GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  A MURIT CRISTIAN ȚOPESCU

A MURIT CRISTIAN ȚOPESCU // Omagiul emoționant al lui Radu Naum după moartea lui Cristian Țopescu: "În orice domenii sunt niște repere și între repere există Reperul. Cristian Țopescu asta era"

FOTO: Arhivă Gazeta Sporturilor
FOTO: Arhivă Gazeta Sporturilor

Articol de GSP - Publicat marti, 15 mai 2018 17:45

Cristian Țopescu a murit astăzi, la 81 de ani. Acesta suferea de mai multe afecţiuni cronice.

Jurnalistul Radu Naum i-a adus un omagiu emoționant lui Cristian Țopescu, fostul comentator sportiv trecut în neființă azi, la vârsta de 81 de ani. 

"În orice domenii sunt niște repere și între repere există Reperul. Cristian Țopescu asta era: Reperul. Sunt foarte multe lucruri de spus... Era el mai popular, furase startul, ca să spun așa, a fost prima voce cu adevărat a televiziunii române.

Dincolo de a face statuie unui om care dispare, rețin: a fost un reper esențial, de exemplu faptul că a avut curaj înainte de 89, într-o perioadă când puțini puteau să aibă așa ceva, încercând să ceară anumite drepturi pentru fotbaliști, drept pentru care a fost și interzis, de la 10-le Nadiei până la golul lui Hagi în meciul cu Columbia.

Sunt multe lucruri cu ajutorul căruia ne recunoaștem povestea personală, poate, în sport. Sunt lucruri pe care fiecare le are în comun cu Cristian Țopescu, pentru că am trăit realmente cu el tot felul de evenimente sportive, o voce care ne-a însoțit multă vreme.

Pentru mine, acest cutremur emoțional este cu atât mai mare cu cât am fost parte dintr-o generație pe care el a vrut să o promoveze în televiziunea de sport, în TVR, la începutul anilor 90. Ăsta e un alt lucru interesant, nu i-a fost îndeajuns că era în sine o instituție, dar a vrut ca instituție în care lucra să se primenească, să ajungă într-o zonă în care să poată să aibă un alt start după anii 90. Iarăși, puțini oameni reușesc așa ceva, puțini șefi de instituții. Sunt lucruri importante care nu trebuie uitate.

Era mai puțin decât tot ce suntem noi astăzi. Era un om care voia ca lucrurile să se întâmple cu calm, cu foarte multă băgare de seamă, cu foarte mult fair-play și multă cumpătare. Întotdeauna când existau conflicte încerca să spună: haideți să stăm puțin, să ne calmăm, să vedem despre ce este vorba cu adevărat, să nu ne luăm de cap – ceea ce se întâmplă în lumea de astăzi de multe ori.

Acum 25 de ani am comentat un meci la o Cupă Mondială, alături de el, și am văzut o dată în plus cât de mult scria înainte, câtă documentare făcea și cum reușea să transmită oamenilor locul în care se afla și evenimentul", a fost mărturia emoționantă a jurnalistului Radu Naum, în direct la Digi 24.  

 
World Cup 1994

Rămas bun, Cristian Țopescu (1937-2018) Imagine: TVR

Publicată de Echipa națională de fotbal a României pe 15 Mai 2018

Vezi și: 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
1144482782251579
Valentin Motorga  •  23 Mai 2018, 11:14

Topescu te-a promovat cand era sef. Tu pe cine ai promovat ? Pe Poseta ... Esti acelasi smoothy... multe idei amestecate anapoda !

485809194904413
Costel Tudor  •  16 Mai 2018, 07:46

Într-adevăr , a fost de departe cel mai mare jurnalist sportiv ! DUMNEZEU sa-l odihneasca in pace !!! Păcat ca Naum , Tolontan și mulți alții , NU. au învățat nimic de la marele ȚOPESCU !!!

960317577335949
Andrei Dorin  •  16 Mai 2018, 00:21

Un OM deosebit , de cald-de calm-de viaţã-modest peste limite-sufletist -familist si aş putea enumera pânã dimineaţã pt. cã l-am cunoscut si admirat.Dumnezeu il va ocroti , acolo SUS

Vezi toate comentariile (13)
Comentează