2 comentarii. Scrie și tu!

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Reportaj la 8.538 km: București - Kumamoto » Fascinanta Japonie versus România & Europa!

COMPARAŢIE. Diferenţele care şochează între modul de viaţă al niponilor şi cel de la noi de pe continent sunt curăţenia, disciplina şi organizarea, însă există şi un mare minus la asiatici: turiştii europeni aproape că nu pot achita cu cardul pe nicăieri

Articol de ,
marti, 03 decembrie 09:00

10 zile în Japonia sunt suficiente pentru a crea un tablou al vieţii de aici? Poate că nu, însă e o perioadă în care orice european îşi poate face o părere despre ce înseamnă această ţară în comparaţie cu România şi mai ales cu ceea ce se petrece în ţările civilizate din Europa.



  • GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) transmit de la fața locului detalii;
  • Programul României la CM Handbal: România-Kazahstan (marți, 3 decembrie, ora 12:00), România-Muntenegru (miercuri, 4 decembrie, ora 08:00) și România-Ungaria (vineri, 6 decembrie, ora 12:00);
  • Dacă se clasează în primele 3 ale grupei, România intră într-una din cele două grupe principale, unde va mai juca 3 meciuri. În cazul în care se va clasa în primele două echipe ale grupei principale, România ajunge în semifinale.

Diferenţele sunt mari, mai ales în privinţa unor capitole esenţiale care compun o viaţă cu un nivel de trai ridicat. Cu ce surprinde extrem de plăcut Japonia:

 1. CURĂŢENIE

E ceva ce nu poate fi exprimat în cuvinte. Trebuie să trăieşti câteva zile aici, să te plimbi pe orice alee din oraş, să mănânci în orice restaurant şi realizezi cât de curată poate fi Japonia. Este un cult pe care oamenii îl dezvoltă pentru a întreţine această latură. Aproape că nu există coşuri de gunoi pe străzi, foarte rar apare câte unul, amplasat la ieşirea dintr-un fast food sau hipermarket care are şi zonă în care se mănâncă.

Însă ceea ce realmente şochează sunt toaletele japonezilor. Oriunde ar fi ele amplasate: hoteluri, stadioane, săli, cluburi, restaurante, mall-uri. Sunt de un lux ieşit din comun.

Curăţenia e "lună" de fiecare dată, iar vasele de WC par montate de cel mult o zi, două. Spre deosebire de ceea ce se găseşte la noi în mall-uri, unde trebuie să-ţi ţii respiraţia ca să poţi să-ţi faci nevoile, aici, baia e un loc în care aproape că ţi-e jenă să intri încălţat. Iar vasul de WC are şi un "bord", asemenea unui automobil de ultimă generaţie, cu butoane pentru diverse funcţii, inclusiv pentru a porni un fundal sonor, pe care îl poţi activa la volumul dorit pentru a acoperi zgomotul pe care îl faci în interiorul toaletei.

image00001

Cum standardul de calitate în Japonia e dat de luxul pe care îl oferă toaleta, nici nu te mai miri când vezi pe stradă o reclamă care în România ar părea hidoasă: un chelner care are în loc de cap un un vas de WC serveşte, cu mânuşi albe, la o masă în restaurant!!!

 2. DISCIPLINA

E un lucru pe care oamenii îl învaţă de mici în Japonia. Ceea ce România a desfiinţat după căderea comunismului, uniforma elevilor, există ca literă de lege aici. În funcţie de şcoala la care eşti, porţi un anumit tip de uniformă. În general, băieţii au costum cu cămaşă albă, iar fetele fustiţe, destul de îndrăzneţe şi de scurte, iar unele domnişoare au la gât cravată.

copilasi

În plus, la mai toate şcolile japoneze, elevii se descalţă înainte de a intra la curs, iar la masă profesorii sunt cei care mănâncă primii, pentru a testa dacă produsele sunt de calitate şi pentru a nu expune copiii direct. În plus, e obligatoriu în primii ani de şcoală ca toţi să practice artele marţiale. Motivul? Învaţă să fie organizaţi, disciplinaţi şi să respecte.

 3. AMABILITATEA

Nu ştiu limba engleză, însă compensează prin dorinţa lor de a te ajuta. Sunt dispuşi la orice pentru a sprijini un turist, inclusiv să te însoţească personal câteva staţii de tramvai sau să meargă alături de tine până ajungi la destinaţia pe care o cauţi. Au atât de mult respect şi apelează la salutul lor tradiţional, să se încline în faţa respectivului, încât ajung să facă aşa ceva şi atunci când vorbesc la telefon cu o persoană care e la mare distanţă de ei.

Şi încă un exemplu: oficialităţile din Kumamoto au pus la dispoziţia jurnaliştilor din întreaga lume autocare care să facă naveta la cele 5 săli în care se joacă Mondialul. Iar accesul către platformele de unde pleacă respectivele mijloace de transport se face nu prin panouri care să indice pe unde să o iei, ci prin afişe ţinute în braţe de voluntari, care stau aşa şi câte 5-6 ore. Motivul? În cazul în care chiar nu te descurci, să te ducă personal unde e nevoie, după care revine la locul în care l-ai găsit!!!

O porție de carne de cal cu ceapă 4,5 €! O bere 5 €!

Viața în Kumamoto nu oferă doar curățenie, disciplină și respect, ci oferă și alte exemple câte contrastează puternic cu ceea ce trăim noi în Europa # Dar Japonia nu înseamnă doar atât. Viaţa din Kumamoto, de exemplu, oferă şi alte exemple care contrastează puternic cu ceea ce trăim noi în Europa.

1. PARCĂRILE. Oraşul e aglomerat, dar locurile unde să-ţi laşi maşina sunt peste tot. Iar parcările sunt bine semnalizate şi chiar există reclame de tot felul pentru a te atrage să-ţi laşi maşina, iar preţurile sunt în jur de 100 de yeni pe oră, cam 4 lei!

parcari

2. ÎN METROU E CA LA NOI. În Bucureşti, probabil că din 100 de pasageri, 80 se uită pe mobil în timp ce călătoresc. În Japonia, procentul e foarte aproape de 100%.

3. TELEFOANE PUBLICE. Japonia e departe probabil ca tehnologie de România şi de Europa, dar paradoxal n-a renunţat la telefoanele publice din oraş. E drept, sunt puţine, dar ele există. România le-a desfiinţat. Cele din Japonia aduc aminte de anii '90 de la noi, cu cabine în care intri, introduci monede şi apoi tastezi pe telefonul al cărui receptor trebuie să-l ridici din aparat.

telefon

4. MANIACI CU JOCURILE. Sălile de jocuri din Japonia sunt uluitoare. Din păcate, fotografiatul e interzis, dar e un spectacol fabulos. Mii de aparate, cu jocuri dintre cele mai ciudate şi care produc şi un zgomot infernal, atrag mulţi japonezi. Se şi fumează înăuntru, e un haos greu de descris. În plus, jocurile lor, în genul lui 6 din 49 de la noi, produc interes major. Se formează cozi interminabile atunci când sunt puse în vânzare tichetele.

5. DAR FĂRĂ CASE DE PARIURI. În România, dar şi în Europa, în general, există probabil o casă de pariuri pe fiecare stradă. La noi, sunt chiar mai dese decât orice, în schimb, în Japonia lipsesc cu desăvârşire. Cel puţin agenţii de stradă nu găseşti pe niciunde.

6. MÂNCAREA. Găseşti orice, absolut orice. Carne de vită, porc, pui, peşte. Tradiţionalul sushi e spectaculos mai ales în locaţiile în care e preparat fix în faţa ta. Ţi se taie un pic pofta de mâncare când vezi bucătarul că nu foloseşte mănuşi şi amestecă orezul dintr-o mână în cealaltă, înainte de a-i pune somon deasupra şi a ţi-l oferi, dar gustul e delicios. O specialitate aparte aici e carnea de cal. Afişele restauratelor sau fast food-urilor care te atrag cu aşa ceva sunt fabuloase, la fel e şi preparatul. O porţie de carne de cal, făcută pe plită, după care înăbuşită într-un sos japonez, cu legume şi ceapă, peste care se pune un ou semi-moale, tăiat pe jumătate, costă 4,5 euro.

calu

7. CUM SE MĂNÂNCĂ SUPA. Cine merge în Japonia trebuie să încerce măcar o dată supele lor tradiţionale. Fie cele cu spaghete, fie cele din fructe de mare. E ciudat însă să vezi că lângă bolul cu supă ţi se pun celebrele lor beţişoare. Cum se mănâncă supa cu beţe?! Te ghidezi după cei din jur. Fructele de mare, carnea sau spaghetele din supă sunt luate cu beţele, iar la final, bolul e dus la gură şi se bea tot conţinutul, ca pe apă :)

8. CAFEAUA E EXCEPŢIONALĂ. În puţine ţări din lume, dacă există vreuna, se întâmplă să găseşti cafea ca în Japonia. Formidabilă, indiferent de unde o iei: tonomat, marketuri, restaurante, indiferent ce preferi, espresso, cafea lungă, caffe latte, capucino. Japonezii preferă, în general, cafeaua rece. Iar preţul nu e deloc mare, o cafea mare costă în jur de 6-7 lei.

9. ORHIDEELE SUNT ULUITOARE. Florăriile sunt fix ca la noi. La colţ de stradă. Dar orhidee ca în Japonia nu poate exista în alt loc din această lume. Par artificiale, sunt superbe, cu flori extrem de mari şi colorate. O splendoare să le priveşti. Un astfel de buchet imens costă între 30 şi 40 de euro.

flori

10. SPECTACOLE DE STRADĂ. Japonezii apelează, ori de câte ori au posibilitatea, la jocuri tradiţionale pe care le organizează fie în plină stradă, fie în punctele de atracţie, în faţa diverselor castele sau a unor parcuri. Au loc spectacole care imită tradiţia samurailor, iar turiştii pot filma şi se pot fotografia la final cu respectivii artişti.

11.  VIAŢA DE NOAPTE. Există din plin. Mai ales vineri şi sâmbăta seara, pe celebra stradă Nishiginza, unde cluburile de noapte te atrag cu prezenţa japonezelor în fustă scurtă şi pe tocuri, care stau în faţa intrării pentru a te convinge că merită să scoţi din buzunar 5.000-6.000 de yeni, 40-50 de euro, pentru a merge în club.

vciata de noapte

MINUSURI » Japonia nu e chiar numai lapte şi miere. Există şi lucruri în minus faţă de Europa

 

1. PLATA CU CARDUL. E aproape şocant să afli că nu poţi achita cu cardul în mare parte din locaţiile din oraş. Chiar şi în restaurante, după ce ţi se aduce nota şi scoţi cardul, chelnerul se scuză de sute de ori şi spune "no card, no card". Rare sunt locurile în care se acceptă cardul, iar acesta obligatoriu trebuie să fie VISA. Comparativ cu Europa, surprinzător, Japonia are un mare minus. Spre exemplu, Suedia a anunţat că în scurt timp va renunţa definitiv la suportul de plastic pentru carduri şi plata se va face doar pe bază de telefoane, lucru care deja se întâmplă, parţial, şi în România.

2. BEREA, INCREDIBIL DE SCUMPĂ. Alcoolul te costă din plin în Japonia. E ciudat să vezi la finalul unei cine, de exemplu, pe nota de plată. că tot ce ai mâncat, dacă ai ales meniul cu carnea de cal, face 4,5 euro, iar o bere la draft, într-un pahar nici mare, nici mic, e chiar 5 euro!!! Dar măcar e bună!

berea

3. ÎMBRĂCĂMINTEA. Japonezii nu sunt pasionaţi de modă. Dacă bărbaţii sunt mai tot timpul eleganţi, îi vezi la costum, cu cravată şi nelipsita geantă, femeile mai degrabă nu ştiu să se poarte. Foarte rar întâlneşti o domnişoară sau doamnă care să te atragă cu ţinuta ei. Nici magazinele din mall-uri nu oferă ceva interesant din această perspectivă, dovadă că Japonia e în urma Europei la acest capitol.

VEZI ȘI:

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // VIDEO EXCLUSIV Reacția Cristinei Neagu, după ce a fost desemnată din nou cea mai bună handbalistă a lumii: „Nu sunt Messi, nu sunt Ronaldo. Am propria identitate, vreau ca lumea să țină cont de asta”

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // FOTO EXCLUSIV Cristina Neagu, premiată în Japonia! Balonul de Aur 2018 din handbal e în braţele româncei!

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // VIDEO EXCLUSIV Jovanka Radicevici: “Voi puneţi prea multă presiune pe Neagu! România nu mai este o forţă”

Comentarii (2 ) Adaugă comentariu

dumiwow  •  03 Decembrie 2019, 12:00

Foarte frumos expusa aceasta tara hyper dezvoltata si educata. Mi-ar placea sa o vizitez si eu in viitor nu numai ca ati aratat voi despre ea...ci stiam si eu multe dintre aceste lucruri si le admir sincer!!!

alegsandru  •  03 Decembrie 2019, 10:45

Foarte tare. Eu sunt optimist! Curand, si la noi baietii vor avea fustite destul de indraznete in scoli, iar fetele costum cu camasa alba.

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase