GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DECES

A murit Stephen Hawking » Legăturile sale cu lumea sportului: a fost în echipa de canotaj a Universității Oxford

Stephen Hawking, în 1961, alături de colegii săi din echipa de canotaj +3   FOTO
Stephen Hawking, în 1961, alături de colegii săi din echipa de canotaj

Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 martie 2018 09:55

Una dintre cele mai strălucite minți ale omenirii, Stephen Hawking, s-a stins din viață astăzi, la vârsta de 76 de ani.

Înainte de a fi afectat de boala care i-a marcat viața, Stephen s-a bucurat de sport și a fost înscris în echipa de canotaj a Universității Oxford. El a suferit de scleroza laterala amiotrofica, cunoscută și ca boala Lou Gehrig: nu se putea mișca și comunica doar cu ajutorul unui sintetizator de voce.

Biograful Kristine Larsen a scris că primul său an la universitatea a fost foarte dificil, marcat de timiditate și izolare. Înscrierea în echipa de canotaj l-a ajutat să se deschidă și să interacționeze mai mult cu colegii săi.

În cadrul echipei, Hawking avea rolul de cârmaci. Datorită importanței acestui sport în cadrul universității a devenit foarte popular. Mai târziu, avea să declare: ”M-am înscris în echipa de canotaj pentru că mă plictiseam să studiez fizica”.

Faimosul cosmolog a fost interesat și de fotbal, iar în 2014 a dezvoltat o formulă prin care Anglia ar putea câștiga Cupa Mondială. Sfaturile sale: sistem de joc 4-3-3, joc defensiv, fotbaliștii blonzi să execute penalty-urile și echipament de joc roșu. Selecționerul Roy Hodgson nu a prea ținut cont de aceste lucruri, iar Anglia a terminat pe locul 4 în grupa D.

De asemenea, în 2016, s-a presupus că Hawking ar fi suporter al New England Patriots, după ce a primit vizita lui Robert Kraft, patronul clubului și s-a pozat cu un tricou al acestei echipe.

Ce este scleroza laterala amiotrofica

Renumitul astrofizican britanic a publicat numeroase lucrări despre originea și natura universului. Totuși, viața lui a fost marcată de boala de care a suferit: scleroza laterala amiotrofica.

Conform sfatulmedicului.ro, această boală ”se caracterizeaza printr-o pierdere  progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului si măduvei spinării denumite neuroni motori. Neuronii motori comandă mușchii voluntari, mușchi care fac posibilă mișcarea. ALS este o boala progresivă, invalidantă, fatală. Mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul și alte funcții fundamentale devin mai dificile cu timpul. Aceste afecțiuni pot cauza diferite lezări, boli și alte complicații.”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
caminero
caminero  •  14 Martie 2018, 10:26

"În cadrul echipei, Hawking avea rolul de timonier." La canotaj, postul respectiv se cheamă "cîrmaci" (coxswain în engleză ... și nu, nu e vorba de porci aici ...)

Vezi toate comentariile (1)
Comentează