GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

El Pais publică o dezbatere de proporții: cu sau fără mască? Soluția extremă adoptată de Coreea de Sud, cum s-au înspăimântat chinezii în Italia + ce capcană acuză Europa

Maștile sunt omniprezente în Asia, foto: Guliver/gettyimages +31   FOTO
Maștile sunt omniprezente în Asia, foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat joi, 02 aprilie 2020 13:05

Când ar trebui să purtăm mască, în contextul pandemiei de coronavirus? Recomandările autorităților din diverse țări se contrazic, mai ales că în Asia este un obicei, în timp ce în Europa e ceva nou. 

Virusul SARS COV-2 a bulversat lumea întreagă. Una dintre multele întrebări în legătură cu această pandemie este dacă masca ne ajută sau nu să ne protejăm de COVID-19. Cotidianul spaniol „El Pais” a încercat să adune cât mai multe păreri pe acest subiect. 

Nu există un consens la nivel global, iar Organizația Mondială de Sănătate (OMS) și mai multe țări occidentale susțin că măștile trebuie purtate doar de cei infectați și de personalul medical. În timp ce în țările din Asia  se recomandă purtarea lor de către oricine.

Soluția Coreea de Sud: mască chiar și în casă

Cotidianul spaniol informează că atunci când Yang Huichuan, vicepreședinte al Crucii Roșii din China,  a ajuns în Italia pentru a evalua situația, acesta s-a scandalizat. „Transportul public încă funcționa, oamenii erau pe străzi și încă se țineau petreceri și întâlniri familiale. În plus în zona cea mai lovită de virus, oamenii nu purtau măști”, a spus el.  

În multe țări asiatice masca e un accesoriu, mai ales în perioada de iarnă. Coreea de Sud, care a reușit să țină în frâu răspândirea virusului, înainte de apariția primelor cazuri de îmbolnăvire pe teritoriul său i-a sfătuit pe cetățeni să stea în case și să poarte măști chiar și în interiorul căminului.

De ce nu se întâmplă la fel în toate țările? 

Răspunsul este unul simplu: pentru că nu există măști pentru toată populația. OMS recomandă purtarea de măști chirurgicale simple doar dacă ești infectat pentru a opri răspândirea picăturilor, și că ele nu sunt făcute pentru a împiedica aspirarea virusului. 

  • Măștile care au filtru FFP2 sau FFP3 sunt cele care împiedică  intrarea virusului în sistemul respirator, dar se recomandă ca ele să fie folosite doar de către cei care au grijă de bolnavii cu COVID-19.

Cererea imensă la nivel mondial i-a determinat pe cei de la OMS să comunice din nou că virusul nu se transmite pe calea aerului și ca dacă nu ești într-un mediu spitalicesc este de ajuns să te speli pe mâini și să păstrezi distanța. 

+27 FOTO

Recomandări din Asia 

Teoria asiaticilor este alta, Sui Huang, cercetător la Institutul de Sisteme biologice, susține într-un articol că toată lumea ar trebui să le poarte. 

„Nu există nicio dovadă științifică a faptului că ele nu sunt eficiente. Pentru a aplatiza curba orice reducere e binevenită, fie ea adusă și din faptul că oamenii poartă măști”- Sui Huang

George Gao, director al centrului de prevenție a bolilor din China, susține într-un material din revista Science că: „Marea eroarea a statelor europene și a SUA este faptul că nu-i îndeamnă pe oameni să poarte măști. Ele pot împiedica picăturile eliminate prin vorbire să ajungă la ceilalți”. 

O ideea contraproductivă

Occidentalii susțin că mulți oameni nu știu să le folosească și astfel îți provoacă mai mult rău. „Le pun de mai multe ori, își ating fața și ideea că ele te protejează este contraproductivă”, a spus Antoni Trilla, epidemiolog spaniol.

Unele studii au demonstrat că măștile au o anumită eficacitate atunci când vine vorba despre stoparea răspândirii gripei. Deborah García Bello, biolog, susține că ambele părți au dreptate. „Unde locuitorii sunt obișnuiți să le poarte când sunt bolnavi, e clar că sunt eficiente. În țări din Europa, unde aproape nimeni nu le purta înainte poate provoca mai mult rău decât bine”, a explicat ea pentru El Pais.

Analistul Scott Alexander, care a realizat un studiu de eficacitate a măștilor în fața virusului SARS-COV-2, spune că ele ar trebui lăsate pentru personalul medical, iar oamenii obișnuiți să le poarte doar în zonele de risc mare, cum ar fi în mijloacele de transport în comun sau în clădirile aglomerate. 

Citește mai multe știri despre pandemia de coronavirus:

A anticipat Bill Gates ce va urma? Miliardarul a avut o discuție secretă cu Rafael Nadal: „Asta i-a spus”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
1106662842692189
Daniel Popescu  •  02 Aprilie 2020, 22:29

....."OMS să comunice din nou că virusul nu se transmite pe calea aerului" ...fake news!

samertx
samertx  •  02 Aprilie 2020, 21:15
Postat de Radu Victor Tapu pe 02 Aprilie 2020, 20:26

https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-is-new-scientific-rationale-280e08ceee71?_branch_match_id=774309688498720980

În realitate, îți trebuie o mască FFP2, atât.

10204358509344093
Radu Victor Tapu  •  02 Aprilie 2020, 20:26

https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-is-new-scientific-rationale-280e08ceee71?_branch_match_id=774309688498720980

Vezi toate comentariile (14)
Comentează