1 comentarii. Scrie și tu!

Fotbalul care nu are o Generație de Aur » O lecție din sport: cum să pui pe picioare un club de fotbal feminin în România

Ion Bărbăcioru antrenează cel mai important club de fotbal feminin din București și a pus bazele unui campionat municipal al Capitalei

Articol de
miercuri, 18 ianuarie 12:03

DIN CUPRINS
Cum a apărut ideea unui club de fete
Provocările unui astfel de proiect
Din campusul Politehnica la echipa națională

Ion Bărbăcioru (56 de ani) parchează în fața sălii de sport de lângă Stadionul Politehnica. De pe Bulevardul General Vasile Milea, singurul indiciu care te trimite cu gândul la o echipă de fotbal când pășești pe trotuarul paralel cu linia tramvaiului 11 sunt două bannere mari inscripționate cu numele "F.C. Fair Play București".



Un grup de fete intră în sala de lângă stadion și se îndreaptă către primul vestiar. Se aud râsete și voci ridicate timp de câteva minute. Tehnicianul ajunge la sală cu aproximativ jumătate de oră înainte de antrenament. Bărbatul înalt cu păr grizonat și privire severă are în mână un sac de mingi, iar în momentul în care intră în vestiar se face liniște. Discută cu fetele despre noile echipamente pentru antrenament.

„Cine nu are treninguri, merge acasă”, se aude din vestiar, iar una dintre fete pleacă din sala de sport. „N-aveți deloc grijă de voi! Trebuie să țineți la demnitatea de sportiv!” Cele zece fete ies în liniște și se îndreptă către terenul sintetic din spatele sălii. 

Fotbalul feminin din România nu a avut încă parte de o "Generație de Aur". Însă echipa națională a fost anul acesta la un pas de o calificare în premieră la Campionatul European din Olanda, din 2017. Chiar dacă româncele nu au trecut de Portugalia la baraj, atenția iubitorilor de fotbal începe să se îndrepte tot mai mult și către fotbalul feminin.


Foto: frf.ro

Ion Bărbăcioru deține și antrenează FC Fair Play București, una dintre formațiile care evoluează în Superligă (prima divizie de fotbal feminin din România). Mai mult decât atât, el a avut inițiativa de a crea un campionat municipal în București. 

Pasiune și educație

Ion Bărbăcioru și-a început cariera de fotbalist ca junior la Progresul București. A evoluat în primele două eșaloane ale fotbalului românesc și a trecut pe la echipe de tradiție precum Dinamo, Poli Iași, Foresta Suceava și Foresta Fălticeni. A terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport și a fost recrutat să devină ofițer la Baza Aeriană de la Fetești.

La 30 de ani a încetat să mai joace pentru că "pe vremuri îți era rușine să mai joci, dacă nu erai eficient în echipă". Dar pasiunea pentru fotbal l-a determinat să înființeze o echipă de fotbal la Fetești: Șoimii Fetești, pe care mai târziu a adus-o la Otopeni. După ce a părăsit echipa, Șoimii Otopeni a devenit CS Otopeni, formație care a ajuns să evolueze până în Liga a doua a României, însă care a fost desființată în 2013.

Ion Bărbăcioru la Otopeni (primul din stânga)

Se întâlnește des cu foști coechipieri, care după liceu au preferat să nu-și mai continue studiile și ajunge mereu la concluzia că educația este foarte importantă, chiar dacă îți propui să faci performanță în sport. Așa că le-a impus fetelor care vin la antrenamente condiția de a avea note bune la școală. În cazul în care au situații de corijență, nu mai vin la fotbal.

Pregătirea din pauza de iarnă

Sâmbătă, ora șase și jumătate seara. În București nu sunt mai mult de cinci grade, dar antrenorul se îndreaptă către un teren sintetic situat în apropiere de Parcul Moghioroș. Pentru că turul de campionat s-a încheiat, le-a aranjat fetelor un meci amical contra unei echipe de băieți.

