INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CM 2022

Revoluție la CM 2022?! Cum vrea FIFA să îmbunătățească VAR-ul la Mondialul din Qatar: cipuri în tricourile fotbaliștilor

Fotbaliștii ar putea purta la Campionatul Mondial din Qatar tricouri care să ajute la eliminarea erorilor și la luarea deciziilor 100% corecte de către VAR la pozițiile afară din joc. Foto: Imago
Fotbaliștii ar putea purta la Campionatul Mondial din Qatar tricouri care să ajute la eliminarea erorilor și la luarea deciziilor 100% corecte de către VAR la pozițiile afară din joc. Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 24 octombrie 2021 13:52 / Actualizat duminica, 24 octombrie 2021 14:38

Fotbaliștii ar putea purta la Campionatul Mondial din Qatar tricouri care să ajute la eliminarea erorilor și la luarea deciziilor 100% corecte de către VAR la pozițiile afară din joc.

Fotbalul intră tot mai mult în era tehnologiei și inovațiile își fac loc și în arbitraj. În dorința de a elimina erorile și la ofsaid, e posibilă automatizarea la capitolul controversat în ultima vreme. FIFA evaluează ca, la Cupa Mondială de la anul, VAR-ul să treacă la următorul nivel.

Președintele Gianni Infantino și șeful dezvoltării globale al forului mondial, Arsène Wenger, au ridicat recent problema și, potrivit brazilienilor de la „Universo”, proiectul ar fi demarat, cu cel puțin cinci companii dezvoltând un sistem electronic pentru detectarea ofsaidului. Totul se bazează pe un cip inserat în tricourile jucătorilor.

Cum se schimbă VAR pentru CM 2022

Tehnologia va permite transmiterea informației asupra poziției jucătorilor în teren și va fi transmisă în timp real unui computer. Pe monitorul din camera VAR va apărea locul exact în care se afla cel ce pasează balonul și cel care îl primește, iar sistemul va semnaliza automat dacă a fost sau nu infracțiune. 

Fotbalistul în ofsaid va fi reliefat cu roșu pentru a facilita decizia asistentului video. De asemenea, pe monitor vor fi furnizate distanța la care se află față de penultimul apărător advers și partea corpului cu care a produs poziția incriminată.

Întârzieri mari și erori de apreciere

În prezent, VAR trebuie să analizeze atent liniile trase automat și repetat, de aceea verdictul final consumă destul de mult timp, există mari timpi morți pe parcursul partidelor. 

În plus, există o inacuratețe a interpretării, cu unele greșeli subiective de evaluare cauzate de liniile desenate eronat. Grație inovației FIFA, am avea parted de o analiză video obiectivă ce se vrea aplicată de la turneul final din Qatar.

Franța este Campioana Mondială en-titre:

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Anunțul momentului: Nicolae Stanciu pleacă de la Slavia Praga!

Drama lui Evra » Îngrozitorul abuz suferit în copilărie: „Încercam să-l resping, să-l lovesc. Eram robust, dar mi-era frică”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează