INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  POLONIA

Povestea cutremurătoare a atacantului „mai talentat ca Lewandowski” » L-a vrut Mourinho, dar a ajuns alcoolic, pe străzi: „Mi-am distrus viața”

Dawid Janczyk în 2019
Dawid Janczyk în 2019

Articol de - Publicat miercuri, 14 decembrie 2022 12:00 / Actualizat sambata, 24 decembrie 2022 17:35

Dawid Janczyk este jucător polonez de fotbal considerat în tinerețe un talent mai mare decât Lewandowski. Viața sa a fost însă una extrem de dificilă, după ce un transfer ratat l-a dus către dependența de alcool și i-a ruinat speranțele unei vieți normale.

Jurnalistul spaniol Diego Garcia Argota a scris în luna mai despre problemele jucătorului de 34 de ani, cu detalii din autobiografia acestuia.

„Copilul minune” al fotbalului polonez, Dawid Janczyk a dat probe la Chelsea în 2005, când avea 17 ani, și l-a vrăjit pe Jose Mourinho. Și Wenger l-a sunat personal pentru a-l chema pe Highbury, să facă un tur și să-l cunoască, la fel și reprezentanții lui Sporting.

Chelsea mi-a oferit un contract, dar în Polonia s-a petrecut ceva care a paralizat întreaga țară: a murit Papa Ioan Paul al II-lea. A fost o tragedie, eu eram foarte credincios. La 17 ani m-am simțit extrem de singur și prea tânăr”, își amintește Janczyk.

Abramovich i-a dat inclusiv biletele de avion pentru a reveni în 15 zile și a semna, dar Janczyk a ales Legia Varșovia, unde a jucat alături de Lewandowski și era considerat mai bun decât el. „Janczyk e cel mai mare talent pe care l-am avut în istoria acestui club”, a spus legenda Legiei, Lucjan Brychczy.

În 2007, Dawid Janczyk a impresionat la Mondialul U20 din Canada, reușind 3 goluri în 4 meciuri. A intrat în „11”-le ideal al turneului și a înscris în poarta Argentinei lui „Kun” Aguero.

Povestea cutremurătoare a atacantului „mai talentat ca Lewandowski” » L-a vrut Mourinho, dar a ajuns alcoolic, pe străzi: „Mi-am distrus viața”
Dawid Janczyk în 2008, într-un meci U21 cu Anglia

Transferul la ȚSKA Moscova i-a distrus viața

A fost căutat iar de Chelsea, clubului londonez alăturându-i-se Liverpool și Atletico, dar Legia nu a acceptat ofertele, din cauza banilor. Atacantul a plecat până la urmă la ȚSKA Moscova.

„În Rusia, Dawid ar fi câștigat dublul salariului unui fotbalist din Bundesliga. Ne-au dat mulți bani pentru a realiza transferul, pentru că le era teamă să nu-l sufle altă echipă”, povestea agentul lui Janczyk. Nu avea nici 20 de ani, iar acest transfer i-a distrus viața și cariera. La Moscova îi avea drept concurenți pe Wagner Love și Jo Alves, echipa câștigase tripla și nu mai era loc în primul „11” pentru el decât la meciurile de Cupă. A început să bea și de acolo totul a luat-o în jos.

„Nu voiam să merg în Rusia, preferam Spania. Aveam oferte de la Betis, Sevilla, Atletico, dar Legia a decis să mă trimită la ȚSKA. Am început să beau. Nu-mi plăcea și nu mă distram, dar eram singur și beam nonstop”, a scris Janczyk în autobiografia sa.

În 2008, a debutat pentru naționala Poloniei, datorită lui Leo Beenhakker, adunând în total doar 5 partide cu prima reprezentativă. A mers împrumut la Lokeren, 14 goluri în 31 de meciuri, s-a luptat pentru titlul de golgeter cu Lukaku. Dar era alcoolic și asta îi afecta teribil munca și relația cu antrenorii. „Dacă aș putea schimba ceva, nu aș mai merge la ȚSKA. Acolo am început să beau și mi-am distrus viața. Îmi cumpăram vodcă și beam în casă, în pijama. Dacă nu aș fi mers în Rusia, în loc să povestesc acum cum beam, poate povesteam cum câștigam Europa League”, spune fotbalistul în cartea sa.

Între 2011 și 2013, până i-a expirat contractul cu ȚSKA, a fost împrumutat și n-a mai călcat pe la Moscova. Clubul nu-l mai dorea și i-a dat libertatea de a-și căuta o altă formație. A dat probe în Qatar și s-a antrenat cu echipa secundă a Legiei, fără succes.

Comă alcoolică și crize de furie

Apoi s-a internat într-o clinică de dezalcoolizare. Acolo a băut pe ascuns, până a ajuns în comă alcoolică. Medicii l-au salvat după ce intrase în colaps de 5 ori. Când s-a trezit, a avut o criză de nervi, a rupt mobila și perdelele. Urla în rusă, poloneză și engleză. „Medicii mi-au spus că n-au mai văzut așa ceva”, rememorează Janczyk.

În 2016, a revenit în Polonia, în liga secundă, la Sandecja Nowy Sacz, unde mai jucase până la 17 ani. Spunea că nu mai bea, pentru prima dată în 7 ani. Avea 29 de ani. A jucat 8 meciuri, forma sa fizică nu era ideală. Echipa a promovat, iar el era tot mai bine. Dar a avut o recidivă. Între 2016 și 2018 a făcut terapie pentru dependența de alcool și a început să-și scrie biografia, „Confesiunea mea”, pentru că-l ajuta în tratarea problemelor și spera să ajute oameni care au trecut prin aceleași situații.

Din 2018 locuiește singur, are din nou probleme cu băutura și a schimbat până acum peste 12 echipe de amatori din Polonia și Germania. Din februarie joacă la Górnik 09 Mysłowice, în liga regională. Are doar 34 de ani.

„Sunt dependent, dar nu beau zilnic”

În 2019 a fost pozat beat, sprijinit de vitrina unui magazin, în timp ce o femeie încerca să-l ajute să se încalțe.

După ce această imagine a fost făcută publică, Dawid Janczyk a fost invitat la o emisiune TV pentru a povesti cum a ajuns în acest punct:

Am probleme în a păstra legătura cu soția și copiii mei. Locuiesc cu părinții, trebuie să-mi schimb domiciliul, dar nu am voie să intru în casa mea din Varșovia, din cauza unor probleme cu soția, pe care încă o iubesc foarte mult. A chemat poliția.

N-am putut să merg nici la ziua fiicei mele, nu m-a lăsat să intru, deși eram treaz. A sunat la poliție, care mi-a permis totuși să-mi văd copilul, după 6 luni. Nici măcar nu mai am cheile apartamentului cumpărat de mine. Nu am unde să dorm, de-asta am fost pozat pe străzi. Nu ar făcut nimeni așa o poză dacă aveam casa mea. Ce să fac? 

Acum nu mai beau în fiecare zi, sunt dependent, dar nu beau zilnic. Singura mea terapie este fotbalul și nimic mai mult.

34de goluri în 141 de meciuri are Dawid Janczyk în cariera profesionistă

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (10)
flick2020
flick2020  •  23 Mai 2022, 15:38
Postat de wrx. pe 21 Mai 2022, 23:03

Viitoarea poveste a lui MAN

Povestea ta prostule. Esti *** al gsp.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

danglumetu
danglumetu  •  22 Mai 2022, 09:42
Postat de rumunek pe 21 Mai 2022, 23:39

Există o singură inexactitate în articol, cam mare totuși. Lewandowski nu a jucat niciodată la Legia, mai ales că fusese refuzat de mic din cauza fizicului. Deci Janczyk nu putea să joace alături de el la Legia. Dar e adevărat că la 19 ani era văzut ca viitorul star al fotbalului polonez, pe când de Lewandowski nu prea știa multă lume.

ba, da!

danglumetu
danglumetu  •  22 Mai 2022, 09:37
Postat de marius1979 pe 21 Mai 2022, 23:14

Am avut si noi destui ….de la Iovan si Bumbescu la Tamas al zilelor noastre. H

cei cu ff putina scoala nu s-au putut adapta niciunei meserii, asa ca au continuat, si mai tare, cu alcoolul!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează