GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  REPORTAJ

VIDEO EXCLUSIV Profu' de pe Bernabeu » Fostul jucător al Stelei antrenează la școala britanică din București: ”Am jucători pe care i-aș recomanda la academii!”

Articol de - Publicat luni, 21 mai 2018 13:50

Stelian Stancu, 36 de ani, a ales să antreneze în privat, la British School of Bucharest. Titular pe Bernabeu cu Steaua lui Olăroiu, Stancu nu crede în fotbalul juvenil din România

Școala britanică din Capitală e desprinsă din altă lume, într-un contrast fantastic cu cea de stat. E de neînchipuit pentru elevul de rând cum cineva se formează într-o fortăreață cu ziduri înalte, la marginea Bucureștiului, unde totul sclipește: "Toți copiii de aici văd lucrurile altfel. Ei studiază altfel, învață altfel și trăiesc altfel. Și au altă mentalitate", punctează Stancu. Chiar și așa, există lucruri care nu sunt niciodată "altfel".

Că, până la urmă, asta face fotbalul, nu ține cont de statut social sau privilegii. Fotbalul a fost, dintotdeauna, pentru toată lumea. Cum a ajuns ex-stelistul să antreneze în privat? Nu crede în fotbalul juvenil din România - alterat de "o mentalitate care distruge copilul".

22 de meciuri a înregistrat Stelian Stancu în tricoul Stelei

"Am jucători pe care i-aș recomanda la academii"

După două episoade care i-au lăsat un gust amar, "principal" la două echipe de seniori, Balotești și Voința Crevedia, Stancu s-a refugiat într-un mic paradis pentru un antrenor de fotbal: "Nu sunt genul de antrenor care să primească ordine. Dacă la seniori e vorba de conducere, la juniori, de obicei, există părinții. Am fost la mai multe interviuri, în română și engleză, și am reușit să ajung aici. Condițiile sunt total diferite față de ce e la noi în România, referitor la grupele de copii și juniori. Nu se compară. Sunt foarte puține locuri în care un copil se poate dezvolta normal. Cea mai bună academie e clar cea a lui Gică Hagi. Dar atât", explică Stancu.

Coordonează grupe de la 5-7 pe ani până la 14 ani, dar și o echipă de fete: "Sunt atenți, vor să-nvețe, sunt foarte uimiți de ceea ce le arăți! Am câțiva copii pe care sincer i-aș recomanda la o școală de fotbal. Nu pot să fac demersul ăsta pentru că nu știu ce vor părinții de la copii. Dacă vor să ajungă să facă performanță în fotbal sau pur și simplu o fac doar pentru distracție și mișcare".

"Antrenorii fac compromisuri pentru banii părinților"

Problema banilor în România privind dezvoltarea școlilor de fotbal nu e tocmai străină, iar fostul fotbalist îi arată cu degetul pe părinți care, pentru că sunt cotizanți la cluburile pentru care evoluează copiii lor, au impresia că au drepturi nelimitate la club și pot cere orice:

"Cum s-au înființat cele mai multe școli de fotbal? Pe banii părinților. Nu pot zice nimic de antrenori, pentru că ei depind de acei bani. Dar sunt obligați să facă anumite compromisuri, iar eu nu sunt de acord cu ele. De ce copilul lui nu joacă mai mult? De ce copilul lui e rezervă? Nu e normal. El nu știe că în momentul în care a intrat pe poarta stadionului sau bazei sportive, ar trebui să fie un simplu spectator, nu să și participe. De ce să nu spunem adevărul? Nu toți copiii trebuie să joace titulari, nu toți ne naștem talentați. E normal să te lupți pentru copilul tău, dar în fotbal e altceva. Trebuie lăsat antrenorul să-și facă treaba".

