GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  A MURIT ILIE BALACI

62 de minute de magie! EXCLUSIV GSP: Balaci, Dobrin și Hagi au fost concomitent pe teren în două etape de Divizia A! Cum a fost posibil

Articol de , - Publicat marti, 23 octombrie 2018 09:38

Gazeta a descoperit cele 2 etape, 62 de minute în total, în care Ilie Balaci, Nicolae Dobrin și Gheorghe Hagi au fost pe teren concomitent

Pentru că de Baratki, Dobai și Bodola s-au bucurat bunici și străbunici, iar pe Petschovschi și Ozon i-au prins prea puțini, România se rezumă să compare, fără să aibă, neapărat, termeni de comparație, doar trei granzi. Ei sunt, în ordine alfabetică, Balaci, Dobrin și Hagi.

De ce? Sunt exponenții a trei generații, ba chiar a trei decade diferite. Deși fiecare dintre ei a jucat mai bine de zece ani. Și nu te-ai gândi să-i vezi în același loc.

Arc de 38 de ani

Spui Dobrin, te gândești la anii '70. La cele două titluri de campion câștigate cu FC Argeș, la meciuri cu Real Madrid și Valencia, victorii cu 2-1 "acasă", la Mondialul ratat din 1970.

Silueta lui Balaci te duce la anii '80. La Craiova Maxima, la semifinala de Cupă UEFA cu Benfica, la Europeanul ratat din cauza unei accidentări.

Vezi numele lui Hagi, vezii anii '90 în toată frumusețea lor. Cu Generația de aur, golurile cu Columbia și Argentina, transferurile la Real Madrid și Barcelona, începutul fenomenului Galatasaray.

De la debutul lui Dobrin la retragerea lui Hagi sunt fix 38 de ani. Puțini știu însă că tripleta s-a intersectat temporal. Iar cei trei au jucat, în paralel, în două etape de Divizia A!

Chiar la debutul lui Hagi

La început de sezon 1982-'83, Balaci era la Craiova. Urma cel mai tare an din istoria clubului, încheiat cu celebra semifinală contra Benficăi (0-0, 1-1). Chiar Ilie marca unicul gol al "Maximei" în returul din Oltenia.

Tot atunci, Dobrin se întorcea la Pitești de la Târgoviște, formație pe care o promovase, practic, în prima divizie, 17 reușite în eșalonul secund, apoi petrecuse un sezon mai puțin reușit la Divizia A. La FC Argeș urma să fie antrenor-jucător.
Iar Hagi era la debut. Debutul său în Liga 1, SC Bacău - Farul Constanța 3-0, 11 septembrie 1982, coincide cu una dintre cele două etape în care tripleta a evoluat concomitent.

Total: 62 de minute

Cei trei s-au intersectat, în acea etapă 6 din 11 septembrie, doar 26 de minute. 26 de minute a fost pe teren Dobrin, care intra doar pe finalul partidelor.
Și, cum în acel an, anul retragerii sale din fotbalul mare - avea să mai joace, peste câțiva ani, la Botoșani, în "B" - Dobrin se introducea în numai 5 partide, pe 26 martie 1983 a fost cealaltă ocazie rară în care s-au intersectat cei trei.

Și de data asta Balaci și Hagi au fost integraliști, iar Dobrin a bifat mai puțin de o repriză, 36 de minute. Toți au câștigat. În total, 62 de minute în care fotbalul românesc a auzit, la radio, și Balaci, și Dobrin, și Hagi. În același timp. Și nu într-o comparație veșnic vie și veșnic fără finalitate. 

Cine ți s-a părut cel mai valoros jucător român din toate timpurile?

Ilie Balaci
Gheorghe Hagi
Nicolae Dobrin

7 repere din sezonul 1982-'83

  • - Dinamo a câștigat campionatul
  • - Steaua a terminat abia pe locul 5, ratând până și Cupa Balcanică, în care s-a calificat FC Argeș
  • - Farul, echipa lui Hagi, a retrogradat de pe ultimul loc, acumulând doar 20 de puncte
  • - Golgeter al campionatului a fost surprinzătorul Petre Grosu de la FC Bihor (20 goluri), atacant format la Sportul Studențesc, fără selecție în echipa națională și cu echipe precum Mecanică Fină ori Autobuzul București în CV
  • - În cupele europene, pe lângă drumul incredibil al Craiovei, FC Baia Mare a făcut un 0-0 de răsunet cu Real Madrid, deși juca în liga secundă (2-5 în retur)
  • - Cu Remus Vlad pe bancă, banderola la Dumitrache și nume precum Andone, Rednic, Klein, Gabor și Mateuț, Corvinul termina la egalitate, 4-4, cu Sarajevo în Cupa UEFA (0-4 în retur)
  • - România se califica la primul ei Euro în 1983, ediția 1984, după o victorie istorică în fața campioanei mondiale Italia

Vezi și: LIVE UPDATE + FOTO // Ultimul drum al lui Ilie Balaci: trupul neînsuflețit al fostului fotbalist urmează să fie depus pe "Ion Oblemenco"

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (19)
924760524380650
Ghe Tranda  •  28 Octombrie 2018, 08:51

Cei ce l-au votat pe Hagi, probabil nu se născuseră când Dobrin bătea singur Steaua sau Dinamo ! Este greu să faci comparații cu generații diferite și chiar relativ sau subiectiv...cei mai bătrâni pot vorbi de impactul pe care un jucător l-a avut la vremea lui...Eu nu i-am văzut pe Dobai sau Petchovsky... Votez pentru Dobrin, care te încânta cu o fentă sau o pasă care „îți tinea de foamea” de fotbal până la următorul lui meci...De aceea te duceai la meciurile lui, că nu te săturai niciodată să-l privești și să-l admiri...

mplttev
mplttev  •  26 Octombrie 2018, 21:02

Nu poți să-l compari pe Balaci cu Hagi sau cu Dobrin. Nu le ajunge nici la degetul cel mic. Dumitrache a fost mult peste Balaci ca fotbalist, de exemplu. Pentru oamenii care sunt mai în vârstă și Pârcălab, zic eu, a fost peste Balaci ca jucător.

kaloogarele
kaloogarele  •  25 Octombrie 2018, 15:01

cel mai probabil, 90% din cititorii de gesepeu nu l-au vazut pe balaci jucind :). nici pe dobrin

Vezi toate comentariile (19)
Comentează