INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INEDIT

Here we go! Cine este Fabrizio Romano, ziaristul care află cele mai tari transferuri din lume: „La 19 ani am dat prima mutare-bombă!” + Ce greșeală a făcut

Jurnalistul italian Fabrizio Romano, 28 de ani
Jurnalistul italian Fabrizio Romano, 28 de ani

Articol de - Publicat duminica, 17 octombrie 2021 12:15 / Actualizat duminica, 17 octombrie 2021 13:03

Jurnalistul italian Fabrizio Romano, 28 de ani, a devenit expertul în transferuri la modă în lumea fotbalului. Dacă el zice că o mutare se face, în 99,9% din cazuri se face. Când scrie „Here we go” atunci… „Here we go”! 

Romano știe să exploateze foarte bine rețelele de socializare și și-a creat un adevărat brand, chiar dacă spune că nu îi place termenul și nu asta caută, ci doar conexiuni reale și relații de prietenie, în lumea fotbalului și în afara ei.

La 22 de ani, Fabrizio scria deja în The Guardian și lucra de 3 ani pentru Sky Sports Italia. Acum este cel mai important specialist în transferuri și are zeci de colaborări și conexiuni la nivel global.

Totuși, cum a devenit Romano „GOAT” în transferuri? Care e secretul, cum își folosește sursele, cum ajung informațiile la el? Podcastul 433 l-a intervievat pe ziaristul italian, iar în continuare puteți citi cele mai interesante detalii despre munca sa și despre cum a ajuns în acest punct.

„Cel mai bun moment pentru mine este când am informații despre un transfer, un breaking news. E ca atunci când înscrii în finala Ligii Campionilor! Oamenii reacționează, sunt încântați, iar eu ador asta. Când primesc informația și o împart cu alții e cel mai frumos moment. E incredibil să ai puterea de a face oamenii fericiți în acest mod. Unii jurnaliști sunt atacați când se înșală, inclusiv eu, iar asta nu-mi place, pentru că ceilalți nu știu ce e în spate. Trebuie să muncești săptămâni întregi să-ți creezi relații, încredere, pentru o informație. Unii nu înțeleg.

Uneori, și oamenii de fotbal văd jurnaliștii ca pe niște inamici, nu ca pe prietenii lor, așa că e dificil. Secretul meu e să-mi fac prieteni în acest domeniu. Toată ziua sunt pe telefon, scriu mesaje, primesc telefoane, îl pun la încărcat”, spune Romano.

Fabrizio Romano: născut la Napoli, îndrăgostit iremediabil de fotbal

Here we go! Cine este Fabrizio Romano, ziaristul care află cele mai tari transferuri din lume: „La 19 ani am dat prima mutare-bombă!” + Ce greșeală a făcut
Romano în Milano, după ce Italia a luat EURO 2020

Vara aceasta, Messi, Ronaldo, Lukaku, Grealish și Griezmann și-au schimbat cluburile, iar jurnalistul stabilit la Milano a avut mult de muncă. Și când nu e mercato, Fabrizio Romano lucrează la fel de mult. Și-a luat câteva zile de vacanță abia după ce s-a terminat perioada de transferuri, în care a lucrat chiar și 18 ore pe zi, a adunat informații, a realizat articole și reportaje, a făcut ore întregi de live-uri.

Totul a început în orașul Napoli, unde s-a născut Fabrizio. Părinții lui își doreau să fie doctor, dar el avea alte planuri. Voia să fie implicat în lumea fotbalului. „Pentru mine, a fost un moment-cheie să încep în Napoli, nu e un oraș simplu din Italia. E unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, dar e dificil să locuiești acolo. Asta am făcut timp de 18 ani, familia mea e încă acolo. Acum locuiesc singur la Milano. Nu au fost 100% convinși de jurnalismul sportiv, ei au lucrat mereu în domeniul medical și voiau să fac și eu același lucru. Totuși m-au susținut, au realizat că fotbalul e dragostea mea. În Napoli, fotbalul e totul. Începi de la 4-5 ani să joci fotbal pe stradă, ca în America de Sud. Maradona e zeu. 

Aveam o pasiune pentru fotbal și voiam să scriu despre asta, să-mi expun părerile, să remarc jucători de perspectivă. Când aveam 18 ani, stăteam noaptea și mă uitam la meciuri din America de Sud. Apoi a început pasiunea pentru transferuri. Din acel moment am avut un feeling: vreau să încerc să fiu un expert în transferuri!”.

„Exclusiv, Icardi la Inter!” by Fabrizio Romano

Here we go! Cine este Fabrizio Romano, ziaristul care află cele mai tari transferuri din lume: „La 19 ani am dat prima mutare-bombă!” + Ce greșeală a făcut
Nunzio Marchione și Mauro Icardi

Pe când scria de plăcere la un site micuț din Italia despre tinere talente fotbalistice din America de Sud, a fost a contactat de Nunzio Marchione, un impresar care lucra cu juniori de la Academia Barcelonei și încerca să-i ducă la cluburi din Italia. 

„A fost o situație nebună. S-a întâmplat acum 10 ani și tot nu știu cum acest agent tânăr, care nu era Mendes, Raiola sau Barnett, a făcut rost de numărul meu. Era mic, nou, abia începea, un italian care lucra cu La Masia. Mi-a zis că știe de site-ul la care scriu, deși era unul neimportant, și voia să aducă jucători în Italia, iar eu să fac niște articole despre ei. Era vorba de Gerard Deulofeu și de Mauro Icardi. I-am zis ok, dar nu știam de ei, erau la Barca B, nu erau titulari. Erau talentați, atât. Nu erau cunoscuți, pe atunci era greu să auzi de tineri din alte țări, nu erau atîtea site-uri ca acum. 

Mi-a trimis video cu ei, am scris două articole pe ideea „uitați ce calități au, cine sunt” și după o lună, în iunie, mi-a zis că Icardi va merge la Sampdoria. Am fost șocat, pentru că în acel moment știam un transfer exclusiv. Nu era ceva spectaculos, dar era o informație. Așa a început. 

Când Icardi a mers după aceea la Inter, de la Sampdoria, totul a fost foarte rapid. După un an, în noiembrie, agentul respectiv, care îmi devenise prieten, m-a sunat și mi-a zis că s-a întâlnit cu Inter și Icardi va juca acolo din vara următoare. „Moratti e îndrăgostit de acest jucător, va fi ultimul transfer, pentru că va vinde clubul”. 

A fost o bombă în Italia când eu am anunțat transferul. Am petrecut următoarele 6 luni sperând că nu se va întâmpla nimic și mutarea se va face. Napoli și Juventus voiau să intre în cursă. După câteva luni, am început să lucrez la televiziunea Sky, care mă știa încă de la acel site micuț la care scriam. În prima zi la Sky, Icardi a semnat cu Inter, ca un făcut. Așa că primul reportaj a fost cu el. O nebunie!”, își amintește Romano. 

Trecerea lui Fabrizio Romano la Sky Sports a fost decisivă

Here we go! Cine este Fabrizio Romano, ziaristul care află cele mai tari transferuri din lume: „La 19 ani am dat prima mutare-bombă!” + Ce greșeală a făcut
Fabrizio Romano și Vlad Chiricheș în 2015, când internaționalul român s-a transferat de la Tottenham la Napoli

La Sky Sports Italia, jurnalistul a început să lucreze la primele relații importante în lumea fotbalului: „Aveam 19 ani, mergeam prin oraș, plecam la 10 dimineața și mă întorceam la 1 noaptea, pentru a vorbi cu oameni, a mă întâlni cu ei, a-mi face relații, a veni cu știri. Așa am început. Le mulțumesc celor de la Sky pentru că m-au ajutat, sunt mândru de faptul că am avut 4-5 ani în care nu mi-am luat deloc concediu, toată vara eram în Milano, muncind. Iubeam viața acolo, nu are mare, plajă, nimic, 3 luni stăteam în oraș și-mi făceam relații, cream știri, în timp ce alții erau prin vacanțe”.

Federico Balletta, un amic vechi al lui Fabrizio, povestește: „E unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, încă de la grădiniță. Când a mers la Milano prima dată, mi-a zis să merg cu el, ne-am distrat acolo, am jucat fotbal, am mâncat pizza. Determinarea pe care o vedeți la el acum o avea și pe teren. E un prieten deosebit, în ciuda faptului că muncește nonstop e mereu prezent, dă telefon, dă mesaj, chiar dacă e ocupat. Uneori îmi scrie la 3-4 dimineața și îi răspund când mă trezesc, iar el îmi scrie imediat. Nu știu când doarme! E special ceea ce face. Secretul carierei lui este pasiunea pentru ceea ce face. Ce vedeți la el exact asta e, 100%! Merită tot ce i se întâmplă”.

Gianluca di Marzio și Luca Marchetti, doi jurnaliști importanți de la Sky, i-au arătat cum merge totul în lumea fotbalului și l-au ajutat foarte mult: „Când lucrezi la Sky, ai șansa de a le da oamenilor de fotbal oportunitatea de a vorbi la cea mai bună televiziune sportivă din Italia. Le poți spune „Dacă-mi zici ceva important, voi vorbi despre tine la Sky, dar am nevoie de o știre bună de la tine pentru asta”. Așa începi aceste conexiuni. Nu e ușor, oamenii nu sunt mereu interesați să apară în public anumite informații. 

Here we go! Cine este Fabrizio Romano, ziaristul care află cele mai tari transferuri din lume: „La 19 ani am dat prima mutare-bombă!” + Ce greșeală a făcut
Gianluca di Marzio și Luca Marchetti

Pentru mine, adevăratul secret este relația de prietenie. Când vorbeam cu acești oameni de fotbal, ei aveau de la 30 la 60 de ani, eu aveam 19-20. Dar apreciau să vadă un tip normal, care mergea nonstop prin oraș și încerca să scoată ceva, să-și urmeze visul, să prindă o șansă. Mă plăceau nu doar ca jurnalist, ci și ca persoană, Veneam cu ceva diferit. 

Oamenii cred că acum primesc informații, am un milion de urmăritori, toată lumea mă caută și-mi dă știri. Nu e vorba doar de asta. Dacă nu ai o relație cu persoana respectivă, chiar și când mercato e închis, să menții legătura, să mai vorbești și de viață, de altceva, nu reușești. Să arăți interes și față de om, nu doar față de el din postura de director sportiv, președinte etc. Cred că e singura modalitate prin care un jurnalist poate rămâne mult timp în domeniul transferurilor. Trebuie să fii mereu conectat. Trebuie să fii parte din sistem ca prieten, nu ca jurnalist, De multe ori, ei te văd ca pe un dușman dacă ești doar un ziarist!”. 

„Relațiile de prietenie sunt cele mai importante”

Fabrizio spune că se implică uneori și în transferurile pe care le raportează: „Oamenii din fotbal mă roagă să-i ajut uneori, caută un fundaș dreapta, mijlocaș, portar. E amuzant, pentru că uneori îi ajut, de ce nu? Nu sunt impresar sau intermediar, dar dacă mă întreabă le spun. Uneori ajuți o echipă și un agent în același timp, fără a le cere bani. Nu-mi iese nimic, doar îi pun în legătură când unul caută un jucător și altul are acel jucător. E important să ai respect. La fel, dacă o sursă îți spune ceva off the record, trebuie să rămână așa”.

Romano crede că nu e suficient, ca jurnalist, să stai la un birou și să dai telefoane formale oamenilor de fotbal: „Dacă mergi doar pe ideea de a avea surse jurnalistice, nu ai viitor în meseria asta. Dacă mergi pe relații de prietenie, atunci e altceva. Poate nu ești primul mereu, dar ești mereu informat 100% corect, pentru că sursa ta va fi mereu corectă. Eu așa lucrez. 

Am primit acum 2 zile un mesaj de la un agent, spunea că îi place faptul că îl respect și îl ajut, fiind mereu corect, că mă consideră prieten, chiar dacă mă știe doar de 2 luni, și îmi va da mereu cele mai bune informații. Acest mesaj e mai bun decât un breaking news. Când ai o astfel de relație, mai ales cu oameni noi, pentru mine e cea mai importantă victorie. Toate părțile implicate câștigă. Nu e vorba de a da primul informația. Dacă poți da o știre 100% corectă și exclusivă, ok. Dacă nu o vei da primul, oricum vei avea respectul tuturor. Misiunea mea e ca toată lumea să fie mulțumită. Între jurnaliști e o cursă, dar mie nu-mi pasă. Mie îmi pasă ca informația să fie reală. Oamenii așteaptă informații corecte, nu curse contra cronometru”. 

Transferul anunțat greșit de Fabrizio Romano: Wijnaldum la Barcelona

Italianul recunoaște că mai dă și rateuri: „Cea mai mare greșeală din cariera mea a fost când am anunțat transferul lui Gini Wijnaldum la Barcelona. Am zis că transferul e făcut, așa era, sunt 100% sigur, din mai multe părți, actele erau gata, urma să facă vizita medicală. Dar era jucător liber și cu aceștia trebuie să fii foarte atent până semnează. Am avut surse peste tot, am scris că era gata. Dar PSG a intrat pe fir, i-a oferit salariu dublu, alt proiect, vedete, l-a sunat Pochettino, situația s-a schimbat în 24h. Am zis că mai bine așteptam. Jucătorii liberi se schimbă rapid dacă primesc un telefon. Și Rabiot a semnat un precontract cu Barca și apoi a mers la Juventus”.

„Am peste 1.000 de contacte în telefon. Am un singur telefon, pe care îl încarc toată ziua. Nu e închis niciodată” 
Fabrizio Romano

Here we go! Cine este Fabrizio Romano, ziaristul care află cele mai tari transferuri din lume: „La 19 ani am dat prima mutare-bombă!” + Ce greșeală a făcut

Francesco Porzio lucrează cu el și îi e și prieten: „L-am cunoscut când începeam și eu cariera la Milano, ca jurnalist, mergeam să mă întâlesc cu agenți, diferiți oameni de fotbal, așa ne-am cunoscut. Am început să lucrăm împreună, să planificăm ce putem face pentru a crește brandul lui. Știu că nu-i place termenul, dar Fabrizio Romano e un brand și în afara Italiei. Eu așa am considerat. Am venit cu idei, am făcut brainstorming despre podcasturi, canale de YouTube, de Twitch. Acum sunt parte din proiectele lui și îl ajut cu orice, e foarte ocupat, oamenii nu înțeleg asta. Îi spun, trebuie să iei o pauză, să te odihnești. Are multă presiune, știe asta, dar e dificil s-o controlezi. Rolul meu e de a încerca, atunci când e stresat, să-l mai opresc, să ia o pauză. Încerc să pun latura umană pe primul loc, în fața celei profesionale”.

Doarme 5 ore pe noapte în mercato, de la 5am la 10am

„Nu merg la sală, n-am fost niciodată, ceea ce îmi place să fac când sunt stresat e să merg prin oraș cu căștile în urechi, o oră, o oră și jumătate. În special noaptea, când e mai rece. Mai dau telefoane, mai verific una, alta, mai ascult bossa nova, muzică braziliană. Secretul meu e mersul pe jos. Uneori, când sunt mulțumit, după 18h într-o zi nebună de transferuri, nu pot adormi imediat, am sentimentul că trebuie să fac ceva, așa că joc FIFA 2 ore, ca să mă deconcentrez”, povestește Romano.

Cum a apărut sloganul lui Fabrizio Romano - „Here we go” 

Expresia „Here we go” a devenit un trademark al lui Romano și însoțește postările despre mutări care sunt 99% făcute: „Nu a fost planificată, nu sunt genul acesta de persoană, nu-mi place să fiu o celebritate, sunt modest, nu duc o viață de lux, e totul normal. Într-o zi, acum vreo 3 ani, am scris un tweet despre un transfer la United și la final am zis ok, s-a făcut. „It’s done. Here we go!”. Gata, s-a făcut! A părut ceva normal. Dar oamenii au reacționat imediat, „Here we go”, „Here we go”. Apoi, a doua zi, scriam despre transferuri al alte cluburi și au început iar cu „Here we go” în reply-uri. Nu am înțeles de ce, dar le-a plăcut. Așa că am continuat s-o folosesc. Nu a fost ceva gândit. Vara asta am primit mii de mesaje cu această expresie, legat de transferuri. 

Trebuie să ne amintim mereu, ca jurnaliști, că suntem importanți pentru că microbiștii sunt interesați de asta. Fără ei n-am fi nimic. Ar fi cea mai plictisitoare meserie din lume să dai o știre despre un transfer și să nu-i pese nimănui! E cel mai mare noroc pe care-l putem avea. Totul e făcut pentru și împreună cu oamenii”

„Părinții mei tot nu înțeleg 100% munca mea. Sunt mai old style, mama are 65 de ani, tata 79. Nu înțeleg 100% procesul prin care trec, social media... Ei mă urmăresc pe Sky, Guardian, CBS Sports, dar atât. Aș vrea să le arăt totul, pentru a aprecia, dar ei văd altfel lucrurile și respect asta. Important e că atunci când am început, la 16-17 ani pe acel site, le-am zis că nu voi fi medic, așa cum vor ei, îmi voi urma visul și voi reuși, voi face ceva bun pentru viitoarea mea familie. Ei înțeleg asta și e cel mai important”
Fabrizio Romano

Ce urmează pentru Fabrizio Romano

Specialistul în transferuri spune că nu știe încă ce va face pe viitor, nu are planuri clare: „Nu știu care e viitorul meu în fotbal. Ultimii 3-4 ani au fost nebuni, nu mă așteptam să mut transferurile în social media, încercam ceva nou și a avut succes, dar nu am planificat asta. A fost ceva natural. Nu am intenția de a-mi schimba rolul în fotbal, sunt întrebat de cluburi dacă vreau să lucrez cu ei, dar nu doresc să fiu director sportiv sau impresar. Îmi place jurnalismul. Totul se schimbă, avem mereu platforme noi, cine știe în 2-3 ani cum vom comunica. Sunt interesat de lucrurile noi, dar vreau să rămân în jurnalism și comunicare. Nu vreau să vând jucători sau să-i transfer. Iubesc acest joc și misiunea mea e să fac ceea ce iubesc în fiecare zi”. 

Here we go! Cine este Fabrizio Romano, ziaristul care află cele mai tari transferuri din lume: „La 19 ani am dat prima mutare-bombă!” + Ce greșeală a făcut

Câteva dintre comentariile urmăritorilor la video-urile lui Fabrizio Romano:

  • Dacă Fabrizio îți spune că te înșală nevasta, divorțezi imediat! 
  • Dacă mi-ar spune că LeBron James semnează cu Aston Villa pentru 3 dolari și un Big Mac, nu aș avea niciun dubiu 
  • Dacă Fabrizio mi-ar spune că sunt într-un avion spre Monchengladbach pentru un transfer pe 5 milioane, l-aș crede 
  • Tipul ăsta mi-ar putea spune că Messi va juca pentru echipa națională a Nigeriei și as zice OK 
  • Chiar și glumele lui de 1 aprilie se adeveresc 
  • Sănătatea emoțională și mentală a atâtor oameni e distrusă sau fortificată de anunțurile acestui om, în fiecare vară 
  • Dacă Fabrizio mi-ar spune că sunt în Roma, când eu de fapt locuiesc la Montreal, l-aș crede 
  • Nu e nimic mai satisfăcător decât să spună „Here we go” despre un transfer la clubul tău favorit 
  • Mi se face pielea de găină când scrie „Here we go” 
  • Omul ăsta e favoritul tuturor în fotbal 
  • Când Fabrizio vorbește, îl asculți. Poți pune baza pe el

VIDEO Discurs-manifest al lui Jurgen Klopp despre vaccinare: „«Cum poți să-mi spui așa ceva?». Poate sunt eu naiv. E ca atunci când ești beat și vrei să conduci”

VIDEO+FOTO River - Boca, după 582 de zile cu spectatori! Lacrimile lui Gallardo + jucătorii lui River au ținut „un minut de reculegere” pentru oaspeți, după ce i-au bătut cu 2-1

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
magic4ever
magic4ever  •  17 Octombrie 2021, 15:58

Astia nu au auzit de Mitica Dragomir si de prezicerile lui:))

dora
dora  •  17 Octombrie 2021, 14:18

Să ne zică ”mama Omidă” ăsta viitorul club la care va juca Hagi jr !

csa.regal.2016
csa.regal.2016  •  17 Octombrie 2021, 13:54
Postat de janos1907 pe 17 Octombrie 2021, 13:47

Pentru el mi-am facut cont de Twitter! Super jurnalist, foarte activ!

Vezi ca tu ai contul lui de onlyfans

Vezi toate comentariile (9)
Comentează