GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Fănel Văduva, "Collina" fără buletin

Articol de - Publicat sambata, 20 septembrie 2008 00:00

La doar 13 ani şi 8 luni, Fănel Văduva a debutat în Liga a 4-a la seniori, fiind considerat cel mai promiţător puşti din arbitrajul românesc. Fotbaliştii celor două echipe se pregătesc să intre în teren. E meci de seniori, în Liga a IV-a: Dunărea Calafat - Tractorul Cetate. În tunelul de la intrarea jucătorii aruncă priviri mirate spre arbitrul de centru. "Ce-i cu tine piciule?", îl întreabă unul dintre aceştia. "Piciul" are 1,82, e mai înalt ca mulţi dintre ei. Dar nu are decît 13 aqni şi 8 luni. Îl cheamă Fănel Văduva. Îl priveşte fix în ochi pe cel care a îndrăznit să-l interegheze: "Vreau să jucaţi curat şi să nu comentaţi la deciziile din teren! Altfel, voi lua măsuri disciplinare".

9.80 la examenul de admitere
Fănel Văduva s-a apucat de învăţat regulile fotbalului pe la 10 ani. "Cînd priveam cîte un meci, eram înnebunit să judec fazele litigioase. Îmi stăteau ochii doar la arbitri. Tatăl meu este foarte bun prieten cu domnul Nicolae Neagoe, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal. Mai în glumă, mai în serios, tata l-a întrebat: 'Ai un loc şi pentru ăsta mic? Vrea să se facă arbitru!', iar răspunsul a venit pe loc: 'Adu-l să-l vedem'. De aici a pornit toată nebunia!", povesteşte emoţionat cel mai tînăr dintre "fluieraşi". "M-am apucat să învăţ foaie cu foaie, paragraf cu paragraf, pentru că nu voiam să scap ceva. Cîteodată, citeam mai mult regulamentele decît lecţiile pentru şcoală. Am dat examenul şi am reuşit să-l iau cu nota cea mai mare dintre toţi candidaţii, 9,80. Mi se împlinise un vis".

"Pe Bernabeu şi San Siro"
Abia peste 10 ani va putea să arbitreze în primul eşalon: "Dacă am să mă ţin de treabă, veţi vedea că voi fi arbitra meciuri mari. Visez ca primul mare meci să fie Steaua - Dinamo pentru că este cel mai important derby din fotbalul românesc. Nu mi-ar fi teamă nici dacă l-aş arbitra acum". Mai apoi, îmi doresc să ajung pe Bernabeu sau pe San Siro".

Fan Alexandru Tudor
Tînărul arbitru are un model: Alexandru Tudor. "Este un arbitru sever care nu se poate îndoi la comentariile răutăcioase ale oamenilor din fotbal. În plus, are un stil aparte de a arbitra şi de comunicare cu jucătorii pe teren. Domnul Tudor este mai dur şi o să încerc să fiu ca el!".

Elevul vedetă
Fănel mărturiseşte că duce o viaţă normală pentru vîrsta lui: "N-am încă o prietenă. În timpul liber mă uit la meciuri, dar şi joc fotbal cu copiii în spatele blocului. Sînt elev la Colegiul Naţional "Elena Cuza", în clasa a VIII-a, însă cînd am un meci de arbitrat, fug de la ore, dar încerc să recuperez".

Vedeta şcolii
După o vacanţă de vară în care şi-a făcut debutul în Liga a IV-a, arbitrul oltean s-a întors la şcoală. Colegii abia l-au aşteptat, să-l întrebe "cum e să-i fluieri pe ăia mari?". Fănel recunoaşte: "Mi-am dorit să înceapă şcoala mai repede, mă cam plictisisem în vacanţă. Am vorbit multe cu colegii mei, despre filme, despre meciurile echipelor româneşti în cupele europene, dar şi despre partidele pe care le-am arbitrat în vacanţă", povesteşte "Collina". Vara viitoare, Fănel va va da exemenul de capacitate: "Nu mi-e teamă, nu am de ce! Trebuie să învăţ, aşa cum am făcut şi în arbitraj, şi o să-l iau! Nu am cum să am emoţii, sînt obişnuit cu ele de la meciurile pe care le arbitrez!".

Sprijinit de dirigintă
Diriginta acestuia, Cornelia Cojan, are numai cuvinte de laudă pentru elevul său din clasa a VII-a C. "Ionuţ, că aşa îi spunem noi la şcoală este un băiat cuminte, silitor şi foarte muncitor. Chiar dacă a mai lipsit de la şcoală pentru a face arbitraj, noi l-am susţinut pentru că are un viitor frumos. Este foarte bine dezvoltat, joacă şi în echipa de baschet a liceului şi se descurcă bine. Ţin cu sportivii şi-l susţin. Anul trecut, Ionuţ a avut o medie generală bună. Dacă ar încerca să se străduiască mai mult, cu siguranţă ar fi şi mai bine".


