GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SCANDAL ÎN SPORTUL ROMÂNESC

INTERVIU » Președintele ActiveWatch reacționează: "Intonarea imnului Ținutului Secuiesc e legală! Trebuie pedepsiți cei care interzic"

Foto: aarc.ro
Foto: aarc.ro

Articol de - Publicat vineri, 02 octombrie 2015 14:30

Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, organizaţie pentru drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în spaţiul public, vorbeşte despre intonarea imnului Ţinutului Secuiesc la meciurile disputate în judeţele Harghita şi Covasna.

- Domnule Toma, cum vedeţi dumneavoastră problema cîntării imnului Ţinutului Secuiesc pe teritoriul României?
- Din punctul meu şi al nostru de vedere, intonarea acestui imn este legală, în sensul că nu există nici o lege care să interzică chestia asta. Chiar am avut o discuţie cu unul dintre colegii mei şi pentru fiecare situaţie în parte e nevoie de o analiză. Dacă ei îşi cîntă imnul ca o formă de afirmare a identităţii culturale a unei comunităţi care are o istorie culturală a ei, ăsta este un gest care le este adresat lor. Dar dacă el este interpretat ca ofensă de către românii care sînt prezenţi acolo, asta e mai degrabă problema românilor!

- De ce?
- Pentru că ungurul nu trebuie neapărat să ofenseze cînd vorbeşte maghiară!

- Consideraţi că nu este normal ca românii prezenţi în sală să le fluiere acest imn?
- Orice cîntec popular maghiar, orice cîntec identitar maghiar sau secuiesc poate fi interpretat ca ofensă de român, iar românul vine şi aplică în freză un ciomag ungurului, dar asta nu înseamnă că e OK. Dacă mă uit la secui ca la un obiect străin şi răspund la imnul lor cu huiduieli şi fluierături, aşa cum s-a şi întîmplat la meciurile de baschet, atunci ungurii ne spun că sîntem nişte ţigani şi ne dau afară din sală. Deci nu e normal cum reacţionăm!

- Din această cauză apar tot felul de probleme.
- Evident! Apar tot felul de probleme de cînd există ungurii pe teritoriul României. Şi chiar dacă sînt trebuie să le negociem şi să le ţinem în frîu. Eu am învăţat multe despre secui, pe care îi confundam cu ungurii în trecut. Vă spun că în acest imn al lor chiar există o strofă în care se plîng de popoarele ungureşti care n-au fost mereu de partea lor. Uneori se bat între ei. Imnul în sine nu este un însemn politic al unei altei ţări, fiind vorba aici de o entitate culturală. Bine, cred că acest imn are o altă conotaţie, e mai mult un cîntec oficial.

- Cluburile sau Federaţiile care interzic cîntarea acestui imn pot avea probleme?
- Blocarea difuzării acestui imn al Ținutului Secuiesc e ilegală, iar CNCD-ul poate să intervină imediat. E un gest discriminatoriu. Pentru că este un gest discriminatoriu! Cîntarea imnului în sine nu este nimic rău. Sînt multe echipe care au imnurile lor, formaţii care intră pe teren pe un imn. Sau hai mai bine să le zicem cîntece. Textul cîntecului nu are nici o referire la «hai să omorîm românii»!

VIDEO Scandalul ia amploare: imn secuiesc în Liga 1 de baschet feminin » Explicația fanilor din Sfîntu Gheorghe: "Cîntăm ce imn vrem cîtă vreme plătim bilet!"

- Adică putem să considerăm acest cîntec al lor ca haka celor din Noua Zeelandă?
- Cred că e o chestie de îmbărbatare, aveţi dreptate. Îl putem asemăna cu acest lucru! Prefer să plec de la ideea că cei de acolo intonează acest cîntec pentru că e ceva al lor, ci nu să facă ceva împotriva României. Ei nu vor să fie împotriva românilor şi să le facă rău. Dacă îi aplaud după imn ei nu o să mă mai facă ţigan şi nu o să mă mai înjure.

Scandalul este explicat în Gazeta Sporturilor de astăzi și poate fi citit în detaliu EXCLUSIV în ziar sau pe platforma Gazeta Digitală, acolo unde ediția print este urcată zilnic!

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (90)
1042942842406252
Mihai Tzuky  •  04 Octombrie 2015, 19:11

Băi, nea toma( nu meriți să-ți scriu numele cu litere mari), interzice constituția asta, mai citește și informează-te, nu trebuie neapărat o lege specială să interzică intonarea așa zisului imn, constituția e mama legilor în România dacă nu știai asta.

istvanerdelyi
istvanerdelyi  •  03 Octombrie 2015, 12:02
Postat de ion.ionescu pe 03 Octombrie 2015, 07:07

1.Mircea (Maurice) Toma e român la fel ca tine : e tot khazar ! Diferenţa e că el e ashkenazi, adică pretins evreu...2. După cum singur recunoştea la TVR pe la începutul anilor '90, Loviluţia l-a prins ca maior psiholog în Armată. Făcea parte dintr-un mic grup cu o sarcină specială : "Stăteam tolăniţi, cu picioarele în sus, pe mese, trebuia să producem bancuri ! Apoi, un banc era lansat la Constanţa şi trebuia văzut în cât timp ajunge la Satu Mare, să se ştie ca, în caz de ocupaţie, în cât timp pot circula zvonurile de la un capăt la altul al ţării..." Concret, MT făcea parte din Serviciul D (Dezinformare) al Armatei. După Loviluţie a fost membru fondator şi redactor şef adjunct la "Academia Caţavencu". 2. Destul de repede a intrat în slujba lui George Soros, evreu ungur, născut la Budapesta. Printre altele a fost şeful Serviciului de Monitorizare a Presei (ONG Soros), care, de un timp, a luat numele unui vechi ONG din SUA al lui Soros : ActiveWatch. În concluzie, ca de obicei, MT este antiromân...3. Interviul este o manipulare continuă, se eludează esenţa problemei ! Se uită câteva lucruri : hocheiştii unguri şi secui din Naţionala de hochei a României au refuzat să intoneze Imnul României !; în secuime, la intonarea Imnului României, spectatorii s-au întors cu spatele !; aici, nu avem de-a face cu un imn al unei echipe, ci cu imnul Ţării Secuilor, care se vrea autonomă sau ruptă de RO !; înţeleg că-i obligă şi pe români să-l intoneze !..."Nevinovaţi

Poate sa fie orice, cu siguranta cunoaste mai bine legile tari ca tine. Daca el zice ca legile nu permit interzicerea imnului, atunci cu siguranta asa este. Degeaba va agitati si spuneti ca imnul este interzis. Intr-o tara europeana si libera cu drepturi egale pentru toata lumea nu se poate interzice un imn local al unei comunitati. Ar ajunge caz global.

istvanerdelyi
istvanerdelyi  •  03 Octombrie 2015, 11:56
Postat de Conny Codreanu pe 03 Octombrie 2015, 11:00

Bai Istvan Baci,Mircea Toma nu e roman,e *** si nu trebuie bagat in seama.Iti garantez ca 90% din asazisii secui/maghiari din Romania ,sunt de 10 ori mai romani ,genetic vorbind,decat Khazarul /turcul de religie mozaica ,impostor si uzurpator atat al numelui de roman cat si a numelui de evreu !

Normal, cine nu striga afara cu ungurii din tara nu este roman. E evreu, turc, unguri etc. Un roman adevarat striga!

Vezi toate comentariile (90)
Comentează
Close