Articol de Ionuţ Iordache - Publicat joi, 13 februarie 2025 13:09 / Actualizat sambata, 15 februarie 2025 19:53
Invitată în weekend la emisiunea Health Talks by GSP, Diana Artene, doctor în nutriție oncologică, cu dublă licență, în fiziokinetoterapie și nutriție-dietetică, și master în științele nutriției, a vorbit despre mai multe obiceiuri alimentare dăunătoare pe care le avem cu toții, inclusiv celebra „ciuguleală”.
Diana Artene: „Apare disbioza, apar tulburări de tranzit intestinal. Aşa se nasc şi alte boli, nu doar obezitatea”
„Mâncatul emoțional se întâmplă doar în două momente mari și late. Fie când abia am mâncat și apare senzația că aș mai mânca ceva, fie când am mâncat absolut corect, acum o oră, două, nu mi-e foame, nu mi-e poftă, nu mi-e nimic. Eu la chestia asta îi spun mâncat lelea, când apare din senin nevoia să mănânc ceva.
Soluția este ca persoana care simte nevoia să mănânce ceva în plus să excludă această nevoie. Dar uneori vrem o pauză, un time-out și există multe moduri în care putem avea acces la această anestezie de scurtă durată.
Mâncatul este, din păcate, una dintre cele mai importante surse de anestezie emoțională folosite la nivel mondial de către toți oamenii stresați”, a explicat Diana Artene.
Diana Artene: „Dacă ne deshidratăm în mod repetat, capacitatea de digestie a glucidelor vă scădea”
Nutriționista a mai spus că sunt oameni care au un metabolism mai bun şi nu se îngrașă, dar pe interior îşi fac mult rău cu aceste obiceiuri.
„De fiecare dată când ciugulesc ceva, chiar şi când iau o gură de cafea, îmi dereglez hormonii de sațietate. Şi asta are multe efecte, nu doar că afectează sațietatea prin creșterea poftelor și a tendinței de îngrășare, ci influențează imunitatea, apare disbioza, adică dezechilibrul florei intestinale, apar tulburări de tranzit intestinal. Aşa apar şi alte boli, nu doar obezitate”, a explicat Diana Artene
Pacea interioară ține de serotonină. Iar 90% din ea se secretă intestinal și absolut toate lucrurile care influențează mucoasa digestivă influențează și secreția de serotonină. Multă lume din zona medicală asociază dereglările acestea de serotonină cu depresia. Și nu prea avem soluții aici, în afară de mâncat variat și de creșterea rezistenței la stres. Plus o hidratare corectă. În momentul în care mă deshidratez în mod repetat, capacitatea de digestie a glucidelor vă scădea.
- Diana Artene pentru Gazeta Sporturilor


