total, iar căpitanul, Lampard, a bifat dubla și a trimis-o pe Chelsea mai departe.

1) "Cel mai bun meci din istorie": Real Madrid - Manchester 3-1, 3-4

Cea mai spectaculoasă "dublă" din istoria Ligii Campionilor a avut loc în aprilie 2003 între Real Madrid şi Manchester United. 11 goluri în total, un hattrick al brazilianului Ronaldo, "duble" Beckham şi Raul, dar şi golurile lui Figo şi Van Nistelrooy.

Era galactică începuse, iar Ronaldo, abia venit după CM din 2002, visa să câştige Liga Campionilor pentru prima dată. Nu a reuşit, aşa cum se poate observa într-un alt material special GSP.RO. Alături de el mai sunt şi alte nume mari. 

Real a controlat meciul tur, Figo şi Raul cu două goluri au dus scorul la un neverosimil 3-0. Ruud Van Nistelrooy a adus puţină speranţă englezilor după pauză şi să anunţe un show de zile mari pe Old Trafford.

Aşa a şi fost. Şi dacă nu era Ronaldo în atac, lucrurile nu ar fi fost deloc simple pentru madrileni. Cel mai bun atacant al lumii a reuşit "tripla" în doar 60 de minute. Chiar şi aşa, Beckham şi compania au arătat de ce sunt cea mai bună echipă din Marea Britanie. Au luptat, au jucat spectaculos şi au învins, scor 4-3, insuficient însă pentru o calificare. Presa internaţională a numit acest meci a fi "cel mai bun din istorie".

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

sange_alb.rosu  •  06 Aprilie 2017, 20:14

Sa nu uitam cu adevarat cele mai frumoase doua duble intr-un singur meci. Au fost semnate Gulit si Van Basten intr-o final de cupa campionilor. Prietenii stiu de ce :))))

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase