Incredibil » O vază Qianlong, vândută cu 16,2 milioane de euro!

Articol de GSP joi, 14 iunie 09:04

După ce a zăcut într-un pod timp de decenii, o superbă vază chinezească de porţelan creată pentru împăratul Qianlong (1735-1796), aflată în perfectă stare de conservare, a fost vândută la începutul acestei săptămâni pentru suma de 16,2 milioane de euro, în cadrul unei licitaţii organizate la Sotheby's din Paris.



Transportată la Sotheby's într-o banală cutie de pantofi, vaza a fost achiziţionată în Franţa la finalul secolului al XIX-lea şi păstrată alături de alte " chinezării" în podul casei de la ţară al unei familii care nu o aprecia. Vaza era decorată cu un peisaj mirific, populat de cerbi lopătari şi cocori, în faţa unor stânci peste care curge o cascadă, înconjuraţi de pini şi de piscuri acoperite de ceaţă şi prezintă decoruri policrome în care domină tonurile de roz.

Casa de licitaţii Sotheby's din Paris estima că vaza Qianlong se va vinde pentru o sumă cuprinsă între 500.000 şi 700.000 de euro, dar a ajuns la 16,2 milioane de euro!

Vaza Qianlong, cumpărată de un tânăr milionar chinez, a stabilit recordul absolut pentru o lucrare vândută la Sotheby's Paris de la deschiderea pieţei pentru casele de licitaţii străine şi totodată recordul pentru un porţelan vândut în Franţa.