GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

Ce se întâmplă cu ratele la bănci? Ministrul Finanțelor a vorbit azi despre vestea pe care o așteaptă toți românii

Românii cu credite așteaptă amânarea ratelor bancare ca urmare a pandemiei de coronavirus
Românii cu credite așteaptă amânarea ratelor bancare ca urmare a pandemiei de coronavirus

Articol de GSP - Publicat luni, 23 martie 2020 18:56

Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor Publice, a anunțat că e în discuții cu BNR și cu sistemul bancar pentru a găsi o soluție pentru clienții băncilor, care să fie prezentată în 2 zile, în contextul pandemiei de coronavirus.

„Este o veste foarte bună pentru români. Suntem foarte aproape de o soluţie pentru clienţii băncilor, soluţie pe care o discutăm cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar, pe care o vom prezenta, cred eu, în maximum 48 de ore", a spus Cîțu azi. 

Românii cu rate la banca visează la o soluție ca în Ungaria

În Ungaria, spre exemplu, au fost suspendate plățile ratelor la credite până în 2021. „Persoanele fizice şi companiile vor fi scutite de la plata principalului şi a dobânzilor până la finele anului pentru creditele pe care le-au luat până astăzi”, a anunţat recent premierul maghiar Viktor Orban.

Săptămâna trecută, PSD a depus un proiect de lege pentru suspendarea tuturor ratelor la credite contractate înainte de 19 martie 2020, măsură care să fie valabilă până la finalul anului 2020 atât și pentru firme, cât și pentru persoane fizice. 

Câteva bănci, printre care Banca Transilvania, BRD, CEC, ING, Banca Românească, Raiffeisen sau BRD, au anunțat deja măsuri de ajutorare a clienților, propunând suspendarea ratelor bancare între una și 3 luni. 

Credite pentru firme - precizarea lui Cîțu

O altă precizare a ministrului român al Finanțelor a vizat facilitățile acordate firmelor pentru a depăși criza provocată de pandemie. "Nu este nevoie de niciun fel de certificat de stare de urgenţă pentru IMM-urile care vor să acceseze acea linie de credit pentru investiţii sau capital de lucru care sunt garantate în funcţie de sumă până la 90% din credit, cu dobânda subvenţionată sută la sută pe perioada stării de urgenţă. Pentru acestea, aşa cum scrie în Ordonanţa 29 din 2020 nu este nevoie de certificat de stare de urgenţă. Am vrut să clarific acest lucru pentru că am văzut foarte multe informaţii în spaţiul public neadevărate”, a spus Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Chiar și apa „puțin murdară” ajută contra COVID-19, dacă este folosit săpun » Explicația unei experte în sănătate publică

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (12)
1302339703293695
Nyárádi Csutak Gizella  •  24 Martie 2020, 13:01

Să nu uităm că suntem în România, nu în Ungaria. Cele două state nu se compară. Acolo statul se luptă pentru cetățeni să le fie cât mai ușor în epidemia asta nenorocită. La noi în schimb nu au fost în stare să interzică și să facă o lege pentru firmele de recuperatori,care trăiesc pe pielea oamenilor, și sunt mai răi ca coronavirus. Atunci despre ce vorbim???

bizantinul
bizantinul  •  24 Martie 2020, 08:51

Stau si ma gandesc cat de desteapta e masura asta luata in Ungaria. Bancile vor fi nevoite sa vina cu oferte atractive de creditare, iar daca Ungaria vine si cu alte facilitati firmele vor fi principalele beneficiare, ceea ce inseamna ca lucrurile vor merge. Populatia si firmele indatorate pana acum vor avea anul acesta niste bani in plus care le va face sa treaca mai usor peste ce va sa vie. Si, nu in ultimul rand, bancile vor fi nevoite sa acorde Guvernului ungar, daca acesta va avea nevoie de bani (si va avea), credit la dobanzi rezonabile. Bravo lor.

bizantinul
bizantinul  •  24 Martie 2020, 08:36

Domnilor si doamnelor, e propaganda clar. Ati vazut d-voastra in Ungaria pe cineva sa anunte dinainte ca e in tratative cu bancile pentru solutii ? Nu. Masura s-a luat si cu asta basta. Citu isi face reclama, iar la final, triumfator, va anunta o masura cat de cat, dar niciodata nu va pune piciorul in prag.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează