Articol de Justin Gafiuc - Publicat miercuri, 16 octombrie 2024 23:35 / Actualizat joi, 17 octombrie 2024 10:56
Aur olimpic cu echipa la Sydney 2000 și cvintuplă campioană mondială în 1999 și 2001, fosta gimnastă Andreea Răducan se alătură sportivilor din trecut care solicită în mod public deblocarea rentelor viagere, înghețate de Guvern la nivelul anului 2017.
Pornit în urmă cu câteva săptămâni de fostele campioane olimpice la atletism Doina Melinte și Maricica Puică, ambele prin interviuri tulburătoare oferite pentru GSP.ro, subiectul rentelor viagere blocate de statul român la nivelul din 2017 a rămas încă în suspans. Joi, șefa ANS, Elisabeta Lipă, ea însăși aflată pe lista respectivă, i-a invitat la Agenție pe foștii sportivi care doresc să ridice oficial problema rentelor uitate de guvernanți.
Este vorba despre 597 de foști medaliați olimpici, mondiali și europeni care primesc lunar un bonus special din partea statului pentru performanțele din trecut, sume cuprinse între 3.493 lei și 16.635 lei. La nivelul maxim se află și Andreea Răducan. E un calcul bazat pe un algoritm care ține cont de salariul mediu brut, ecuație blocată însă de Guvern la nivelul din 2017. Între timp, salariul mediu brut a crescut cu 131%, dar rentele au rămas înghețate, astfel încât statul face o economie anuală de 12 milioane de euro.
Rente viagere 2024 by Gazeta Sporturilor
”Nu România a inventat aceste rente viagere”
- Andreea, ești o voce puternică din gimnastică și am vrea să știm, te rog, abordarea ta vizavi de rentele viagere înghețate din 2017. Cum vezi rezolvarea situației?
- Deblocarea acestor rente în sensul actualizării lor ar însemna un semn de respect față de foștii campioni. Am reprezentat țara cu onoare și mândrie și ne-am câștigat acest drept prin trudă și sudoare. Sigur, probabil că sunt și oameni care spun că, oricum, e suficient cât încasăm la nivelul lui 2017. Și fac o comparație cu alții care au practicat sport și nu primesc nimic. Asta e adevărat! Dar exact prin aceste rente putem face diferențierea între cei care fac sport pentru plăcere și medaliații olimpici, mondiali sau europeni. Și, în plus, nu România a inventat aceste rente viagere.
- La ce te referi?
- Sunt și alte țări care practică același sistem. Mă gândesc în jurul nostru la Serbia și Croația, de exemplu. La noi, acest sistem a pornit prin implicarea fostului ministru Crin Antonescu într-un moment în care tot apăreau cazuri ale unor foști campioni ajunși într-un cadru de viață dificil. Era și este neplăcut să vezi oameni care au luptat pentru România, au devenit cei mai buni din lume la un moment dat și poate destinul i-a dus într-o situație sensibilă, tristă. Iar aceste rente au venit să îndrepte lucrurile în raport cu toți campionii.
”Am ajuns aici pentru că nu a existat unitate între noi”
- De ce crezi că s-a ajuns în punctul actual, cu un pui de revoltă publică pe acest subiect?
- Fiindcă nu a existat unitate între noi! Sper să găsim însă înțelegere la persoanele în măsură să deblocheze aceste rente. Se vorbește, de exemplu, și despre ambasadorii sportivi ai României și fac asta cu plăcere oricând, fie că rentele sunt înghețate sau nu. Vorbesc acum în numele meu și cred că am realizat lucruri frumoase pe plan național sau internațional.
- Te referi la diferite proiecte de reprezentare a României, nu?
- Da. Și simt asta ca pe o datorie morală și dintr-un sentiment de recunoștință pentru ce mi-au oferit sportul și țara. Am crescut în România, m-au pregătit antrenori de aici. Și vreau să mă implic mai departe în astfel de proiecte, dar, pe de altă parte, vrem să vedem și noi că există respect real pentru foștii campioni. Azi, pare că nu mai sunt așa importanți. Dar ne străduim ca lucrurile să funcționeze în continuare pe bucățica noastră. Și cerem doar ceea ce merităm! Nimic în plus!
- Între voi, fetele de la gimnastică, ați mai dezbătut acest subiect?
- Nu vreau să vorbesc în numele altora, dar sigur că am mai discutat între noi. Ne-am mai tot întrebat ce se întâmplă. Am înțeles că rentele sunt blocate unu, doi, trei ani, dar discutăm deja de șapte ani, iar asta sună deja a lipsă de respect. Sunt un om cu bun-simț și acord înțelegere unor situații delicate. Toată lumea vrea ceva de la stat. Există anumite priorități. Dar mi se pare e cam mult pe acest subiect al rentelor.
Nu sunt adepta ideii să fac valuri în public, nici să mă lamentez. De obicei, încerc să rezolv lucruri cu bun-simț și amiabil. Dar acum, dacă această discuție mai veche dintre sportivi a ajuns deja în spațiul public, e normal să-mi spun și eu punctul de vedere
Andreea Răducan, medaliată olimpică, mondială, europeană, pentru GSP.ro
”E păcat să existe decență doar dinspre sportivi”
- Au fost voci care au criticat-o pe Elisabeta Lipă pentru lipsa de implicare până acum pe această temă.
- Nu comentez asta. Îmi imaginez că anul acesta au fost suficiente lucruri de rezolvat. Mă gândesc în primul rând la Olimpiadă și era normal să aibă prioritate sportivii de la Paris. Dar asta nu înseamnă să continuăm să neglijăm o situație care trenează de șapte ani. Nu vreau să arunc vina pe nimeni, pentru că am ajuns în această situație în primul rând din cauza lipsei de unitate a celor care ne aflăm pe lista rentelor.
- Uite însă că s-au spus acum și lucruri dureroase, mă refer aici, de exemplu, la declarațiile Maricicăi Puică! A vorbit despre niște situații de viață absolut tulburătoare pentru a-și explica dezamăgirea față de înghețarea rentelor din 2017.
- La nivel de țară, suntem o mână de oameni, aproape 600. Ne cunoaștem destul de bine între noi, ne mai întâlnim la evenimente. E păcat să nu existe o atmosferă frumoasă, pentru că toți am muncit și știm bine câte sacrificii am făcut, fiecare pe zona lui. E păcat să nu existe înțelegere din toate părțile și doar dinspre sportivi să vină decența.
- Se evoca la un moment dat inclusiv varianta de a ajunge la un proces pe această temă. O vezi drept o cale de luat în seamă dacă nu se mișcă nimic pe căile firești?
- Nu-mi doresc să ajungem acolo. Am încredere că lucrurile se vor rezolva într-un cadru normal. Am trecut prin situații mai delicate în viață și n-am apelat la instanțe. Cred în continuare că lucrurile se pot rezolva amiabil, dar important e să nu batem la uși închise. Aud deseori că aceste rente reprezintă un mod de a oferi respect față de niște oameni care au reprezentat România cu rezultate la cel mai înalt nivel. E un bun moment să arătăm că exact așa stau lucrurile!
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor