GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

EXCLUSIV „Eram rahitic, o stârpitură cu pieptul scobit” » Sportul care l-a transformat pe Cristian Tudor Popescu: „M-a scos din acea condiție”

Articol de GSP - Publicat sambata, 17 decembrie 2022 09:18 / Actualizat sambata, 17 decembrie 2022 10:16

Cristian Tudor Popescu (66 de ani), unul dintre cei mai respectați și apreciați gazetari din presa română, mare pasionat de sport, a dezvăluit la podcastul „Profu' de Sport” ce rol important a avut înotul în dezvoltarea sa fizică.

Chiar dacă tenisul e sportul în direcția căruia își îndreaptă cea mai mare atenție, CTP dezvăluie că, în tinerețe, înotul a fost cel care l-a ajutat să-și corecteze deficiențele fizice. Reputatul om de presă mărturisește că petrece în continuare timp în bazin, pe lângă orele pe care le dedică tenisului sau mersului la sala de forță.

Cât de bun e CTP la tenis? Dezvăluiri despre turneele la care participă: „Mi-au cam luat frica. Eu alerg mai bine decât merg”
PROFU' DE SPORT
Cât de bun e CTP la tenis? Dezvăluiri despre turneele la care participă: „Mi-au cam luat frica. Eu alerg mai bine decât merg”

CTP, despre pasiunea sa mai puțin cunoscută, înotul: „Am început ca David Popovici”

- Domnule Cristian Tudor Popescu, ați devenit din ce în ce mai cunoscut publicului de sport, pentru că sunteți foarte pasionat de această nișă și descifrați la fel de bine un meci de tenis sau o cădere de Guvern. Spuneți-ne, pentru început, cum v-ați apropiat de sport? Ați practicat destul de multe în copilărie. 
- Am făcut, da. Și am început ca David Popovici.

- Cum așa? 
- Da. Eram rahitic când eram mic, eram o stârpitură. Slab, cu burta mare, pieptul scobit. Și aveam două umflături aici, pe cap, parcă urmau să îmi crească niște coarne, niște muguri de coarne. Și din condiția asta m-a scos înotul.

- Asta a fost terapia potrivită? 
- Da, am înotat. Și am reușit să mă compun ca fizic exclusiv prin antrenament, prin eforturi. Baza genetică pe care am avut-o a fost foarte săracă. David avea scolioză și așa a ajuns la înot. Și astăzi este cine este. Dar și dacă n-ar fi ajuns campionul de acum pe care îl știe o lume întreagă, părinții lui tot făcuseră un lucru excelent ducându-l la înot, pentru că așa i-au rezolvat problema de sănătate.

CTP: „Când am timp puțin, înot 40 de minute”

- Ce fel de mișcare faceți? 
- Depinde de timp. Când am timp puțin, atunci doar înot 40 de minute. Când am timp mai mult, atunci fac alergare 40 de minute și o oră antrenament de tenis. Când am meci, nu mai fac antrenamentul. La final, înot iar. Rar, mai fac și sală, aparate. 

- Adică sunt zile în care dedicați sportului și 3-4 ceasuri? 
- Sunt și 4 ore câteodată, atunci când am meciuri lungi.

Oamenii mănâncă în fiecare zi și li se pare firesc. „Cum adică să nu mănânc? Mi-e foame, trebuie să mănânc”. Dar nu consideră că este absolut nefiresc și nenatural să nu te miști în fiecare zi. Asta e o funcție a omului pentru care el este construit de evoluție, de selecția naturală. El așa e construit.

Omul, atunci când a apărut ca specie homo sapiens, știți prin ce s-a caracterizat? Fiind biped, i-a crescut foarte mult capacitatea de a se deplasa pe distanțe lungi și foarte lungi. Ceea ce un patruped nu poate face. Deci omul așa este construit. Dacă nu folosești organismul în fiecare zi ... Eu am un principiu: dacă nu transpiri zilnic, lac de transpirație să fii, înseamnă că sănătatea ta va fi afectată în timp. Iată, eu și la vârsta mea venerabilă fac mișcare în fiecare zi.

- Cristian Tudor Popescu

Citește și alte știri din podcastul „Profu' de Sport”: 

EXCLUSIV „Sper să nu se supere că divulg” » Iordănescu povestește în premieră un episod tensionat cu Hagi și Popescu: „Luați-vă gențile și plecați, rămânem noi!”

EXCLUSIV Bugetul cu care Hagi și-ar îndeplini marele vis » Un apropiat dezvăluie: „De atât are nevoie și intră ușor în grupele Champions League”

EXCLUSIV // VIDEO Cu ce echipă din România ține Mihai Mironică? Jurnalistul a răspuns fără să ezite, la „Profu' de Sport”: „Nu pot să uit umilinţele pe care le sufeream. E marea dragoste a vieții mele. Am condus-o la groapă”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (13)
Mandpv64
Mandpv64  •  17 Decembrie 2022, 19:38

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mirstelistu
mirstelistu  •  17 Decembrie 2022, 19:19

Pentru creier nu a gasit nimic de facut atotstiutorul asta, amu ca nu o mai avem pe Halep devine expert la inot asta

Mu5ai
Mu5ai  •  17 Decembrie 2022, 18:01
Postat de ionescugeorge77 pe 17 Decembrie 2022, 15:11

...probabil n o sa mai traiasca mult ...in cateva luni se duce ...

Dă Doamne

Vezi toate comentariile (13)
Comentează