Meciuri arbitrate de Fănel Văduva la seniori, în Liga a VI-a:

03.09 - Dunărea Calafat - Tractorul Cetate - debut
07.09 - Unirea Goicea - Viitorul Măceşul de Sus
14.09 - AS Podari - Voinţa Coţofeni

Văduva Fănel despre...
... comentariile din tribună: "La orice meci arbitrul este contestat. Dacă nu te înjură lumea, nu eşti arbitru adevărat!"
... echipa preferată: "Trebuie să fiu imparţial, dar recunosc că ţin cu Universitatea, echipa cea mai iubită în Bănie"
... primul meci: "Am avut emoţii uriaşe şi o teamă în acelaşi timp. Am intrat pe teren cu gîndul că totul o să fie bine şi aşa a fost. Am arbitrat fără greşeală"
... jucătorul preferat: "Normal că îmi plac jucătorii de la Craiova, ca Wobay sau Costea. Din campionatele de afară îmi place foarte mult de Cristiano Ronaldo"
.... preşedintele FRF, Mircea Sandu: "Este un om cu multă experienţă, care îşi face treaba bine la federaţie"

Susţinut de toată lumea
La ultimul său meci, Dunărea Calafat - Tractorul Cetate (12-1), Fănel a fost susţinut de "vicele" AJF Dolj, Sorin Pătraşcu. "Este un arbitru în care ne punem toate speranţele! Are viitor în fotbalul românesc. Reuşeşte să se impună şi să ia deciziile cele mai bune pe teren. La meciul de la Calafat, unul dintre asistenţi îi semnalizaze offside, dar Fănel a lăsat jocul să continue, şi a luat decizia bună. Trebuie să avem grijă de el, pentru că este un arbitru de perspectivă", a precizat Pătraşcu.

Aplaudat de spectatori
Meciul dintre Dunărea Calafat şi Tractorul Cetate a însemnat debutul lui Fănel la Liga a IV-a. Acesta a arbitrat ca la carte, fără a face greşeli. "Bravo, băiatule! Să ai grijă de tine că eşti de viitor. Eşti mai bun ca mulţi arbitri din Liga I. Munceşte mult şi o să reuşeşti!", i-a strigat un spectator lui Fănel în pauza meciului.

"Să mă sune Becali că îi închid telefonul!" :)
Despre conducătorii din fotbalul românesc, Fănel nu vrea să vorbească. A răspuns totuşi la o întrebare legată de blaturi. "Ce s-ar întîmpla dacă te-ar suna Gigi Becali şi ţi-ar propune o sumă de bani pentru a trage cu Steaua II într-un meci de Liga a III-a, împotriva Rapidului II?". Fănel a replicat zîmbind. Scurt: "Să mă sune Becali, că îi închid telefonul!".

"Este foarte bine, mă bucură că aud astfel de lucruri înseamnă că este un copil precoce. Îi doresc să ajungă arbitru mare şi să arbitreze corect!"
ADRIAN PORUMBOIU - fost arbitru

"Faptul că arbitrează la vîrsta asta este un mare lucru. Important este să arbitreze corect, să aibă curajul şi puterea să treacă peste tot! Este de apreciat"
ALEXANDRU TUDOR - arbitru FIFA

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (76)
mokandy
mokandy  •  22 Octombrie 2010, 10:57

da frate , dar sa arbitrezi din prima la centru , la 13 ani si ceva , si eu am luat examenul cu 9,80 dar in prima jumatate de campionat am avut vreo 5-6 meciuri de tusieri la juniori si rezerva la seniori , si deabia in a 2-a jumatate am prins un meci la centru la juniori , astfel de articole despre promoveaza inca o data nepotismul , de ce sa nu aiba toti aceeasi sansa :D

sergiu1234567
sergiu1234567  •  19 Iulie 2010, 22:41

:)) eu sunt arbitru si am 17 ani si arbitrez la liga a 5 si sunt arbitru de 2 ani si anu asta am fost promovat la liga a 5 ca un an am arbitrat la liga a 6a si la copii si juniori si asta de 13 ani arbitreaza la liga a 4 a laso draq:))

 •  10 Iulie 2009, 18:48
Postat de pe 09 Mai 2009, 09:42

auzi aici "vointa COTOFENI" ce nume ahahahaahahahahahahh cat despre pusti numai bine ce dak a intrat pe pile sa fie corect si sa arbitreze bine dak ia bani ii doresc sa dea masina peste el

tipic pentru arbitrajul romanesc...pile si ideile de 2 bani ai celor din conducerea CJA-urilor...Nr.1: conform RODA pt a devenii arbitru trebuie sa ai 14 ani impliniti; Nr.2 - pt a arbitra la nivelul ligii a IV-a trebuie sa ai categoria a II-a...ori in articol se pomeneste doar de examenul pt categoria stagiar din cate inteleg; Nr.3 si asta e marea buba a arbitrajului romanesc - ideea celor din CCA ca arbitrul trebuie sa fie inalt si sa alerge ca un cal de curse, nu conteaza ca nu se descurca

Vezi toate comentariile (76)
Comentează