INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SERIAL

Cluburi uitate: Recreativo de Huelva, primul club de fotbal din Spania sau cum se joacă fotbalul de plăcere

Prima echipă din istoria lui Recreativo Huelva, fotografiată în 1890 // Foto: equiposdefutbol2.blogspot.com
Prima echipă din istoria lui Recreativo Huelva, fotografiată în 1890 // Foto: equiposdefutbol2.blogspot.com

Articol de - Publicat joi, 07 decembrie 2017 16:05

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Recreativo de Huelva, primul club de fotbal din Spania.

Înainte de a exista Real Madrid, Barcelona sau Atletico Madrid, fotbalul spaniol a aparținut micuței echipe Recreativo de Huelva. Ei au fost cei care au început nebunia și au disputat primele meciuri din fotbalul care acum este unul din cele mai îndrăgit din lume.

Fotbal adus de scoțieni

În 1889, fotbalul deja se extinsese în Anglia, dar și în celelalte țări britanice, dar în alte zone ale Europei era încă un sport necunoscut. Ca și în alte situații, el a apărut fiind adus de locuitorii pasionați de acest joc din țările Marii Britanii.

În Spania a fost adus de scoțienii Alexander Mackay și Robert Russell Ross, doi muncitori care lucrau în minele de la Rio Tinto. În timpul liber, i-au învățat și pe ceilalți muncitori să joace fotbal și, alături de ei, au fondat ”Huelva Recreation Club”, echipă de fotbal care există și în prezent, sub numele actual.

Fotbal de plăcere

În ciuda tradiției istorice, Recreativo nu a fost niciodată un club de top, echipa fiind gândită mai mult ca o activitate de relaxare în zilele libere, după turele petrecută în mine. Spre sfârșitul secolului XIX, fotbalul din Spania încă nu era foarte bine organizat, iar competițiile erau cel mult regionale și neoficiale.

De altfel, aceasta e singura perioadă în care jucătorii din Huelva au cunoscut un oarecare succes, având trei cupe ale Andaluziei câștigate, o competiție totuși neoficială. Ei au mai rămas în istorie datorită faptului că au fost prima echipă spaniolă care au reușit să învingă un club portughez, mai exact pe Sporting Lisabona.

O echipă de ligile inferioare

De-a lungul timpului, Recreativo Huelva nu a câștigat niciun trofeu național, însă are o calificare în finala Cupei Regelui, în 2003, precum și două semifinale bifate: în 1906 și 1918. La asta se mai adaugă un campionat andaluzian câștigat în 1918.

Echipa de pe stadionul ”Nuevo Colombino” a prins doar 5 sezoane în La Liga, primul eșalon spaniol, cea mai bună clasare fiind locul 8 obținut în sezonul 2006/2007. În celelalte patru sezoane s-a clasat mereu de la locul 16 în jos. În 2009 a retrogradat în liga secundă, iar 2015 au ajuns în liga a treia, competiție în care evoluează și în prezent.

În ultimul sezon, Huelva a terminat pe locul 15 în grupa 4 a ligii a treia spaniole, la un singur punct de echipa care a mers la barajul pentru retrogradarea în liga 4.

Roșu, star al echipei

Laurențiu Roșu e cel mai cunoscut român care a jucat pentru Recreativo. El a jucat la clubul andaluzian în perioada 2004-2008 și a fost unul din titularii echipei care au reușit cea mai bună clasare în prima ligă, locul 8 din 2007.

Alte nume mari care au evoluat pentru Huelva sunt: Antonio Valencia, Florent Sinama Pongolle, Ikechukwu Uche, Luis Aragonés, Santi Cazorla și Martín Cáceres.

Campionatele în care a evoluat Recreativo:

  • 5 sezoane în La Liga
  • 38 sezoane în Segunda Division
  • 11 sezoane în Secunda Division B
  • 23 sezoane în Tercera Division
  • 2 sezoane în campionatele regionale

Când s-au fondat marile cluburi din Spania

  • Recreativo Huelva: 1889
  • Real Madrid: 1902
  • Barcelona: 1899
  • Atletico Madrid: 1903
  • Valencia: 1919
  • Sevilla: 1890
  • Athletic Bilbao: 1898

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează