GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

EXCLUSIV Cât de bun e CTP la tenis? Dezvăluiri despre turneele la care participă: „Mi-au cam luat frica. Eu alerg mai bine decât merg”

Cristian Tudor Popescu, pe terenul de antrenament / Captură Republica
Cristian Tudor Popescu, pe terenul de antrenament / Captură Republica

Articol de GSP - Publicat vineri, 30 septembrie 2022 14:01 / Actualizat vineri, 30 septembrie 2022 17:13

Invitat luna trecută la podcastul „Profu’ de Sport”, gazetarul Cristian Tudor Popescu a oferit detalii despre timpul pe care-l alocă sportului, dar și despre turneele de tenis la care participă. 

La 66 de ani, pe care-i împlinește pe 1 octombrie, CTP face zilnic sport, între două și patru ore. Este extrem de pasionat de tenis, încă ia parte la competiții și spune că adversarii mai tineri „i-au cam luat frica”. Totuși, respectatul ziarist afirmă că nu le-ar recomanda părinților să-și dea copiii la tenis decât dacă vor să facă performanță cu orice risc, „pentru că tenisul e un sport nenatural”.

Cristian Tudor Popescu, reverență pentru „meciul-monument închinat omului”: „Una dintre cele mai mari performanțe din sportul mondial din toate timpurile!”
PROFU' DE SPORT
Cristian Tudor Popescu, reverență pentru „meciul-monument închinat omului”: „Una dintre cele mai mari performanțe din sportul mondial din toate timpurile!”

CTP, despre adversarii săi de două ori mai tineri: „Mi-au cam luat frica”

- Domnule Cristian Tudor Popescu, sunt zile în care dedicați sportului și 3-4 ceasuri? 
- Sunt și 4 ore câteodată, atunci când am meciuri lungi. 

- Admirabil! Mulți încercăm asta, dar rămâne întotdeauna la stadiul de plan pentru noi. 
- Da, mai ales că am niște probleme fizice acum, care sunt și din pricina tenisului.

- Continuați să jucați în competiții de categorie de vârstă? 
- Da, dar nu numai. Joc la seniori ITF, în turnele ITF, chiar acum am jucat la Politehnica, dar joc și în Sportya, care înainte se numea Tenis Partener. Acolo joc la nivelul 7 împotriva unor băieți. Acolo nu este pe categorii de vârstă, ci pe valoare. Și la nivelul valoric 7 pot să joc cu un băiat de 28-30-35 de ani.

- Și îi surprindeți
- Păi, îi mai surprind. Mi-au cam luat frica. La un moment dat, un băiat de vreo 30 de ani, bun jucător, m-a atacat tot timpul. Cum prindea o dreaptă tare să mă scoată din teren, în unghi, venea în fileu și încheiat punctul. Zic „dar tu puteai să mă bați și fără să vii la fileu”. Zice „nu, nu, că am vorbit cu băieții și mi-au zis că dacă mă iau cu dumneavoastră de pe fundul terenului stânga-dreapta s-ar putea să am probleme”.

- Ați spus în trecut că ceea ce jucați este practic un „tenis aproape fără picioare”. 
- Da. Astă-iarnă era rău de tot. Și în general când e frig să simte imediat în articulații. Nici puteam să mă întorc să lovesc, trebuia să lovesc din față, aproape fără să torsionare. Greu să joci așa. Acum sunt ceva mai bine, e cald și articulațiile își revin vara.

Cristian Tudor Popescu: „Tenisul e un sport rău”

- Aveți 65 de ani. 
- Da, în curând fac 66. Așa e la vârsta asta, îți trece una, te apucă alta. Acum, umărul nu mă lasă să servesc ca lumea, pentru că tenisul, domnule Țepelin, e un sport rău.

- De ce spuneți asta? 
- Dacă ar fi să discut cu părinții să își dea copilul la sport, i-aș întreba „dom'le, ce vrei să facă? Dacă vreți să facă performanță, sigur că puteți să-l dați la tenis și vă asumați ce înseamnă performanță, care înseamnă și suferință, foarte multă suferință”. Sampras, când s-a retras la doar 31 de ani, spunea că are o îndelungată experiență în a juca cu dureri. Te doare spatele, te dor genunchii. Tenisul e un sport nenatural, să o spunem. Deci n-aș recomanda unor părinți să își dea copilul la tenis pentru a face sport.

Tenisul este compus din frâne, accelerații, frâne, accelerații. Și apnee, apnee. Tot timpul când te duci la minge nu respiri. Apoi, mișcarea de rever este o crimă și în special reverul cu două mâini, care solicită coloana, suferă enorm. 

Serviciul, de pildă, este o lovitură care uzează groaznic umărul. Smash-ul, la fel. Nu e un sport recomandabil decât dacă îți asumi și vrei să faci performanță. Și atunci asta este, o să suferi consecințele.

- Cristian Tudor Popescu

VIDEO Emisiunea integrală cu Cristian Tudor Popescu

Citește și alte știri din podcastul „Profu’ de Sport”

EXCLUSIV // VIDEO „A fost un semn!” » Mihai Neșu, despre minunea trăită imediat după ce s-a întors de pe Muntele Athos: „S-a întâmplat ceva instantaneu”

EXCLUSIV // VIDEO Cristian Tudor Popescu, reverență pentru „meciul-monument închinat omului”: „Una dintre cele mai mari performanțe din sportul mondial din toate timpurile!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (16)
MaxiP
MaxiP  •  18 Octombrie 2022, 15:25

Joaca la nivel 7, un nivel bun pt amatori, unde mai prinzi și câte un antrenor. Dar după zeci de ani de jucat tenis, cam acolo ar trebui sa fii dacă mai poți fizic. Nivelul 8 e deja pt amatori foarte buni ce stăpânesc loviturile și ori au făcut tenis o perioada de timp, ori au prins mișcările apropiat de profesioniști, la 9 deja apar foștii profesioniști, juniori sau care s-au retras de mult. Chit ca mai vezi câte un fost juniori și pe la nivel 6 sau 7. Deci nu e slab, categoric.

parpalache
parpalache  •  30 Septembrie 2022, 20:36
Postat de danglumetu pe 30 Septembrie 2022, 18:15

desi il detest, tine-ti minte, n-a fost acasa la ea si n-o cunoaste pe amanta lui tinu, are dreptate cu arsinel si barbu. sadoveanu, arghezi, calinescu sint pupincuristi-profitori de alta categorie!

N-ai ințeles!Individul marturisea intr-un articol ca abia dupa o intrevedere cu fostul ambasador SUA(cel care se afișa in public ca e...gay)-la cererea aceluia-a avut o revelație,invațând ce e...toleranța!Ți se pare ca individul asta rau e tolerant?!Daca judeca scriitori și artiști nu dupa operele lor și ii judeca dupa...opiniile lor-daca sunt„de partea ce rea”,sau „de partea cea buna”(oare cine și cu ce drept stabilește care e„partea buna” și care e„partea rea”?!Cum ramâne cu libertatea?!

danglumetu
danglumetu  •  30 Septembrie 2022, 19:52
Postat de danglumetu pe 30 Septembrie 2022, 18:15

desi il detest, tine-ti minte, n-a fost acasa la ea si n-o cunoaste pe amanta lui tinu, are dreptate cu arsinel si barbu. sadoveanu, arghezi, calinescu sint pupincuristi-profitori de alta categorie!

imi cer scuze, am scris tine-ti in loc de tineti.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează