GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  DEZASTRU NUCLEAR

VIDEO+FOTO 39 de ani de la Cernobîl, dezastrul care ne-a afectat pe toți » Cum arată acum stadionul-fantomă din Pripyat + Ce a pățit Cornel Dinu atunci: „Aveam o arsură puternică pe piele”

Stadionul din Pripyat, Ucraina, foto: Imago Images +39   FOTO
Stadionul din Pripyat, Ucraina, foto: Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 26 aprilie 2025 09:48 / Actualizat sambata, 26 aprilie 2025 10:14

Astăzi, 26 aprilie, se împlinesc 39 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, o tragedie fără precedent pentru Europa. În orele ce au urmat exploziei, suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane

  • Cei 45.000 de locuitori din Pripiat, oraşul aflat la doar 1,5 kilometri de centrala de la Cernobâl, au fost evacuati abia la 36 de ore de la producerea accidentului, în după-amiaza zilei de 27 aprilie 1986
  • până în 5 mai, toţi cei care locuiau pe o rază de 30 km în jurul reactorului avariat au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele, iar în decurs de 10 zile, în total 130.000 de persoane din 76 de localităţi au fost evacuate, iar teritoriul respectiv a fost declarat zonă de excludere.
  • raportul Forului Cernobâl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer
  • Actualul Belarus a fost ţara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobâl, deoarece pâna la 70 % din precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul său, dar în total peste 5,5 milioane de persoane, ucraineni, belaruşi şi ruşi, au avut de suferit în urma catastrofei, iar o mare parte dintre ei locuiesc în continuare în zonele contaminate, conform autorităţilor ucrainene
  • A fost declarat cel mai mare dezastru nuclear din istorie, iar estimările sunt că la nivel mondial au murit aproape 1,5 milioane de oameni din cauza radiațiilor provocate de explozie.

Pe 26 aprilie 1986, la ora locala 01:23, reactorul numărul patru al Centralei Atomoelectrice de la Cernobîl, botezat după părintele comunismului, a explodat. Bilanțul tragic? 300 km pătraţi interzişi oricărei activitâţi umane. Un oraş cu 49.000 de oameni abandonat. 254 de morţi, 600.000 de oameni afectaţi de radiaţii. Cernobîl, 26 aprilie 1986!

Stadionul din Pripyat, desprins din filmele de groază

Stadionul Avanhard din Pripyat, Ucraina / FOTO: Imago
Stadionul Avanhard din Pripyat, Ucraina / FOTO: Imago
Stadionul Avanhard din Pripyat, Ucraina / FOTO: Imago
Stadionul Avanhard din Pripyat, Ucraina / FOTO: Imago
+34 FOTO

Astăzi, stadionul Avanhard din Pripyat, Ucraina, arată într-un mod incredibil. Natura a pus stăpânire pe construcția abandonată din cauza dezastrului de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986. Arena „Avanhard” din Pripyat a fost adus în paragină de una dintre marile tragedii ale secolului 20.

Explozia reactorului nuclear de la Cernobîl, tragedia care a oprit cursul firesc al vieții în regiune, a transformat total arena. Astăzi, la 39 de ani de la dezastru, stadionul arată într-un mod unic.

Acolo unde ar fi trebuit să se regăsească porțile și gazonul a crescut o adevărată pădure. Copacii și-au făcut loc și printre betoane, în toate sectoarele tribunei. Fotografi din întreaga lume, cei mai curajoși dintre ei, se aventurează aici pentru a surprinde imagini unice.

Pripyat, oraș aflat aproape de granița cu Belarus, avea o populație de aproape 50.000 de oameni în momentul tragediei de la Cernobîl.

VDEO Mariana Târcă, mărturie din infernul de la Cernobîl: „Ne-au dus direct să vadă concentrația radiațiilor! Experiență care ne-a traumatizat”

Cornel Dinu rememora în 2011: „Aveam o arsură puternică pe piele”

Legenda dinamovistă Cornel Dinu a rememorat, în 2011, momentele petrecute pe 26 aprilie 1986. Avea 38 de ani şi era antrenor în oraşul natal, la CS Târgoviște.

- Domnule Dinu, cum aţi trăit ziua de 26 aprilie 1986, când a avut loc explozia de la centrala de la Cernobîl?
- Eram în cu totul altă sferă atunci, mă aflam la Târgovişte la munca de jos. Ţin minte că a fost o zi normală, dar una destul de călduroasă pentru acea perioadă. Eram antrenor şi am făcut o şedinţă de pregătire cu băieţii doar în şort, dezbrăcaţi de la brâu în sus.

- Vă amintiţi să fi simţit ceva aparte în acea zi în atmosferă?
- Antrenamentul a decurs normal, pe zi nu-mi amintesc să fi avut vreo problemă. Însă seara, când am ajuns acasă, nu m-am simţit deloc bine. Aveam o stare uşoară de ameţeală şi aveam o arsură puternică pe piele, ceva total diferit şi nu-mi explicam de ce, întrucât soarele nu fusese atât de puternic.

- Când aţi aflat despre tragedia de la Cernobîl?
- S-a aflat destul de târziu, întrucât în acea perioadă lucrurile erau ascunse oamenilor de rând, nu era acces la informaţie ca în ziua de azi. Când ni s-a comunicat că va trece norul de radiaţii pe deasupra României, am făcut legătura cu starea de rău din ziua exploziei de la Cernobîl.

Cernobîl ne vizează pe toți!

+22 FOTO

Pe 26 aprilie 1986, în urmă cu fix 39 de ani, la ora locală 01:23, reactorul numărul patru al Centralei Atomoelectrice de la Cernobîl a explodat, cauzând cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

De unde amploarea dezastrului? Unul dintre reactoarele nucleare a explodat, provocând distrugeri uriașe. Acoperișul de 1.000 de tone a fost aruncat în aer, învelișul de grafit a luat foc și 190 de tone de substanțe radioactive au fost transportate în aer pe distanțe imense, afectând zone întregi. Ce a rămas după explozie? 300 km pătrați interziși oricărei activități umane. Un oraş cu 49.000 de oameni abandonat. 254 de morţi, 600.000 de oameni afectați de radiații.

Citește și:
„Tare mi-e frică” » Gigi Becali a luat decizia după ce fotbalistul de la FCSB a renunțat la ortodoxie: „O să fie scos!”
Superliga
„Tare mi-e frică” » Gigi Becali a luat decizia după ce fotbalistul de la FCSB a renunțat la ortodoxie: „O să fie scos!”
Iubita internaționalului român, în ipostaze „la limită” » Cum s-a pozat la piață
Superliga
Iubita internaționalului român, în ipostaze „la limită” » Cum s-a pozat la piață
Scandal la Rapid » A refuzat împrumutul și este INTERZIS la antrenamente: detalii incredibile
Superliga
Scandal la Rapid » A refuzat împrumutul și este INTERZIS la antrenamente: detalii incredibile
La 6 ani după ce a primit un pumn în față de la Anamaria Prodan, Dan Alexa dezvăluie: „Că tot mă întreabă toată lumea, sexual...”
Diverse
La 6 ani după ce a primit un pumn în față de la Anamaria Prodan, Dan Alexa dezvăluie: „Că tot mă întreabă toată lumea, sexual...”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport

Se face marele transfer în Giulești? Rareș Ilie confirmă: „Da, Rapidul a inițiat o discuție!” + Ce salariu îi pregătește Dan Șucu

Cât „costă” o victorie la Campionatul Mondial al Cluburilor » Câștigătoarea trofeului câștigă mult peste cea a Ligii Campionilor


Comentarii (3)
petre47
petre47  •  26 Aprilie 2025, 16:56

Destul de bine zis. Dar, dupa punct se incepe cu litera mare!

LeonardStefan
LeonardStefan  •  26 Aprilie 2025, 16:34

...eram prea tineri si mult prea adolescenti ca sa ne dregem inima intr o oglinda.Adevar cu forta; luciditate,lacrima smulsa din ochiul neinvatat cu vederea .Ne a spus atat de multe adevaruri incat mai bine n-ar fi fost.

asdfgh
asdfgh  •  26 Aprilie 2025, 13:46

Unul dintre reactoarele nucleare a explodat nu a explodat niciun reactor, baieti, ca daca exploda, se vorbea despre o explozie nucleara si nu mai era nimic acolo, nici macar ruine. La Cernobil s-a TOPIT un reactor din cauza caldurii extreme, ceea ce a dus la emiterea de radiatii imense care au fost preluate de vant si s-au raspandit in toata europa. mai bine va documentati inainte sa scrieti prostii. topirea miezului unui reactor nu inseamna explozia reactorului.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează