GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Cum s-a născut Stadionul "23 august"

Asa arata planul complexului sportiv +7   FOTO
Asa arata planul complexului sportiv "23 August"

Articol de GSP - Publicat luni, 21 februarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 21 februarie 2011 09:21

Acum o jumătate de secol, locul unde fanii aşteaptă cu nerăbdare să joace Messi şi compania nu era nicidecum legat de sport. National Arena se înalţă unde era la început o grădină de zarzavaturi şi un teren al fabricii Malaxa. Perimetrul nici nu aparţinea Bucureştiului, ci comunei Dudeşti-Cioplea, devenind ulterior locul unde se ţineau tîrgurile de vite şi bîlciurile. Dar la începutul anilor '50, sportul românesc avea să sărbătorească naşterea stadionului "23 august", cel mai modern din ţară la acea vreme, şi avea să găzduiască evenimente în premieră pentru România.


"Măreţul stadion de 80.000 de locuri"
În februarie 1953, Federaţia Mondială a Tineretului Democrat alegea Bucureştiul drept gazdă pentru manifestări de amploare: Congresul Mondial al Tineretului şi Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor. Evenimentele programate între 25 iulie şi 16 august 1953 se potriveau planurilor conducătorilor ţării. Comitetul Central elaborase "planul general de reconstrucţie socialistă a oraşului Bucureşti", în care stadionul era un punct important. Pompiliu Macovei, arhitectul şef al Capitalei, anunţa într-un interviu: "În raionul 23 august se va ridica un mare parc de cultură şi sport pe o suprafaţă de peste 50 ha. Aici se vor înălţa numeroase construcţii şi lucrări, culminînd cu măreţul stadion de 80.000 de locuri".

Proiectat, printre altele, cu "un bazin de înot cu două piscine cu tribune, o mare arenă pentru tenis, volei şi baschet", Parcul de Cultură şi Sport se anunţa un obiectiv unic la vremea aceea. Iar stadionul, cu "pistă de alergări cu şase culoare", cel mai mare din ţară.


Muncă voluntară, în spiritul vremii
La construcţia stadionului au participat brigăzi de tineret şi voluntari. În primăvara lui '53, Uniunea Tineretului Muncitoresc lansa în "Scînteia Tineretului" un apel prin care îşi mobiliza membrii. Aceştia erau chemaţi "să dea un puternic avînt muncii voluntare", iar sportivii "să se antreneze cu perseverenţă şi să-şi perfecţioneze măiestria sportivă".
Ca şi astăzi, mersul lucrărilor a fost urmărit pas cu pas de presa vremii. În "Scînteia Tineretului", şantierul era ilustrat grandios, plin de "dragline, screpere şi gredere", iar excavatoristul Artimon Subcinschi era prezentat ca "însufleţit de un singur gînd: să excaveze cantităţi cît mai însemnate de pămînt peste planul zilnic".


10.000 de programe au fost tipărite numai în limba română, prezentînd întrecerile sportive inaugurale de pe "23 august"

111 ţări au participat la ediţia a IV-a a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, găzduit de stadionul "23 august" în 1953

Voinescu despre inaugurare
Participant la competiţia inaugurală alături de legendarul atlet Emil Zatopek, portarul Ion Voinescu a stat între buturile "naţionalei" la primul meci pe "23 august". România a pierdut finala turneului cu 5-3, în faţa Ungariei, deşi a condus cu 3-1. "Ţop" povesteşte pentru Gazetă cum a fost pe noua arenă: "Stadionul era arhiplin, gazonul, excepţional. Infrastructura era unică în ţară, nu se lucrase în pripă. Oamenii au venit la un eveniment copleşitor şi ani la rînd tribunele au fost pline".

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (10)
adianghelescu
adianghelescu  •  22 Februarie 2011, 13:46

ceausescu e drept ne-a infometat si a platit datoriile externe ,acum chiorila ne-a si infometat ne-a si indatorat de or sa traga copii nostrii de datorii poate si nepotii , pe timpul lui ceausescu exista cat de cat un respect pentru sportivi, existau competitii de juniori si scolari la toate sporturile de la oina pana la gimnastica artistica acum sportul este lasat sa moara incet putin cate putin locul unor baze sportive au fost luate de urate si gigante cladiri de birouri care acum stau hade neocupate profesorii sunt platiti in bataie de joc chiar si la cluburile de traditie nu mai exista bani pentru sportul de performanta inainte de 89 eram un popor sanatos acum suntem un popor bolnav

eurian
eurian  •  22 Februarie 2011, 12:00
Postat de sorin_steaua pe 22 Februarie 2011, 05:29

Daca traia Ceausescu am fi avut cele mai tari stadioane din europa.

Si cu siguranta daca traia.... nu ar fi putut sa isi dea nimeni cu parerea aici... foarte bine spus, ganditi si mai informati-va inainte sa va dati cu parerea... Si o alta intrebare, daca v-ar cere cineva sa faceti acum "voluntariat patriotic" = purtat la munca silnica cu forta, ce ati mai spune, probabil ati face-o cu avant tineresc...

elder
elder  •  22 Februarie 2011, 10:48

Din salariul lui Mitica pe care nu-l ridica niciodata putem face un teren pentru cei mici si din alte sponsorizari s-ar putea reface Luceafarul.. ironic faptul ca era chiar langa sediul actual al FRF... ne-am chinuit 2-3 ani la un stadion ca asta,asta inseamna ca putem sustine o olimpiada in viitorul apropiat.... Ma intreb si eu sa retoric.. da pe astia nimeni nu-i aresteaza? ca pe seful arbitrilor au putut sa-l racoreasca aproape 1 an,dar pe hotii astia chiar nimeni nu-i vede? sau exista hoti de categoria 1 si restu? Frumos articol si imi aduc aminte de meciul cu Danemarca de pe 'plaja' Lia Manoliu si apoi cand gandesc la degajarile cu nisip ale noastre... e de viitor stadionu asta

Vezi toate comentariile (10)
Comentează