Chiar dacă duce lipsa competițiilor oficiale, Stancu participă cu echipele de juniori la campionate interșcolare, unde a bifat în ultimul an mai multe performanțe cu grupele de copii.

este numărul meciurilor în care a fost integralist în Champions League

"N-am fost talentat și am reușit"

De pe terenul cochet al unei instituții private, Stelian Stancu face o radiografie a fotbalului românesc din prezent. Spune că ar trebui să ne cunoaștem limitele și "să ne descurcăm cu ce avem". Nu-nțelege lipsa psihologului dintr-o echipă de fotbal și spune că orice individ are nevoie de o motivație venită din exterior: "N-am fost așa talentat! Și am reușit, am avut colegi mult mai buni decât mine, recunosc acest lucru. La început nici nu mă gândeam la fotbal, făceam atletism. Abia la 12 ani m-a dus un prieten la niște probe, în Tecuci. Am jucat în Champions League, am jucat și-n Cupa UEFA, dar asta pentru că am muncit mult. Un psiholog poate face asta într-o echipă. Să ofere motivația aia pe care foarte mulți o pierd. Și nu e vorba de copii. Orice club mare de afară are un pisholog foarte bun la echipă. Nu-i mai avem pe Hagi, pe Gică Popescu. Avem jucători cu valoare și potențial, dar trebuie să știm ce să facem cu ei. În fotbal e important să vrei".

Țeapa lui Copos

Privatul e o soluție de moment pentru Stancu. Tehnicianul visează la un post de "principal" în Liga 1, dar nu la orice echipă:

"Sportul Studențesc mi-a rămas în suflet. Și mi-aș dori din inimă ca, într-o zi, să revin cu Sportul în Liga 1 din postura de antrenor. E păcat că astfel de echipe ajung în pragul desființării". Râde când își aduce aminte de plecarea de la Sportul: "Era o ofertă de la Rapid. Pentru mine, Lazăr și Mazilu. La pachet. Domnul Copos a făcut ceva declarații prin ziar despre mine că nu am destulă masă musculară. Ținând cont că și Lazăr era la fel ca mine! Dar scopul era altul, să mai scadă din preț. Cum aveam ofertă și de la Steaua, am preferat să merg acolo. Domnul Copos a dat aceiași bani pe doi jucători, n-a mai dat aceiași bani pe trei. Asta e arta negocierii a domnului Șiman".

"La Steaua m-am simțit fotbalist. E numărul 1 din punctul de vedere al suporterilor, al ambianței din jurul echipei. Te recunoaște lumea în toată țara, te laudă. Bine, depinde și de tine, nu te iartă dacă greșești"
Stelian Stancu, fost fotbalist

Regrete: titlul și naționala!

Dacă vorbește despre cel mai plăcut moment din carieră, Stancu amintește de acel 0-1 pe Bernabeu, contra Realului, în grupele Champions League, când Steaua a pierdut după un autogol al lui Bănel Nicoliță: "Chiar dacă e o înfrângere, cred că a fost cel mai bun joc făcut de mine. Și senzația e uimitoare, orice fotbalist care a jucat în Champions League îmi va da dreptate. Nu e nimic mai frumos. Nu contează că am pierdut atunci, regretele mele sunt altele" - "Care?" - "Că nu am reușit să iau niciodată titlul. Am câștigat două locuri 2 și o cupă în Azerbaidjan. Dar nu titlul. Iar al doilea e că nu am apucat să joc în echipa națională. Ce să faci...era concurența prea bună, Cosmin Contra era pe postul meu".

Încă joacă la minifotbal

Stancu a păstrat legătura cu foștii săi colegi de la Steaua și joacă împreună în mai multe campionate de minifotbal: "Nu contează ce vârstă ai, atât timp cât ești bun. Ținem legătura. Suntem mulți aici,în București. Încă mai joc fotbal, la minifotbal, cu Petre Marin, cu Ghionea, Coman, Pătrașcu. Sunt mai multe competiții și jucăm în cele mai importante. A început să se investească foarte mult, se plătesc salarii, se fac antrenamente, totul profesionist", explică fostul fotbalist.

CV Stelian Stancu
Născut: 22 septembrie 1981
Poziţie: fundaș dreapta
A jucat la: Astra, Sportul Studențesc, Steaua, Poli Timișoara, FC Brașov, Hazar Lankaran, ASA Târgu Mureș, FC Clinceni, Balotești, Voința Crevedia
148 meciuri şi 4 goluri în Liga 1
15 meciuri în cupele europene

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
1999381456760935
Ciolomic Florin Calin  •  21 Mai 2018, 15:35

Sa fie clar, meciul a fost Real-Steaua nu Real-fcsb...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează