INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BALONUL DE AUR

DEZBATERE GSP După 11 ani la rând pe podium și 5 trofee, Messi pică pe 5 în 2018 » E iureș în ziarele catalane! E corect să primeze perfomanțele cu echipa sau realizările individuale?

Luka Modrici e primul fotbalist care oprește supremația Ronaldo-Messi // Foto: Reuters
Luka Modrici e primul fotbalist care oprește supremația Ronaldo-Messi // Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 04 decembrie 2018 12:24

Din 2006, când a terminat pe locul 20 în ancheta France Football, Leo Messi nu a fost văzut atât de jos în topul mondial. Deși are mai multe goluri ca anul trecut, a plătit pentru rateurile din Ligă și de la Mondial. 

Leo Messi pe locul 5, cu 280 de puncte, de peste două și jumătate mai puțin decât laureatul Luka Modrici. E exact poziția pe care l-a votat France Football, organizatoarea celebrei anchete anuale.

E pentru prima oară după 11 ani în care "Puricele" nu prinde podiumul. În 2006, când abia începea ascensiunea, decarul Barcelonei termina pe 20. Nici măcar în țara sa n-a câștigat, ziaristul de la ESPN Radio plasându-l pe 3 după Griezmann și Varane, dar înaintea lui Modrici și Ronaldo!

Leo n-a fost dat în primii 5 de jurnaliștii din Brazilia, iar portughezii l-au pus al doilea, după Cristiano. Explicații picajului stă doar în trofeele din 2018?

Citește și:

Balonul de după » Andrei Niculescu, despre decizia care a stârnit noi controverse: "Mulți spun că e un premiu nemeritat de Modrici"

Al treilea an la rând fără "Balon"!

Titlul, Cupa Regelui și Supercupa, adică tot ce era de luat în Spania, nu au contat în opțiunile votanților.

Pentru că în Liga Campionilor a părăsit competiția devreme, eliminat în "sferturi" cu Barcelona de Roma (0-3 în returul de pe Olimpico), iar cu naționala a dezamăgit la Mondiale, oprindu-se în "optimi", 3-4 cu Franța, după ce Croația lui Modrici îl umilise în grupe, 0-3.

A fost al cincilea în clasamentul FIFA The Best și, coincidență!, pe aceeași poziție în topul alcătuit de UEFA în august. Al treilea an la rând fără "Balon"!

"Injustiție pentru Messi"

2018 a fost un an comparabil ca cifre cu cel precedent. 41 de goluri și 20 de pase decisive are Messi în cele 45 de meciuri jucate pentru Barcelona în 2018 în toate competițiile. În 2017, Leo a reușit 47 de goluri și 13 assisturi în 53 de partide, contabilizate până la în ajunul acordării trofeului.

Presa catalană consideră că i s-a făcut o nedreptate lui Messi. "A reușit golul 600 la Barcelona, a luat a cincea Gheată de Aur și a fost cel mai bun marcator în toate competițiile", a explicat cotidianul Sport.

"Alegerea lui Modrici dovedește că se impun criteriile de marketing și moda pasageră, iar votanții nici nu respectă regulamentul anchetei. Ar trebui să se țină cont de trei criterii, dar rezultatul final se bazează doar pe cel al peformanței colective.

Dacă votanții ar considera și pe celelalte două, clasa jucătorului (talent și fair-play) și cariera sportivă (realizări individuale pe parcursul anului), câștigătorul de drept era Messi.

A cucerit al 9-lea titlu, a 4-a Cupă și a 8-a Supercupă, devenind cel mai titrat jucător din istoria clubului, cu 33 de trofee. În sezonul trecut are 45 de goluri în 54 de meciuri, cu 1 mai mult ca Ronaldo și Salah. Curios e că nu mereu France Football pune preț pe trofeele colective, altfel cum explică că Iniesta și Xavi n-au luat Balonul în 2010?".

12ziariști din cei 176 care au votat pentru " Balonul de Aur" l-au dat câștigător pe Messi. Sunt din Andorra, Lituania, Sao Tome și Principe, Aruba, Feroe, Țara Galilor, Ghana, Belize, Bosnia, Insulele Cook și Libia

Cititorii GSP.RO l-aR FI VĂZUT câștigător pe Ronaldo

Într-un sondaj GSP.ro cu întrebarea ”Cine ar fi meritat să câștige Balonul de Aur în 2018”, cititorii site-ului îl vedeau câștigător pe Cristiano Ronaldo. Portughezul a adunat 28% din voturi, mai exact 2,380 din opțiuni.

Rezultatele au fost, însă, foarte apropiate. Pe locul 2 a fost ales Lionel Messi (25% - 2,082 voturi) și foarte aproape de el e Luka Modrici (24% - 2,073 voturi). Antoine Griezmann are 11%, iar Kylian Mbappe apare cu 10%.

Sondaj NOU GSP.RO - Pe ce criterii ar trebui acordat Balonul de Aur?

Controversele din jurul acordării Balonului de Aur din acest an lansează o nouă dezbatere legată de criteriile de acordare. Ce ar trebui să conteze mai mult: performanțele individuale sau rezultatele pe care un fotbalist le are alături de echipa sa? Votează în sondajul de mai jos și spune-ți părerea în comentarii. 

E corect să primeze în anchetă perfomanțele cu echipa sau realizările individuale?

Rezultatele cu echipa
Realizările individuale

Citește și:

FOTO Primele explicații ale lui Modrici » Ce a avut în plus față de Ronaldo și Messi: ”E ceva special, de aceea am luat Balonul”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (28)
2567819433230031
Bocai Daniel  •  04 Decembrie 2018, 15:08

Daca este sa ne luam dupa performantele individuale asta inseamna ca tot timpul vor castiga numai jucatori de atac . Restul chiar nu mai conteaza , cine le ofera pasele sau cine-i salveaza cand pierd mingiile , ca atacant poti pierde multe mingii si ca-m esti iertat dar ca fundas sau jucator defensiv tot timpul esti criticat la o gafa deci trebuie sa vedem situatia din mai multe unghiuri .

geob1
geob1  •  06 Decembrie 2018, 14:43

Pentru a elimina orice dubii, cred ca trebuie dezvoltat un sistem avansat de punctare pornind de la cel din baschet. Se calculeaza pt fiecare jucator din competitiile importante, dupa fiecare meci, un punctaj pe cat mai multe criterii: nunar de goluri, pase de gol, numar de deposedari, de driblinguri, de interceptari, suturi pe poarta, acuratete pase, fairplay, titluri cu echipele in care a jucat etc. Unele criterii sa fie mai bine punctate decat altele: de exemplu, mai multe puncte pt castigarea UCL decat pt titlurile interne. Pentru portari sa fie alt premiu. Si uite asa nu se mai fac invarteli de marketing...

supereduardo10
supereduardo10  •  05 Decembrie 2018, 10:10

Nu stiu ce tot va lamentati Modrici a prins un an fantastic, a adus UCL la Madrid, fara el Ronaldo dadea jumatate din goluri, iar de Mondial ce sa spunem. Si eu sunt fun Messi dar sa fim corecti competitiile internationale primeaza celor interne, mai ales Mondialul.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează