GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  INTERVIU EXCLUSIV GSP

VIDEO INTERVIU EVENIMENT cu "Il Consigliere", Constantin Dănilescu, omul care are 29 de trofee cu Steaua și Dinamo! Dezvăluire senzațională: "Negoiță a vrut să ridice hotel în parcul Dinamo"

Articol de - Publicat vineri, 09 noiembrie 2018 11:02

INTERVIU. Constantin Dănilescu, un ”Il Consigliere” modern la granzii campionatului, a povestit cum a iubit și Steaua, și Dinamo, dezvăluind episoade din epocile când rivalii aveau monopol pe România și creionând portretele principalilor investitori.

Este cel mai titrat conducător din istoria all time a fotbalului românesc. Constantin Dănilescu tocmai a împlinit 70 de ani, luna trecută. Nea Tică are 29 de trofee, toate câștigate cu marile rivale ale fotbalului nostru, Steaua și Dinamo, 17 cu militarii, 12 cu "câinii".

A prins cele mai prolifice perioade la ambele grupări, doar noaptea magică de la Sevilla i-a scăpat, ratând la mustață trofeul Cupei Campionilor Europeni. A sosit în Ghencea în ianuarie 1987, cât să prindă Supercupa Europei cucerită în detrimentul celor de la Dinamo Kiev.

Dar, din orgoliu, fiindcă n-a avut nicio contribuție la cucerirea trofeului de pe 24 februarie, nu și-l trece în palmares, cu toate că apare în pozele vremii. În schimb, când vorbește despre trofee, însumează 30, alăturându-l impresionantei colecții și pe cel obținut anul trecut de școala de fotbal ce-i poartă numele.

 
Interviu Constantin Dănilescu

INTERVIU EVENIMENT cu "Il Consigliere", Constantin Dănilescu ⚪ Omul care are 29 de trofee cu Steaua și Dinamo! Dezvăluire senzațională: "Negoiță a vrut să ridice hotel în parcul Dinamo" -->> http://bit.ly/2FaiSuc

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Vineri, 9 Noiembrie 2018

- Domnule Dănilescu, cu ce vă mai ocupați la 70 de ani?
- Cu școala mea de fotbal, cu copiii, aici, în Ghencea, lipit de vechiul stadion, care acum e în plin proces de demolare.

- Apropo, ați fost să vedeți cum intrau excavatoarele și demolau tribunele?
- Nu m-a lăsat inima.

- Se apropie Derby-ul. Cu cine țineți?
- Prefer să mă uit la meci și atât.

- Nu vă mișcă sufletul mai mult pentru niciuna?
- Ți-am mai zis acum câțiva ani, când am făcut interviu, că Steaua a fost prima iubire pentru mine, iar Dinamo soția. Au rămas singurele "femei" din viața mea, le respect pe amândouă, fiindcă le-am iubit pe amândouă cât am conviețuit.

""Sfinxul" folosea cuvinte puține"

- Cum ați ajuns la Steaua?
- În ianuarie 1987, când Ilie Ceaușescu l-a mătrășit pe nea Ion Alecsandrescu. Cristi Gațu a ținut echipa două săptămâni în Italia, apoi am venit și eu la Monte Carlo, la Supercupa câștigată cu Dinamo Kiev. Ilie a avut ceva personal cu nea Ion.

- Până și Cristi Borcea, dinamovist convins, vorbea cu respect de Ion Alecsandrescu. De ce impunea respect "Sfinxul"?
-  De un calm absolut, spunea "da" sau "nu", atât. Folosea cuvinte puține, de parcă dădea bani pe ele. Și după ce-a trecut în plan secund, după vreun transfer, îi solicitam sprijinul, îmi spunea în mașină ce-am făcut bine, ce-am făcut rău, dar pe un ton părintesc, cu vorbe puține.
tica danilescu sfinxul

"Hai, mă Cornele, ești nebun?"

- Se câștiga superbine la Steaua în anii când echipa era campioana Europei?
- Eu știu ce luam eu. Iar cât a fost nea Ion Alecsandrescu, n-am vrut să iau niciodată primă sută la sută. Era șef, eu voiam doar 75%. Eu n-am fost ahtiat după bani, după mașini, mi-am luat un apartament, apoi o casă, mi-am ajutat copiii, m-am mulțumit cu puțin.

- Cum ați putut trece de la Steaua la Dinamo?
- Eu nu l-am prins pe Gigi Becali deloc. Am plecat în vara lui 1999, cred că era 5 iulie, de la Steaua, după ce-am pierdut 1-5 la Petrolul. M-am întors apoi în club, la o secție, până când mi-a zis Cornel Dinu într-o noapte de octombrie: "Mă, vezi că te caută Dinamo!". "Hai, mă Cornele, ești nebun, cum să mă caute Dinamo pe mine?", i-am replicat. Și m-am dus la o cârciumă, celebră pe vremea aia, la "Aquarium", o ținea un sârb, dinamovist el, și m-am întâlnit cu Borcea, cu Badea și cu Dinu. Procuroru' îl adusese pe Badea, Cristi era omul lui, că el l-a crescut pe Borcea. Și pe 15 noiembrie 1999 am semnat.

"N-aș fi rezistat să lucrez cu Gigi Becali"

- A fost greu să vă convingă?
- Am avut o strângere de inimă, să trec de colo, colo. Eu le-am zis că sunt ofițer la Steaua, vreau să fiu și la Dinamo. S-a vorbit între miniștri și m-au trimis ofițer la Interne. Deși am cam luat plasă!

- De ce?
- La Steaua, eram colonel. La pensie, am ieșit cam aiurea de la Dinamo, noroc că am mai adus niște documente și-am venit în drepturi cu pensia.

- Credeți că ați fi rezistat cu Gigi Becali patron?
- Gigi a venit în 2002 sau 2003. N-aș fi rezistat să lucrez cu el, deloc! Eu am lucrat cu altfel de oameni. Mă duceam la Oțelea, la comandant, săream peste coadă. Mai ajutam și alte secții sportive. Nu uitați că la Steaua s-au luat în anii '90 șase campionate la rând, plus de trei ori s-a ajuns în grupele Champions League.

Steaua sau FCSB?

- Dar cum spuneți actualului club din Liga 1, Steaua sau FCSB?
- Când am plecat, am lăsat Steaua aia veche. Ce-a urmat... Eu evit să vorbesc de Steaua, de FCSB, deși îți dai seama că simpatizez cu CSA-ul fiindcă sunt prieten cu cei care lucrează acolo. Crezi că dacă văd FCSB la televizor în Liga Campionilor, închid? Nu, mă uit, sunt patriot!

- Ce i-ați recomanda lui Gigi Becali?
- Să-și pună un antrenor, unul cu personalitate, și să-l lase în pace. Gigi investește. Dar să lase antrenorul să-și facă treaba. Și dacă vine Edi Iordănescu, nu știu dacă rezistă. N-a rezistat, el, Rădoi, care era fină-su! Gigi vrea să conducă tot, asta e problema lui. Nu o să facă performanță dacă doar trimite bilețele și-i toacă psihic pe jucători. Pe Pițurcă, un tip cu coloană vertebrală, n-a reușit să-l îndoaie și să-i trimită bilețele. 

"N-aș putea fi genul Argăseală"

- Dacă tot sunteți gard în gard cu stadionul Ghencea, nu v-au tentat cei de la CSA Steaua?
- Cu Lăcă am discutat mereu orice fel de problemă, a fost întotdeauna mai mult decât un căpitan. Am rămas în relații bune și cu familiile. L-am mai sprijinit logistic, au insistat și cei de la CSA Steaua să merg, dar am zis că nu pot. Să treci de la Liga Campionilor la liga a patra... Apoi, lumea ar zice că mă duc după bani, nu mai vreau discuții.

- Nu v-a mai tentat niciun alt club?
- Nu mai are rost să activez la un club. Am și operațiile pe coloană... N-aș putea fi genul lui Argăseală, să tac mereu. El are meritul că știe regulamentele! Bălănescu de la Dinamo și Cristi Tănase de la Chiajna sunt băieți care au crescut bine, sunt pricepuți în calitate de conducători de club, e vremea lor.

30 de trofeeare Dănilescu în palmaresul personal: 17 cu Steaua, 12 cu Dinamo și unul cu școala de fotbal ce-i poartă numele, în 2017, la copii

De la "țigara lu' nea Ion" la scrumierele aruncate

- Ce diferențe au fost între ce-ați trăit cu cadrele militare la Steaua comparativ cu oamenii de afaceri de la Dinamo?
- Ultimii erau plecați cu afacerile, eu cam duceam tot clubul. Dincolo, Oțelea era priceput, provenea din sport, handbalist, campion mondial. Și era un ritual, se numea "țigara lu' nea Ion". Stăteam peste stradă, în Ghencea, iar când vedeam că se deschide becul în biroul lui Alecsandrescu, știam că a venit Comandantul, Oțelea, mă îmbrăcam și mergeam la ședință.

- Erau mai aroganți oamenii cu bani decât militarii?
- Borcea și Badea au condus Dinamo. Turcu, Nețoiu, Cohn au fost trecători. Borcea producea banii, nu vezi că și acum îi face din piatră seacă? De când e cu Valentina a mai făcut un milion de euro?! Cu el n-a fost lună să nu fie plătit salariul la timp, îmi spunea că și personalul muncitor trebuie remunerat bine. Problema lui? Că e grandoman. Dinu l-a modelat, și vestimentar, și ca om. A stat aproape și de Vizer, care a ajutat-o financiar pe Dinamo, pe prietenie, fără să fie acționar în acte, iar Marius l-a ajutat pe Cristi și când a fost la închisoare.

- Spumoase ședințele de la Computerland sau de la club?
- Țineau până noaptea, se mai încingeau spiritele, mai venea Cornel Dinu și se lua de Cohn, cu cartonul, apoi și cu Badea mai avea clinciuri, mai era Giovanni care făcea scandal, arunca scrumiere, era balamuc, dar ieșeau rezultate apoi. Când o s-o mai vezi pe Dinamo campioană? Sau să ia o serie de trofee, trei, patru, cinci? Cupa Ligii aia credeți că interesează pe cineva? OK, acționarii împrumutau clubul, apoi își luau banii din transferuri, dar erau rezultate.

- Vă băgați și dumneavoastră în horă, în certuri?
- Eu am evitat mereu clinciurile. Eu am fost un tampon între șefi și jucători. Ziua nu-i găseam pe acționari, de-abia seara. Și mă prindea noaptea cu ochii-n documente. Eu eram un fel de "Il Consigliere". "Nea Tică, hai să facem contractele!". Când era un scandal în birou, și la ora 2:00 dimineața, tot pe mine mă chemau.

6.000 de leieste pensia lunară a lui Dănilescu

"Negoiță a vrut să ridice hotel în parcul Dinamo"

- Cu Ionuț Negoiță ați colaborat puțin. Ce relație ați avut?
- Am intrat în concediu medical pe iunie 2013, apoi am închis situația după un an, în mai 2014. El m-a văzut mereu drept "omul" vechii conduceri, n-avea rost să mai stau. Considera că suntem din garda veche, eu, Cristi Tănase, care acum e la Chiajna, doamna Angela, contabila. Bucuria lui Negoiță a fost să ia Dinamo ca să ridice imobiliare și hotel în parcul Dinamo, avea alte gânduri în cap, nu fotbal. Problema lui e că a vândut mereu jucătorii cum a scos câte unul capul. S-a mai scos acum cu Rednic, care are ochi la jucători.

- Până la urmă, nea Tică, unde v-ați simțit mai bine?
- La Dinamo, gustul amar a fost îndepărtarea brutală din 2013/2014. La Steaua, am fost primit mai bine. Eu am făcut școala aici, în Ghencea, dar niciodată n-am avut probleme cu "ultrașii", deși eram director la Dinamo. La Steaua, am avut altă putere de decizie. La Dinamo, puneam masa, aranjam farfuriile, dar nu mâncam din ciorbă, nu puteam comanda pe banii acționarilor. z

Trofeele câștigate de Dănilescu la Steaua în 12 ani - 17
- 8 campionate (1987, 1988, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998)
- 6 Cupa României (1987, 1988, 1992, 1996, 1997, 1999)
- 3 Supercupa României (1994, 1995, 1998)

Trofeele câștigate de Dănilescu la Dinamo în 13 ani - 12
- 4 campionate (2000, 2002, 2004, 2007)
- 6 Cupa României (2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2012)
- 2 Supercupa României (2005, 2012)

Trofee câștigate de FCSB în "era Gigi Becali" în 15 ani - 11
- 5 campionate Liga 1 (2005, 2006, 2013, 2014, 2015)
- 2 Cupa României (2011, 2015)
- 2 Supercupa României (2006, 2013)
- 2 Cupa Ligii (2015, 2016)

Trofee câștigate de Dinamo în "era Ionuț Negoiță" în 5 ani - 1
- 1 Cupa Ligii (2017)

100 de copii sunt la școala de inițiere ce-i poartă numele lui Constantin Dănilescu

"Gigi Becali bagă bani, se extinde și cu juniorii, s-a întins prin tot Bucureștiul, vrea să facă o academie și aici, în Ghencea"

"Puteam să dau în sistem, după Revoluție, să fac pe victima, dar eu mi-am văzut mereu doar de treaba mea, în liniște, fără să deranjez"

"Mai vorbesc cu Bogdan Bălănescu, cu Bigică Eftimescu, cu Johnny Culina, cu Cristi Tănase de la Chiajna, cu Stoichiță, cu Lăcă nu mai zic. Mă mai cheamă la emisiuni, dar e rândul tinerilor. Dacă vreau emisiuni, mă uit la DVD-ul meu când apăream la "Procesul etapei", la Ovidiu al vostru"
- Constantin Dănilescu

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
hitman222
hitman222  •  09 Noiembrie 2018, 14:29

fcsb=steaua prostilor.

0.palmares.csa
0.palmares.csa  •  09 Noiembrie 2018, 14:12
Postat de faliment_fc_fcsb pe 09 Noiembrie 2018, 11:31

Nu e Dinamo vs Steaua Bucuresti! Dinamo joacă cu Fotbal Club FCSB!!!!!!! Nu văd sensul paralelelor cu vechiul derby.

De aia va pregatiti voi de meci ca de Paste.De aia jucati pe national arena,ca nu e Steaua Bucuresti.De aia vin mii de suporteri ca nu e Steaua Bucuresti.Zic si marii Dinamovisti asta-i Steaua.Aia din liga a 4-a este regal ferdinand csa.

juliusmad
juliusmad  •  09 Noiembrie 2018, 13:51
Postat de faliment_fc_fcsb pe 09 Noiembrie 2018, 11:31

Nu e Dinamo vs Steaua Bucuresti! Dinamo joacă cu Fotbal Club FCSB!!!!!!! Nu văd sensul paralelelor cu vechiul derby.

:)))) ce ma amuza durerea ta. Duminica e derby iar tu vei fi prezent sa improsti venin :))))

Vezi toate comentariile (5)
Comentează