Oamenii care trec prin parc le văd pe fetele antrenate de Bărbăcioru și se opresc să urmărească mai atent duelurile unu la unu între o fată și un băiat, driblingurile și șuturile. Și mai ales golurile. Iar cele mai multe au fost marcate în poarta băieților. Au fost atât de multe, încât arbitrul meciului le-a pierdut la un moment dat șirul și nu mai reușea să spună cu exactitate cât e scorul.

FC Fair Play, denumită la început Șoimii Fair Play, a fost înființată în 1997 și a căpătat entitate juridică în anul 2003. La început, au fost doar grupe de copii și juniori pentru băieți, însă la antrenamente au început să apară treptat și fete. Au jucat alături de băieți, iar apoi au fost trimise la o echipă de fotbal feminin din capitală: Smart București.

Fotbal feminin? "Da, domn'le"

O ședință a Federației Române de Fotbal, pe tema fotbalului feminin, i-a schimbat însă planurile lui Ion Bărbăcioru. "Mi-au spus când am ajuns acolo: «dacă-ți place, îmi spui la finalul ședinței dacă faci cerere de afiliere sau nu», iar la final m-am dus și le-am zis «da, domn’le»! Apoi, în competiție, primul lucru la care m-am gândit a fost dacă abandonăm. Eram obișnuit să câștig, să fac performanță cu adevărat".

Provocările au fost pe măsură. Câmpul pe care se regăsește acum terenul de joc al fetelor, omologat de FRF, a fost amenajat și este întreținut din banii săi. A început să aranjeze zona, deși a fost avertizat că ar putea fi izgonit de acolo. Asta nu s-a întâmplat, iar între timp, și-a pus la punct și procedurile administrative.

Echipa nu are sprijinul sponsorilor, așa că singurul care vine cu bani la club este antrenorul. Federația Română de Fotbal decontează cheltuielile din deplasări, care includ cazare, masă și transport, însă efortul mare se depune la organizarea partidelor de pe teren propriu, unde trebuie achitat baremul de arbitraj și trebuie asigurată o ambulanță cu doi medici.

Aceste costuri ajung până la 1500 de lei pe lună. Dar antrenorul nu se plânge și scoate talonul de pensie din portofel. "Am o filosofie simplă de viață: nu o să fac niciodată averi, cărora să le duc grija. Cred că cel mai important e să-ți placă ce faci. E suficient confortul strict, cel care îți asigură relaxarea după efort".

Urcând pe Everest

Dimineață de meci pe Stadionul Politehnica, iar pe schelele din apropiere câțiva muncitori aruncă priviri curioase către teren, unde este aliniată și echipa mixtă a FC Fair Play București. Pe margine, la fiecare fază de joc, antrenorul juniorilor și junioarelor gesticulează și le dă indicații celor din teren. Nici rezervele nu scapă. Unii se duc după mingile rătăcite printre copacii de după stadion, în timp ce alții execută mișcări de încălzire, la cererea antrenorului.

Pentru fete, acesta este punctul din care pot pleca pentru a cuceri "Everestul” fotbalului românesc, Olimpia Cluj. Acolo s-au adunat cele mai bune jucătoare românce, nucleul echipei naționale. Ion Bărbăcioru se laudă însă că are o echipă cu jucătoare crescute doar de el, iar în aproximativ 10 ani a dat 16 fotbaliste pentru loturile naționale. Printre ele se numără și Beatrice Tărășilă, legitimată în prezent la Olimpia Cluj și componentă a lotului "tricolor" care a înfruntat Portugalia la baraj.

Beatrice Tărășilă (foto:olimpiacluj.ro)

Rețeta succesului se vede pe teren. Antrenorul îi ceartă pe cei din teren și nu se bucură excesiv la goluri. Dar echipa sa obține o victorie dramatică, după ce a revenit de la 0-1, a condus cu 3-1 și 4-2, iar portarul a apărat un penalty în ultimele minute, la scorul de 4-3.

Save

Save

Save

Save

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

maringh  •  18 Ianuarie 2017, 19:06

A dat Ioanițoaia liber la articole despre fotbalul feminin? Ptiu, ptiu, ptiu, să nu-i fie de deochi! dar rezultatele de ce nu se publică? Măcar rezultatele!Ca și rezultatele etapelor de la alte discipline...

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase