SUPERREPORTAJE    •   VÎRSTĂ CU GHINION SAU COINCIDENŢĂ?

"Axa 28"» Strania coincidenţă între carierele întîilor marcatori la Mondial

Axa 28: Bulgaria-România-Ucraina-Rusia +4 FOTO
Axa 28: Bulgaria-România-Ucraina-Rusia

Articol de — Luni, 05 Septembrie 2011

Dacă pentru artiştii decedaţi la vîrsta de douăzeci şi şapte de ani s-a inventat termenul de „Club 27”, marcatorii primului gol la Campionatul Mondial pentru ţările din estul Europei au şi ei în comun cifra de 28.

De ce? După retragerea ucraineanului Andrei Rusol la vîrsta de 28 de ani, se poate observa o coincidenţă bizară între carierele lui Salenko, Rusol, Adalbert Deşu şi Georgi Asparuhov, respectiv primii marcatori ai Rusiei, Ucrainei, României şi Bulgariei la CM.

Victima pneumoniei

Cronologic vorbind, blestemul „Axei 28” începe cu Adalbert Deşu. În 1930, tînărul jucător de la UDR Reşiţa înscria, în chiar primul minut al partidei România – Peru, întîiul gol românesc la competiţia supremă.

Şapte ani mai tîrziu, la vîrsta de 28 de ani, se stingea la Timişoara, din cauza unei pneumonii. Nu avusese şansa lui Alfred Eisenbeisser (Fredi Fieraru), un alt component al lotului României la acel turneu final, care scăpase incredibil de această boală, necruţătoare pe atunci.

Fieraru s-a îmbolnăvit chiar pe parcursul drumului de întoarcere din Uruguay şi a fost declarat decedat de colegi la întoarcerea în ţară, după ce fusese lăsat pe moarte într-un sanatoriu din Genova. A ajuns acasă chiar în momentul în care i se pregătea pomana!

A vrut să moară la Levski

Bulgaria a debutat la o ediţie a Campionatului Mondial în 1962, în Chile. Deşi a reuşit un singur egal, cu Anglia, şi a pierdut cu 1-6 meciul cu Ungaria, naţionala vecinilor de la sud de Dunăre a marcat un gol, prin Georgi Asparuhov.

Acesta a devenit un idol la Levski nu numai prin golurile marcate, ci şi prin refuzarea italienilor de la AC Milan: “Există, undeva, o ţară, numită Bulgaria. Acolo, există o echipă, Levski, nu ştiu dacă aţi auzit de ea. Dar eu acolo m-am născut şi acolo voi muri!”. Pe 30 iunie 1971, la aproape două luni după ce vîrful a împlinit fatidica  vîrstă de 28 de ani, sumbra premoniţie a lui Asparuhov s-a împlinit.

A murit în timp ce juca la Levski şi avea ani buni de carieră în faţă, într-un accident auto care i-a curmat viaţa şi unui alt jucător al grupării sofiote, Nikola Kotkov. Peste jumătate de milion de oameni au venit să le aducă un ultim omagiu, iar stadionul lui Levski îi poartă numele lui Asparuhov…

Ex-sovieticii, loviţi de blestemul accidentărilor

Rusol, cel care deschidea scorul în Ucraina – Arabia Saudită 4-0, partidă disputată la CM din 2006, s-a retras chiar de ziua naţională a Ucrainei, 24 august, după ce l-a informat pe antrenorul lui Dnipro, Juande Ramos, că nu mai poate continua, datorită durerilor de spate.

Nu este singurul jucător din fostul bloc comunist care a avut probleme cu accidentările la această vîrstă. Celebrul Salenko, marcatorul primului gol al Rusiei la CM, în 1994, şi intrat în Cartea Recordurilor după ce a înscris 5 goluri în partida cu Camerunul, are o istorie asemănătoare.

În 1997, pe cînd avea 28 de ani, Salenko s-a accidentat grav, în timp ce juca la Istanbulspor. După accidentare, a mai jucat doar 6 meciuri oficiale, deşi a mai trecut pe la Cordoba şi Pogon Szczecin.

În momentul accidentării, era o vedetă la clubul turc, însuşi fiul patronului echipei turce implorîndu-şi părintele să nu îl vîndă pe cel care făcuse spectacol la competiţia din Statele Unite. Astfel, Salenko nu s-a putut despărţi imediat de echipa turcă, clubul din Istanbul cerînd pe el o sumă mai mare decît cea cu care Galatasaray îl cumpărase pe Mario Jardel!

Alte cazuri

Primul marcator al Mexicului la CM, Juan Carreno, a murit la 31 de ani. Cauza? O apendicită acută. La fel, Matthias Sindelar, cel care a înscris primul gol pentru Austria la Mondial, a încetat din viaţă la 35 de ani, intoxicat cu monoxid de carbon.

Primul gol al Serbiei şi Muntenegrului la un Mondial a fost înscris de Zigic.În toamna în care a împlinit 28 de ani, jucînd la Valencia, Zigic nu a jucat nici măcar un minut în La Liga, fiind împrumutat abia spre finalul anului la Racing Santander.

Friedrich Scherfke, cel care a deschis drumul golurilor poloneze la CM, a fost nevoit, în 1939, la 29 de ani, să se înroleze în armata germană care ataca ţara pentru care evoluase la Campionatul Mondial. În ’45, a fost luat prizonier de război de soldaţii englezi.

Nu în ultimul rind, trebuie menţionat cazul lui Pal Teleky. Născut în Austro-Ungaria, a rămas în România după război, evoluînd la AMEF Arad şi Chinezul, precum şi în naţionala tricolorilor. Mutîndu-se la Debrecen, a debutat în naţionala Ungariei, iar în 1934 a înscris primul gol al Ungariei la CM. S-a retras repede, la vîrsta de 31 de ani.

Ei au sfidat “blestemul”

Lucien Laurent a înscris primul gol din istoria turneelor finale de Campionat Mondial, în contul Franţei. A decedat în 2005, la 97 de ani. Luis de Souza Ferreira, peruanul care a marcat împotriva României la Mondialul din ’30, a decedat în 2008, cu doar o săptămînă înainte să împlinească 100 de ani!

Ce este “Club 27”?

“Club 27” este un termen care descrie un grup de artişti de răsunet care au decedat la această vîrstă fragedă. Din el fac parte, printre alţii, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain şi Amy Winehouse.

Comentarii (2)

22x22  •  05 Septembrie 2011, 21:59

Razvan Lutac, adevaratul fiu al Mamei Omida :))

botizan  •  05 Septembrie 2011, 13:00

Cam idiot articolul ... ati gasit 2 morti primii marcatori ai unei echipe la un campionat mondial la 28 de ani , si ati inceput sa va legati de mai multi ,care s-au lovit la un picior la 28 de ani , doar cautarea merita ceva respect desi e cam inutila ... in rest e un subiect de OTV

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
20:00 Fotbal, Liga 1

Concordia Chiajna - Poli Iași

Digi 1, Telekom 1, Look
21:45 Fotbal, Ligue 1

Nice - Saint Etienne

Digi 3
22:00 Fotbal, La Liga

Celta Vigo - Leganes

Telekom 2, Digi 2
Program TV complet

Liga 1

Vi 14.12.18
20:00
Chiajna
-
Poli Iași
-
Sa 15.12.18
14:00
FC Voluntari
-
Astra Giurgiu
-
Sa 15.12.18
17:00
Gaz Metan
-
Hermannstadt
-
Sa 15.12.18
20:00
Dinamo
-
CSU Craiova
-
Du 16.12.18
14:00
Călărași
-
Sepsi OSK
-
Du 16.12.18
20:00
FC Botoșani
-
FCSB
-
Lu 17.12.18
20:00
Viitorul
-
CFR Cluj
-
Liga 1 LIVE: www.gsp.ro și www.facebook.com/GazetaSporturilor/ Toate meciurile sunt transmise de Telekom Sport, DigiSport și LookTV